Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η... δυστυχία του να είσαι Ελληνας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΤΟ ΦΟΒΟ για βαθιά κρίση και μείωση καταθέσεων και αγορών διαδέχονται τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκάλεσε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου στους πολίτες αυτής της χώρας που -πρόσκαιρα- πίστεψαν ότι τα βάσανά τους τελείωσαν.
Οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ για το κλίμα στην αγορά τον Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν επισήμως την προσεχή εβδομάδα, καταγράφουν νέα βουτιά στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας, στις 70,6 μονάδες από τις 73,7 μονάδες ένα μήνα πριν.

Η πτώση είναι οξύτερη μεταξύ των καταναλωτών, που πλέον εκτιμούν ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι οι χειρότεροι που γνώρισε η ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Δηλώνουν ότι θα μειωθούν και άλλο οι αποταμιεύσεις τους, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και...
αναμένουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Ερχονται χειρότερες ημέρες

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι η εξέλιξη προδικάζει εντονότερη ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία δεν πλήττει μόνο τους καταναλωτές αλλά και το ίδιο το μνημόνιο: προς το παρόν η κυβέρνηση και η τρόικα εκτιμούν ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5,5%, το 2012 στο 2,5%- 3% και το 2013 η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,5%, ποσοστό το οποίο αν και φιλόδοξο είναι κατώτερο των... περιστάσεων: το IIF προ ημερών κοινοποίησε ότι απαιτείται ανάπτυξη το λιγότερο 2,5% για να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος, ακόμη και η υλοποίηση του νέου δανείου.

Στην πραγματική οικονομία, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο καταγράφηκε στις μετρήσεις του ΙΟΒΕ μόνο ο φόβος για τα μέτρα, που τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται και θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής εκτιμάται ότι θα τεσταριστούν όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η κυβέρνηση, αδυνατώντας επί δύο έτη διακυβέρνησης να βρει μέρος τη φοροδιαφυγής και της σπατάλης, οδηγείται σε νέα «οριζόντια» μέτρα που οδηγούν τους πολίτες στην εξαθλίωση και την αγορά σε τέλμα. Τους πρόδρομους δείκτες του ΙΟΒΕ που δείχνουν το «μέλλον» πλαισιώνουν τα αριθμητικά στοιχεία που περιγράφουν το παρόν:

*Η ύφεση τρέχει με 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και παρ' όλα αυτά ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν στο 1,7% και σε μέσα επίπεδα 12μήνου παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στο 4,1%, δείχνοντας ότι οι έμμεσοι φόροι αλλά και η κυβερνητική αδυναμία να δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά συνεχίζουν να απομυζούν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία της χώρας, γιατί δείχνει ότι η ύφεση δεν έχει πιάσει «πάτο» και ζητούν ακόμη μεγαλύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων έτσι ώστε αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός στην αγορά να το φέρει η νέα μείωση αμοιβών στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

*Η ανεργία κατά το τρίτο τρίμηνο εκτοξεύθηκε στο 16,3% του εργατικού δυναμικού, καθώς 270.700 άτομα μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη δουλειά τους. Από αυτά μόνο οι δύο στους τρεις αναζητούν εργασία, ενώ ο ένας στους τρεις παραιτήθηκε και δηλώνει οικονομικά μη ενεργός (δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες δεν έψαξε συστηματικά για εργασία).

*Η κρίση στην αγορά βαθαίνει, με τη δείκτη βιομηχανικής παραγωγής να συνεχίζει την πτωτική του τάση (-2,8% τον Ιούλιο) και τον δείκτη του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο να περιορίζεται κατά 8,2%. Η οικονομική δραστηριότητα σημειώνει ελεύθερη πτώση, της τάξης του 29,5% το Μάιο, σε 12μηνη βάση.

*Η ρευστότητα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις συνεχίζει να είναι αρνητική, προκαλώντας συνεχή διόγκωση του φαινομένου των καθυστερήσεων πληρωμών μεταξύ εταιρειών. Τα προγράμματα κρατικών δανείων του ΕΣΠΑ δεν προχωρούν λόγω απροθυμίας-αδυναμίας των τραπεζών να συνδράμουν αλλά και λόγω της χαμηλής δυνατότητας συμμετοχής σε αυτά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ε.Ε. που είναι και αυτοί υπόλογοι στους δανειστές τους εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

*Επιβαρυντικά είναι και τα «φέσια» του ελληνικού Δημοσίου, που γιγαντώνονται λόγω της καθυστέρησης καταβολής της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 6,5 δισ. ευρώ μόνο για τις συναλλαγές του 2011 και άνω των 9,5 δισ. ευρώ μαζί με τις οφειλές προηγούμενων ετών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό έχει γιγαντωθεί και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθεί.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ από enet