Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το σχέδιο για απολύσεις στο Δημόσιο

ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση περιορίζονται κατά 30% Τμήματα και Διευθύνσεις. Ακολουθούν κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και περιορισμός των οργανογραμμάτων

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η οποία επιμένει για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ξεδιπλώνεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση της εφεδρείας από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στον πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, δηλαδή στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ.

Μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο κράτος που θα περιγράφει τη νέα δομή των υπουργείων και...
των ΝΠΔΔ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί η νομοθετική προσαρμογή που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις, με στόχο να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα.

Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Εθνους

Πως θα απολυθούν άλλοι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Με στόχο να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα η νομοθετική προσαρμογή που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Έρχονται νέες απολύσεις μέσω των οργανικών θέσεων.

Σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο αρχής γενομένης από τον περιορισμό κατά 30% Τμημάτων και Διευθύνσεων. Έπειτα θα ακολουθήσει η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και ο περιορισμός των οργανογραμμάτων, και τέλος η αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Όπως αποκαλύπτει το "Έθνος", σημεία κλειδιά για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα αποτελούν η κατάργηση οργανικών θέσεων και τα νέα οργανογράμματα.

Στα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα μαζί με τις διατάξεις για την εργασιακή εφεδρεία, θα ακολουθήσει και σχετική ρύθμιση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων που χαρακτηρίζονται κενές με αποτέλεσμα 150.000 άτομα να χάσουν τη δουλειά τους.

Ειδικότερα, το πρώτο στάδιο, αυτό της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Ουσιαστικά μέσω αυτού καταργείται το 1/3 των θέσεων ευθύνης και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες. Το εν λόγω στάδιο ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου με την ψήφιση διατάξεων για την εφεδρεία.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και ο περιορισμός των οργανογραμμάτων.

Μετά την κατάργηση αυτών των θέσεων το μόνιμο προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον δεν θα μπορεί να έχει κάποια θέση, οπότε αυτομάτως θα ενταχθεί στο καθεστώς της εφεδρείας που ουσιαστικά σημαίνει απόλυση μερικούς μήνες μετά.

Στο στόχαστρο μπαίνουν υπάλληλοι ΥΕ ΚΑΙ ΔΕ με προϋπηρεσία έως 15 έτη. Σε καθεστώς εφεδρείας θα περάσει το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί πλεονάζον μετά από αξιολόγηση, αρχικά οι μόνιμοι και αορίστου υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ. Για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ που θα κρίνονται υπαράριθμοι θα υπάρχει η επιλογή μετακίνησης σε υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ.

Η εκκίνηση για το τρίτο στάδιο θα δοθεί με το νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο κράτος, σημειώνει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως πριν αρχίσουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι κενές θέσεις θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση 300 οργανισμών ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικών, ΑΕ του ευρύτερου Δημόσιου τομέα κλπ.

Μάλιστα θεσμοθετείται ο όρος του Κρατικού Υπαλλήλου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις προσωπικού από τη μια υπηρεσία στην άλλη, αλλά και από το ένα υπουργείο στο άλλο.
Από news247