Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο πρόσφατος νόμος για τα δημοψηφίσματα

Υπεύθυνη τοποθέτηση στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου ζήτησε από όλους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου. Δείτε τι προβλέπει ο νόμος για το δημοψήφισμα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο MEGA μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το δημοψήφισμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα ή προς τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες...
της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τα δημοψηφίσματα, για να γίνει δημοψήφισμα για συμφωνία που είναι νόμος του κράτος, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη 180 βουλευτών. Αν το ψηφίσουν 180 βουλευτές, τότε θα γίνει δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα θα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό μόνο αν έχει μετάσχει στη διαδικασία τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Εάν δεν υπάρχει νόμος, τότε για να γίνει δημοψήφισμα αρκει η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό εάν συμμετέχει το 40% του εκλογικού σώματος.

Επομένως, το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ψήφιση ή όχι της δανειακής σύμβασης πριν το δημοψήφισμα και εδώ είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Αν η κυβέρνηση φέρει τη δανειακή σύμβαση με νομοσχέδιο στο Βουλή -και ψηφιστεί- τότε για να γίνει μετά δημοψήφισμα, θα πρέπει να τον εγκρίνουν 180 βουλευτές. Αν, αντίθετα, η κυβέρνηση πάει κατευθείαν σε δημοψήφισμα (χωρίς να έχει γίνει η δανειακή σύμβαση νομος του κράτους) τότε αρκούν 151 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα και αρκεί να συμμετάσχει το 40% του εκλογικού σώματος.

Στο ερώτημα δημοσιογράφων για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Καστανίδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ανοικτό και ένα και το άλλο ενδεχόμενο».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα

Πιο αναλυτικά, στο Σύνταγμα και ιδιαίτερα στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:
  • για ψηφισμένο νομοσχέδιο που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών
  • για «κρίσιμα εθνικά θέματα» που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

*O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

*Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετική" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Από iefimerida