Οι Αγανακτισμένοι της Νέας Υόρκης συνεχίζουν τον αγώνα τους
Νέα Υόρκη. Wall Street. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα της Ελλάδας. Είμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της. Είμαστε ευγνώμονες για την δημοκρατία. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι πρόβλημα όλου του κόσμου. Η οικονομική κρίση είναι δική τους δεν είναι δική μας. Είμαστε εδώ στην Wall Street γιατί ξέρουμε ποιοι και πως δημιούργησαν το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Θα μείνουμε εδώ»!
Αυτά και άλλα πολλά είπαν καθημερινοί απλοί άνθρωποι, πρώην και νυν υπάλληλοι της Wall Street μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr οι οποίοι για δεύτερη εβδομάδα τώρα βρίσκονται...
στους δρόμους γύρω από το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο του πλανήτη σε μόνιμη και διαρκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις τράπεζες και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
στους δρόμους γύρω από το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο του πλανήτη σε μόνιμη και διαρκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις τράπεζες και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
Ολοι με όσους μιλήσαμε, γνωρίζουν το πρόβλημα της Ελλάδος. Ταυτίζονται με το πρόβλημα και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους Έλληνες. «Βγείτε στους δρόμους. Φωνάξετε! Διεκδικείστε. Επαναστατήστε! Αυτό που γίνεται πρέπει να σταματήσει τώρα. Αυτοί πλουτίζουν εμείς δεν έχουμε σπίτι δεν έχουμε να φάμε!», λένε σε δηλώσεις τους στα κανάλια που έχουν σπεύσει από όλο τον κόσμο να καλύψουν τις διαδηλώσεις και τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε λεπτό στην γνωστή πλατεία γύρω από την Wall Street που φιλοξενεί τους μόνιμους διαδηλωτές.
Οικογένειες ολόκληρες που δεν έχουν πια τίποτα δικό τους γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για το ενοίκιο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εκεί εκδηλώνοντας την αντίθεση τους «ενάντια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, και σε εκείνους που πλουτίζουν βγάζοντας στο σφυρί το σπίτι και τις περιουσίες μας» όπως χαρακτηριστικά μας λέει μια κοπέλα που διαδηλώνει με τον δικό της τρόπο γράφοντας συνθήματα σε χαρτόκουτα και μοιράζοντας τα στους περαστικούς.
«Ερχομαι από το Κεντάκι. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και εκεί. Αμερική δεν είναι μόνον η Νέα Υόρκη. Πρέπει να έρθετε εκεί. Γνωρίζω το πρόβλημα της Ελλάδος και είμαι δίπλα στον ελληνικό λαό» μας λέει ένας κύριος που έχει έρθει 13 ώρες ταξίδι με τον γιό του για να διαδηλώσει δίπλα στους νέους που διεκδικούν καλύτερο αύριο και δουλειά».
«Καθημερινά το ταχυδρομείο φέρνει 10αδες κουτιά με δωρεές από όλη την Αμερική με δέματα για τους διαδηλωτές και τους εθελοντές του κινήματος των πολιτών ενάντια στο αδηφάγο και ανθρωποφάγο τραπεζικό σύστημα. Αυτή η προσφορά του κόσμου μας κρατά εδώ και συνεχίζουμε. Τα δέματα περιέχουν ρούχα παπούτσια, κουπόνια για φαγητό που έχουν προπληρώσει απλοί καθημερινοί άνθρωποι ή ακόμα και εταιρίες που ξέρουν ότι αγωνιζόμαστε και για το δικό τους συμφέρον», μας λέει η Κέϊτ από το Brooklyn.
Η περιοχή γύρω από την wall Street είναι περιμετρικά ζωσμένη με τα ειδικά σιδερένια κιγκλιδώματα. Στις εισόδους του Χρηματιστηρίου ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Federal Resolve υπάρχουν ειδικές καταπακτές που ανοίγουν σε περίπτωση ανάγκης και έκτακτων ειδικών μέτρων. Αυτές τις ημέρες σχεδόν όλες αυτές οι καταπακτές που άγνωστο είναι που οδηγούν είναι σχεδόν ανοιχτές… 10αδες αστυνομικοί περιπολούν νύχτα και ημέρα ενώ έχουν διπλασιαστεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω και μέσα στην Wall Street.
Πάνοπλοι αστυνομικοί αλλά και με πολιτικά βρίσκονται επί ποδός εδώ και δυο εβδομάδες γύρω από τον ναό του χρήματος από την ημέρα που οι πολίτες από ολόκληρη την Αμερική διαδηλώνουν καθημερινά από της 17 Σεπτεμβρίου ενάντια στις τράπεζες ενάντια, ενάντια στις επιχειρήσεις real estate, ενάντια στους μεσάζοντες και εναντίον της παγκόσμιας τράπεζας.
Τα συνθήματα που ακούς ή διαβάζεις αν περιηγηθείς μέσα στο πάρκο που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές αφορούν χρηματοοικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. Κυκλοφορώντας μέσα στο πάρκο που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές κάθε ηλικίας εκτός από τα πολιτιστικά δρώμενα με τα τύμπανα που χτυπούν ρυθμικά συνεχώς δίνοντας τον ρυθμό βλέπει κανείς μικρές οργανωμένες ομάδες που η κάθε μια έχει αναλάβει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο. Άλλοι φροντίζουν την καθημερινή τροφοδοσία για όλους.
Άλλη ομάδα γράφει τα στοιχεία εθελοντών και παίρνει αιτήσεις για άτομα που θα προσφέρουν χρόνο και δουλειά. Καθηγητές με τους φοιτητές τους έρχονται και κάνουν μάθημα για την παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ μέσα στους συγκεντρωμένους θα βρει κανείς εκτός από ανθρώπους και οικογένειες που οι τράπεζες τους πήρε το σπίτι μέχρι πρώην ή υποψήφιους αμερικανούς πολιτικούς. Με όποιον και αν μιλήσεις γνωρίζει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος. Όλοι κάτι έχουν να πουν. Όλοι έχουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Στα βίντεο που ακολουθούν έχουμε ετοιμάσει ένα μεγάλο πολύωρο οδοιπορικό που καταγράφει εκτός από δηλώσεις απόψεις αλλά και διακηρύξεις ή προτεινόμενες λύσεις για το παγκόσμια οικονομικό πρόβλημα βλέπει ο θεατής χρήστης και το πολιτιστικό μωσαϊκό μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα που έχει καταγράψει ο φακός της κάμερας.
Η ώρα σήμερα έχει περάσει γρήγορα και σχεδόν ήρεμα χωρίς έκτροπα και συλλήψεις. Ύστερα από σχεδόν πέντε ώρες ρεπορτάζ, συζητήσεις και αφουγκρασμένος όχι μόνο τον ρυθμό αλλά και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει όλο αυτό το παγκόσμιο κίνημα που καθημερινά γιγαντώνεται κυκλοφορώντας και μιλώντας με τους διαδηλωτές όσο περνά η ώρα, και περιδιαβαίνω το κίνημα αυτών των ανθρώπων που μοιάζει να αναβιώνουν το κίνημα του της 10ετιας του 1960 με τα παιδιά των λουλουδιών τόσο πείθομαι πως ενώ φαινομενικά όλο αυτό που παρακολουθώ και σας μεταφέρω μοιάζει με αυτό αντίστοιχο κίνημα της Ευρώπης μοιάζει να σχετίζεται πολιτικά και με εκείνο το κίνημα των αγανακτισμένων στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω και πείθομαι με την καταγραφή της αδιάψευστης εικόνας ότι η Αμερική είναι καζάνι που βράζει όχι τώρα αλλά εδώ και δεκαετίες πριν.
Το κρίσιμο και αγωνιώδες ερώτημα είναι πότε θα εκραγεί αυτό το μεγάλο πολιτιστικό ηφαίστειο και μέχρι που θα φτάσει η λάβα του; Θα φανεί όχι τις επόμενες ημέρες ή μήνες αλλά τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική κρίση που, μαστίζει την Αμερική με 46.000.000 επίσημα καταγεγραμμένους ως άνεργους αλλά το νούμερο είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ισως η κρίσιμη χρονιά να είναι λίγο πριν ή λίγο μετά το 2016 όπως προέβλεψαν σε πρόσφατη έκθεση τους για το ΔΝΤ διεθνείς οικονομολόγοι όταν πια το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα έχει ξεπεράσει τα 18 τρις δολάρια. Ίδωμεν.
Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, Αλεξ Στεφανόπουλος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου