Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό και το σενάριο του μη εθελοντικού κουρέματος (ανεξέλεγκτη χρεοκοπία)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν,  Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει με εθελοντικό τρόπο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αφήνοντας, όμως, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε αντιίθετη περίπτωση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης, επισημαίνοντας ότι θα καλυφθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και κρατών. Παράλληλα, δεν έκανε κάποια αναφορά...
σε συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης ομολόγων.

O κ. Αλταφάζ πάντως, πρόσθεσε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται "σχετικά κοντά" σε μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σχετικά με τις απώλειες που θα πρέπει να υποστούν, ενώ οι τράπεζες προτείνουν πλέον να σβηστεί το 40% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
"Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο", εξήγησε η διπλωματική πηγή.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές για τον τραπεζικό τομέα δήλωσε από την πλευρά του ότι "τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη". "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται", επιβεβαίωσε ο Αλταφάζ.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει εμμέσως στις τράπεζες ότι πρέπει να αποδεχτούν το «κούρεμα» (απώλειες) ύψους 50%, αλλιώς θα πρέπει να ετοιμαστούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος ενός πιστωτικού γεγονότος, που με άλλα λόγια μπορεί να σημάνει και μια αεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο κ. Αλταφάζ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί μόνιμης εγκατάστασης κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, λέγοντας ότι κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή. Βεβαίως, πρόσθεσε, ότι χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία.
Από newpost