Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Θωμάς Ρομπόπουλος: Ο άνθρωπος που δεν ήξερε τι ψηφίζει

«Ένας πετυχημένος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη που έγινε πολιτικός».

Έτσι περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του ο Θωμάς Ρομπόπουλος, που παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του Βουλευτή, γιατί όπως παραδέχθηκε δεν ήξερε τι ψηφίζει...

Ο κ. Ρομπόπουλος βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής μόλις πριν από δύο χρόνια και μάλιστα λόγω παραίτησης του ίδιου του πρωθυπουργού...
Γιώργου Παπανδρέου από την έδρα της Θεσσαλονίκης

Όπως όμως ήρθε έτσι κι έφυγε.

Η παρουσία του στη Βουλή έγινε γνωστή μόλις πριν από περίπου 4 μήνες όταν στα τέλη Ιουνίου υπέγραψε μαζί με άλλους 16 βουλευτές το περίφημο κείμενο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Απείλησε δε ότι δεν θα το ψηφίσει, όμως στη συνέχεια άλλαξε γνώμη υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο κ. Ρομπόπουλος ξεκίνησε με ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στην Θεσσαλονίκη.

Όταν πήρε την αντιπροσωπεία της RENAULT το 1983 ήταν μόλις 22 χρόνων.  Στα επόμενα 25 χρόνια δημιούργησε τέσσερα πρατήρια βενζίνης, δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Tetoma.com, τα ανταλλακτικά Bosch, την εμπορία αυτοκινήτων Citroen Status, Executive Cars, LAND ROVER, το εξουσιοδοτημένο συνεργείο και ανταλλακτικά MERCEDES-BENZ, την εταιρία μακροχρόνιων μισθώσεων Roborent και την πρώτη, πρότυπη, κεντρική αγορά αυτοκινήτου στη Βόρεια Ελλάδα με προσανατολισμό την αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όμως οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονταν μόνο στις επιχειρηματικές κινήσεις κι έτσι  ξεκίνησε σιγά σιγά την πολιτική καριέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Συμμετείχε για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2000 και πέτυχε να είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής. Το 2004 έδωσε και πάλι την μάχη με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

 Το 2006 αποδέχτηκε την πρόταση και ηγήθηκε του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ "Επαγγελματική Ανάπτυξη" στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τελικά στις εκλογές του Οκτωβρίου το 2009, ο κ. Ρομπόπουλος βρέθηκε στη Βουλή, όχι όμως λόγω των ψήφων, αλλά γιατί ως πρώτος επιλαχών κατάφερε να αντικαταστήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό που παραιτήθηκε από την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. 

Κανείς βέβαια θα περίμενε πως το «δώρο» του Παπανδρέου θα ήταν  αρκετό για να γίνει ο πιο πιστός του σύμμαχος.

Όμως δεν πέρασε εναμισης χρόνος και ο κ. Ρομπόπουλος ξεκίνησε το αντάρτικο.

Ήταν στις αρχές του Ιουνίου του 2011 όταν η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που προκάλεσε τη μεγάλη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ρομπόπουλος τότε είχε απειλήσει με παραίτηση. Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη.... μαχητικτότητα του εναντίον του μεσοπρόθεσμου, μαχητικότητα η οποία όμως εξασθένισε λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του.

 «Μπήκα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Τι έχουμε τώρα; Ολιγαρχία; Δεν δέχομαι ένας μόνος να αποφασίσει. Δεν δέχομαι να αποφασίσει άλλος για εμένα», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευηξη τότε στο Mega.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως έχει συμβεί και στο παρελθόν να ψηφιστεί νομοσχέδιο με τη μορφή κατεπείγοντως και αποδείχθηκε μεγάλο λάθος.

«Δεν θα αφήσω το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια κανενός», είχε προσθέσει.

Λόγια που όμως μάλλον τα μετάνιωσε όταν άρχισαν οι διαγραφές στο κόμμα του και τελικά είπε ένα μεγαλοπρεπές «ναι» στο μεσοπρόθεσμο περί τα τέλη Ιουνίου.

Τελικά, ο κ. Ρομπόπουλος παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, αφού πρώτα όμως  μας είχε στο «περίμενε» επί μια εβδομάδα.

Τι άραγε προσπαθούσε να πετύχει με αυτήν την καθυστέρηση; Οι κακές και υποψιασμένες γλώσσες λένε ότι δεν ήθελε να παραιτηθεί αλλά να ανεξαρτητοποιηθεί. Εξάλλου η βουλευτική έδρα είναι γλυκιά.

Την τελευταία εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν ξανά με την περίπτωση του, αφού όλοι πίστευαν πως τελικά θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Μπορεί αυτό να πίστευε και ο ίδιος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όπου επισκέφθηκε τον κ. Πετσάλνικο και παρέδωσε την επιστολή παραίτησης.

Επιστολή που ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική:

«Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω:
Να ψηφίζω
1)      Να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι.
2)      Να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο.
3)      Όποιος δεν συμφωνεί να διαγράφεται.».

Τάδε έφη Θωμάς Ρομπόπουλος και ο νοών νοείτω...

Άγγελος Ανδρέου  από newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.