Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤτΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Η ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ που δίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος με το νομοσχέδιο «Ενισχυμένα Μέτρα Εποπτείας και Εξυγίανσης των Πιστωτικών Θεμάτων», να ρυθμίζει την τύχη των τραπεζών (εάν θα τεθούν ή όχι στο ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας), να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στα μέλη της διοίκησης, να παρεμβαίνει μέχρι στη λήψη αποφάσεων για δανειοδοτήσεις ή για πώληση περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να είναι μία αναγκαία πρωτοβουλία με ορατό στόχο την προστασία των καταθετών και την αντιμετώπιση των...
προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση της χώρας.
Ομως ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το «ποιος ελέγχει τους επόπτες σε αυτή τη χώρα», όταν οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες και έχουν μεγάλο μερίδιο στη διόγκωση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αύξησης των φόρων και των ζημιών των επενδυτών στο Χρηματιστήριο.
Κατά της υπερεξουσίας της Τραπέζης της Ελλάδος είναι οι «πνιγμένοι», αυτή την περίοδο, τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι προτεινόμενες από το υπουργείο διατάξεις δίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος «ευρύτατη» και «διακριτική» ευχέρεια «καθοριστικής» και «ουσιώδους παρέμβασης» χωρίς να γίνεται αναφορά στα ειδικότερα κριτήρια με τα οποία θα επιβάλλονται οι διατάξεις του νόμου.
Η αντίθεσή τους είναι δικαιολογημένη αφού θίγονται συμφέροντά τους και επηρεάζεται (δικαίως ή αδίκως) η διαχειριστική τους δυνατότητα.
Η «Οικονομία» της «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα δύο περιπτώσεις, που δημιουργούν ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο η Τράπεζα της Ελλάδος και μία άλλη συμπληρωματική εποπτική αρχή για θέματα χρηματιστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άσκησαν στο παρελθόν επαρκώς ή όχι τον εποπτικό τους ρόλο σε ένα κράτος δικαίου.
Μερικές πτυχές των αποκαλύψεων είναι ανατριχιαστικές, όπως τα ελλιπή στοιχεία που παρέθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας στις δικαστικές αρχές, δίχως να υποστεί καμία συνέπεια του νόμου γι' αυτή του την πράξη (ούτε για άλλες).
Η πρώτη υπόθεση αφορά χειρισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, επί της προηγούμενης διοίκησης του Νικ. Γκαργκάνα στο σκάνδαλο των ομολόγων, το οποίο είναι επίκαιρο σήμερα λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων (την προηγούμενη Τετάρτη συνεχιζόταν η δίκη για ορισμένα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, ενώ στις 21 Νοεμβρίου 2011 ορίστηκε η δίκη για το δομημένο ομόλογο της JP Morgan των 280 εκατ. ευρώ).
Η δεύτερη περίπτωση αφορά χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί διοικήσεων Αλέξη Πιλάβιου και Αν. Γαβριηλίδη, σχετικούς με επιχειρηματικές-χρηματιστηριακές κινήσεις του ομίλου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου