Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στήνει κάλπες δημοψηφίσματος για το «κούρεμα»

Ο Γ. Παπανδρέου ζητάει έγκριση της δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου, εκβιάζοντας με... χρεοκοπία
Την Παρασκευή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή
Δημοψήφισμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στον λαό για το αν θα δεχθεί ή όχι τη νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τις τραπεζικές καταθέσεις, εκθειάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το κούρεμα του χρέους. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών, δηλώνοντας ότι όλη η κυβέρνηση είναι κατά της βίας και υπέρ της σύμπνοιας, ενώ τάχθηκε και υπέρ της επιτήρησης από τους εταίρους μας για να..
να «χρησιμοποιήσουμε τις καλές πρακτικές τους». 

Το "μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι" πρέπει να πουν οι πολίτες στη νέα δανειακή συμφωνία, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για πρώτη φορά ανοιχτά για δημοψήφισμα και υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες" αφού "είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε". 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει τόσο σε στενούς συνεργάτες του όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελευταία τους συνάντηση. 

Ο πρωθυπουργός εκτός από το δημοψήφισμα για τη νέα σύμβαση, έκανε και πρόταση για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και αύριο θα κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. "Η κυβέρνηση, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της". 

Αρχικά ο πρωθυπουργός μίλησε για την  απόφαση που "μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγές χωρίς την ανησυχία για τη χρηματοδότηση του χρέους αφού μας δίνει μια  μεγάλη περίοδος χάριτος και αποπληρωμής", είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως είναι μια ανακούφιση για τη χώρα και για τις γενιές που έρχονται καθώς και μια δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης".

Στη συνέχεια δήλωσε ότι "κανείς δεν πανηγυρίζει, το μέλλον δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο αλλά έγινε πιο εύκολο" για να συμπληρώσει αργότερα ότι "κανείς δεν θα μας απαγορέψει να χαιρόμαστε".

"Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σηματοδοτεί ότι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες, δεν είναι εχθροί μας, θέλουν να βάλουν πλάτη για να σταθεί η Ελλάδα στα δικά της πόδια", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα που "αντί να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία, επιτίθενται στην κυβέρνηση", μαζί με μια μερίδα ΜΜΕ που όπως δήλωσε παραπληροφορούν τους πολίτες και "επιμόνως καλλιεργούν φόβους".

"Υπάρχει απόλυτη διασφάλιση για τις καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό με κοινές μετοχές και θα κερδίσουν όλοι", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, που "μπορεί να χρειαστεί να περάσουν όλοι από ένα στάδιο κρατικοποίησης σε όφελος όμως όλων των Ελλήνων".

"Η μείωση του χρέους δεν θέτει σε κίνδυνο συντάξεις και ασφαλιστικά ταμείς", είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι με τη μείωση των χρεών των ταμείων βελτιώνεται η βιωσιμότητα τους και όταν εξομαλυνεί η κατάσταση "θα αναπληρωθεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων"

Σχολιάζοντας διάφορες δηλώσεις ότι το 2020 θα γυρίσουμε στα επίπεδα χρέους του 2009, ο πρωθυπουργός είπε ότι "πρόκειται για επιχειρήματα μικρών παιδιών", αφού 129% ήταν το χρέος το 2009, αλλά "το χρέος μας θα έφτανε το 230% το 2020" , ενώ με αυτό το πλαίσιο κατορθώσαμε να μειωθεί ουσιαστικά, αφού "μειώσαμε με ασφαλή τρόπο ένα τεράστιο βάρος".

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε πολλές φορές για τις επερχόμενες εκλογές, που όπως τόνισε θα γίνουν κανονικά το 2013 και όχι νωρίτερα αφού "αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία".

"Στην επιτήρηση είναι η χώρα μας από το 2004 συνεχώς, με μια μικρή διακοπή που δεν έπρεπε να υπάρξει", τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι "στην επιτήρηση που μπήκαμε για δεύτερη φορά, ήταν για τον προϋπολογισμό του 2009". "Τώρα θα υπάρχει εποπτεία για κάθε χώρα της ευρωζώνης, η επιτήρηση μπήκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ποτέ ως ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε" είπε ο Γ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας πως με την επιτήρηση θα βρούμε εκείνους τους ανθρώπου με τις καλές πρακτικές για να μας βοηθήσουν".

"Δεν πρόκειται να δεχθούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν" είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι "δεν δικαιολογώ τη βία, αλλά την οργή του κόσμου τη συμμεριζόμαστε", ωστόσο υπογράμμισε πως "δεν είναι η εύκολη διαμαρτυρία χωρίς πρόταση".

Με ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα αρχίσει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία. Ο Γ. Παπανδρέου, αφού ανήγγειλε του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπέβαλε την πρότασή του και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. 

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Γρ. Νιώτης, ανακοίνωσε την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν εκ νέου έπειτα από δύο ημέρες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό. 

Για το λόγο αυτό ματαιώνεται η αυριανή ενημέρωση του πρωθυπουργού για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή που εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. 

Η συζήτηση είναι τριήμερη, ανοίγει με ομιλία του πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο στις 12 τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι υπουργοί και υφυπουργοί και οι βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. 

Η κυβέρνηση για να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνης της Βουλής θα πρέπει να λάβει την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από enet

Ν.Δ.: Μία είναι η λύση άμεσα εκλογές
Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών έθεσε ως μοναδική λύση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο Mega, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παίξει σε μια βραδιά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και χαρακτήρισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως "έμμεσο εθνικό διχασμό". Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "πατάει γκάζι και πηγαίνει κατευθείαν προς τον γκρεμό".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέρει:

"Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη. Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού… Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη»! Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα. Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει. Λύση υπάρχει: Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα». Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα" 
 Από   enet

ΚΚΕ: Κάτω η κυβέρνηση, εκλογές τώρα
Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ζητάει το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό και ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού.  

"Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση", τονίζει το ΚΚΕ.
Επισημαίνει ότι "το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους".
"Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. 

ΣΥΡΙΖΑ: Τρικ το δημοψήφισμα, σίγουρο το «όχι» του λαού
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για τρικ του πρωθυπουργού, ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση. 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπισία, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του "όχι" στην υποτέλεια. 


Φ. Κουβέλης: Η πιο έντιμη λύση οι εκλογές
«Ας εγκαταλειφθούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

"Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Mega.  

ΛΑΟΣ: Τυχοδιωκτικό το δημοψήφισμα
Το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα τυχοδιωκτικής πολιτικής. 

"Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου.", υπογραμμίζει η ανακοίνωσηξ του ΛΑΟΣ.  

Εκλογές ζητάει και η Δημοκρατική Συμμαχία
Τη διενέργεια εκλογών αντί δημοψηφίσματος ζητάει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τονίζει: "Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της. Είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές".

Οικολόγοι Πράσινοι: Εκβιαστικό όπλο το δημοψήφισμα
Προσφυγή στις κάλπες ζητούν με σχόλιο τους και οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου και Τάσος Κρομμύδας, έκαναν την παρακάτω δήλωση: "Εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για μια συμφωνία που παραμένει ακόμη θολό τοπίο, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολωτικά διλήμματα σε μια ήδη πολωμένη και καθόλου νηφάλια κοινωνία. Σκεφτείτε μόνο να είχαν κάνει δημοψήφισμα το καλοκαίρι για τις συμφωνίες της 21ης Ιουλίου που τότε εκθειάζονταν και σήμερα απορρίπτονται από όλους ως ανεπαρκείς και μη βιώσιμες… Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πολυδιάστατα ζητήματα όπως η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν επιλύονται με απλουστευτικές λογικές άσπρου-μαύρου. 

Δύο χρόνια επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών είναι πια υπεραρκετά. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν κορύφωση της δημοκρατικής πρακτικής, μόνο όταν δεν χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά και εκβιαστικά ως όπλα μιας εξουσίας που προσπαθεί να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της. Όπως παραδέχεται πλέον και η ίδια, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θέλει να επιβάλει. Αναπόφευκτη είναι συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες για να οργανωθεί η όποια προσπάθεια εξόδου από την πολύπλευρη κρίση".

Δημαράς: Άλλοθι το δημοψήφισμα
Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιάννης Δημαράς, δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, ότι χρησιμοποιείται σαν άλλοθι.  

"Οι « αναγγελίες» περί δημοψηφισμάτων με το οποιοδήποτε περιεχόμενο και αν έχουν - στην συγκεκριμένη- χρονική συγκυρία, είναι άλλοθι για αυτούς, οι οποίοι επιθυμούν μόνο την καρέκλα της εξουσίας", δήλωσε ο Γιάννης Δημαράς. 


 Αιφνιδιασμός και δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες 
Την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να σχολιάσει τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπισήμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι από την κίνηση του πρωθυπουργού, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους.  

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ορισμένοι κοινοτικοί παράγοντες προέβησαν σε άκρως απαξιωτικές δηλώσεις, ενώ διερωτώνταν πώς είναι δυνατόν να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. 

Επισήμως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Καρολίνα Κότοβα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε: "Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές".