Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ταράζει το ΠΑΣΟΚ η υπουργική «τρόικα»

ΠΑΣΟΚ: Πυρετός μετά την «κίνηση των τριών» - ΒΟΥΛΗ: Τα δύο κρίσιμα τεστ για το άρθρο 37
Κολασμένη εβδομάδα

Τάραξε τα νερά στο ΠΑΣOΚ η κίνηση τριών υπουργών – Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης – να συνυπογράψουν άρθρο που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ με το οποίο επιτίθενται στις συντεχνίες, αφήνουν αιχμές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και ζητούν την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παρασκηνιακές ζυμώσεις και αντικρουόμενες ερμηνείες προκαλεί το «μανιφέστο» Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Ραγκούση

Η ηχηρή παρέμβαση τριών κορυφαίων υπουργών, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Ραγκούση, τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ και ήρθε να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν...
στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.

Η πρωτοβουλία αιφνιδίασε το σύνολο της ηγετικής ομάδας του κόμματος, προκάλεσε έντονες συζητήσεις αλλά και ζυμώσεις και, πλέον, αποτιμάται ως «κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον». Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «κοινωνική ευαισθησία σήμερα σημαίνει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο (...) Οι αναστολές, οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις τελικά στρέφονται εναντίον των πολιτών (...) Εχθροί της κοινωνίας σήμερα είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ατιμωρησία, ο συντεχνιασμός, και οι καθυστερήσεις». Υποστηρίζουν ακόμη ότι «στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες "υπο-κρίσεις", με βασικότερη όλων τον συντεχνιασμό και την εκτεταμένη, αλλά και ιδιότυπη ανομία, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωή», και καταγγέλλουν την «ωμή επιβολή του κορπορατισμού, όπως εκφραζόταν μέσα από την πρακτική δυναμικών μειοψηφιών εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας» (αναλυτικά οι απόψεις των υπουργών στη σελίδα 10).

Το κοινό άρθρο των τριών υπουργών που από μια πρώτη ανάγνωση στηρίζει την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου, ανακαλεί μνήμες από το παρελθόν, και ειδικότερα εκείνες του Νοεμβρίου του 1994, στο αποκαλούμενο «δείπνο των τεσσάρων», κατά την διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε να προκριθεί ο Κ. Σημίτης ως διάδοχος του Α. Παπανδρέου, όπως και έγινε, έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, οι τρεις πρωταγωνιστές διακηρύσσουν ότι η κίνησή τους «δεν έχει αντιηγετικό χαρακτήρα», χρησιμοποιούν ως ισχυρό επιχείρημα ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος προ της δημοσίευσης του άρθρου και υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία τους είχε τον χαρακτήρα της έκφρασης αγωνίας για την πορεία της χώρας και την ανάγκη να προχωρήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στις κρίσιμες επιλογές που έχει μπροστά του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και τις πιέσεις που του ασκούν οι συντεχνίες και οι οργανωμένες μειοψηφίες.

Πάντως, η στήριξη στον Γ. Παπανδρέου δίνεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου, ενώ διατυπώνονται βαριές αιχμές για καθυστερήσεις που σημειώνονται στο κυβερνητικό έργο. Επίσης, είναι φανερή η προσπάθεια των «τριών» να διαφοροποιηθούν από συναδέλφους τους, εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ο κ. Παπανδρέου να έδωσε στην Α. Διαμαντοπούλου - η οποία του τηλεφώνησε το βράδυ του Σαββάτου για να τον ενημερώσει - ουσιαστικά πράσινο φως για τη δημοσίευση του κειμένου, αλλά δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι χθες ένα δικό του άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» όπως και μια συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσμενή σχόλια από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, καθώς αρκετά στελέχη έθεταν ζητήματα τόσο για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας όσο και για το περιεχόμενό της.
Με δεδομένο το ερώτημα τι θα έκαναν οι τρεις υπουργοί στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου διαφωνούσε με τη δημοσιοποίηση του άρθρου, το αμέσως επόμενο που τίθεται είναι αν θα υπάρξει συνέχεια και ποια θα είναι αυτή. Ολες οι πληροφορίες καθώς και οι ακριτομυθίες των τριών υπουργών δείχνουν ότι το άρθρο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει λόγο για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τις εξελίξεις.

Το περιβάλλον του Γ. Ραγκούση πάντως υποστηρίζει ότι υπάρχει ad hoc συμμαχία τριών κορυφαίων υπουργών, που αποφάσισαν να παρέμβουν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία τις παραμονές μιας κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον του τόπου.

Πηγές των τριών υπουργών διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε τέταρτος «ανησυχών» υπουργός, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο ότι αρχικά είχε προσεγγιστεί ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά δεν θέλησε να συμπορευτεί με τους τρεις διαφωνώντας με τη φύση της παρέμβασης.

Μετά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του άρθρου (δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα, στις ιστοσελίδες που διατηρούν), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (ο οποίος ενημερώθηκε χθες το πρωί από τον Α. Λοβέρδο) δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί «χρήσιμο κορυφαία στελέχη να εκφράζουν απόψεις τους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και να ανοίγουν ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετική την πρωτοβουλία των τριών υπουργών και πρόσθεσε με έμφαση: «Το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα, είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα». Για πολλούς ήταν μια προσπάθεια να «υιοθετήσει» πολιτικά την πρωτοβουλία, υποδεικνύοντας παράλληλα στους τρεις ότι ο ίδιος δεν ανήκει στη γενιά των πολιτικών που είναι αναγκαίο να φύγει με την ολοκλήρωση του κύκλου της μεταπολίτευσης.

Ορισμένοι ανίχνευσαν στη δήλωση Βενιζέλου προσπάθεια να απαντήσει στους «τρεις», καθώς πίσω από το άρθρο διέγνωσε απόπειρα να του επιρριφθούν ευθύνες για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.