Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: Πετύχαμε το στόχο μας -Τώρα αλλαγές, όχι εκλογές

«Μπορούμε να πούμε ότι μια καινούργια μέρα ξημερώνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για τις θυσίες τους οι οποίες ήταν το όπλο της αξιοπιστία μας με το οποίο διαπραγματευτήκαμε την ελάφρυνση του πιό σημαντικού βάρους την υπερχρέωση της πατρίδας μας». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε τις δηλώσεις του αμέσως μετά το συμβούλιο κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα λέγοντας ότι ο κόσμος θέλει αλλαγες και όχι εκλογές. Οπως είπε, «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε από εδώ και μπρος».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η Ελλάδα...
θα είχε χρεοκοπήσει από πέρυσι το Μάιο κάτι το οποίο απέφυγε και αυτό είναι επίτευγμα όλων των Ελλήνων.

Σήμερα, είπε, «κλείνουμε οριστικά τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν ώστε να μπούμε σε μια εποχή αναπτυξιακή βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις».

Υπογράμμισε, ότι πολλοί στην Ελλάδα καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας και ανασφάλειας ότι θα αποτύχουμε, αλλά και την κακόπιστη κριτική εκείνων που επιχειρούσαν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο. Κλείσαμε τα αυτιά μας τις σειρήνες της καταστροφής και στρωθήκαμε στη δουλειά για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία 21ης Ιουλίου plus.

Καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας, επισήμανε. Να πετύχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ως επιτυχίες της διαπραγμάτευσης ανέφερε το μέγεθος της χρηματοδότησης, τα χαμηλά επιτόκια, την περίοδο χάριτος και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής.

Χαρακτήρισε την προστασία των τραπεζών, προστασία του καταθέτη και της πραγματικής οικονομίας.
Είπε ότι η μείωση του χρέους είναι στο 50% του ΑΕΠ, τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 11,2% του Ιουλίου.

Ανέφερε ότι το χρέος μας είναι απολύτως βιώσιμο και πρέπει να φτάσει το 2020 στο στο 120% του ΑΕΠ.

Μίλησε για τα ετήσια πλεονάσματα τα οποία οφείλει να παράγει η χώρα κάτι το οποίο θα είναι εφικτό και μέσα από τη μείωση του ετησίου βάρους για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα πλεονάσματα, υπογράμμισε, εγγυώνται ότι θα φύγουμε σιγά αλλά σταθερά από επιτήρηση και εξαρτήσεις.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα να βάλουμε πάνω από το εθνικό συμφέρον, το προσωπικό συμφέρον».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η απόφαση του συμβουλίου δεν θα προκαλέσει καμία ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία. Υποσχέθηκε ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες τουλάχιστον στο επίπεδο της συμφωνίας του Ιουλίου. και υπογράμμισε πως όχι μόνο δεν θα θιγούν οι συντάξεις αλλά αντιθέτως θα διευκολυνθεί η άσκηση πολιτικής.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με βάση της συμφωνία οι τράπεζες εξυγιαίνονται πλήρως. Χαρακτήρισε πιθανό ότι μέρος των μετοχών των τραπεζών θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτές -μετά τη εξυγίανσή τους- θα δοθούν πάλι σε ιδιώτες με όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είπε ότι η μείωση του χρέους δίνει τις προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε ένα άλλο μοντέλο. Σε χώρα που παράγει και όχι μόνο καταναλώνει. Που εξάγει και όχι μόνον εισάγει.
Τέλος. αναφερόμενος στους υπερπατριώτες -όπως τους χαρακτήρισε- που ανησυχούσαν για την εθνική μας ανεξαρτησία μίλησε για προπαγάνδα και λασπολογία. Σημείωσε ότι «εμείς παλεύουμε για την πατρίδα» και επισήμανε ότι οι εταίροι μας μας προσφέρουν στήριξη και τεχνογνωσία, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον αν οι εκπρόσωποι της Τρόικα θα είναι επίτροποι είπε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να εγκατασταθούν στη χώρα μας προκειμένου να λύνονται επί τόπου τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Από iefimerida