ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Το παγκάρι... πρόδωσε τους ιεράρχες. Το ίδιο και οι μετοχές, που τόσα χρόνια έπαιζαν νομίζοντας ότι είναι ακλόνητες. Το «κούρεμα» που επέρχεται θα σαρώσει και τα ομόλογα του Δημοσίου που διαθέτει η Εκκλησία. Τα έσοδα από την έκθεση κάθε λογής ιερών λειψάνων μειώθηκαν δραστικά. Και τώρα, οι ιεράρχες αναζητούν λύσεις για να κλείσουν τις «μαύρες» τρύπες που εμφανίζονται σε όλα τα «ιερά ταμεία».
Η οικονομική στενότητα αναγκάζει πλέον τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο να αναζητήσει κεφάλαια παντού. Κατ' αρχάς στην Κίνα όπου συμφωνήθηκαν επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Ακολούθησε το Κατάρ το οποίο ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε πρόσφατα συζητώντας επικερδείς συμφωνίες και συνεργασίες προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία που κατέχει. Περιουσία που εξακολουθεί να είναι τεράστια, πλην όμως παραμένει ανενεργή και χωρίς άμεσα οφέλη. Σειρά έχει η Ρωσία, την οποία αντιπροσωπεία...
της Εκκλησίας θα επισκεφθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι συμφωνίες με το Κατάρ.
Ετσι, με επίκεντρο και την οικονομική κρίση, το «παζάρι» που γίνεται είναι απλό: «Δώστε στην Εκκλησία τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα για να τα αξιοποιήσει και να δώσει κι αυτή με τη σειρά της στο λαό, αυτές τις κρίσιμες στιγμές».
Στο Κατάρ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έμεινε δυο ημέρες και είχε συνομιλίες απευθείας με τον ηγέτη του, σεΐχη Αλ Θάνι. Η κυβέρνηση ήταν πλήρως ενήμερη για τις επαφές του αρχιεπισκόπου, ο οποίος είχε μαζί του στο Κατάρ τον μητροπολίτη Ελασσόνος Βασίλειο, πρόεδρο των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας και τον επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου, που είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.
Ετσι, λίγο μετά το «πάγωμα» των επενδυτικών συμφωνιών της κυβέρνησης με το Κατάρ, η πρωτοβουλία της Εκκλησίας αναμένεται να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για συνεργασία. Αν τελικά το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, εκκλησιαστικοί και κυβερνητικοί παράγοντες προσδοκούν ότι θα φέρει επενδύσεις, «ζεστό» αραβικό χρήμα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Η Εκκλησία ενδιαφέρεται κυρίως για την αξιοποίηση οικοπέδων-φιλέτων, στα οποία οι Αραβες μπορούν να επενδύσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατικά στελέχη του Κατάρ παρουσίασαν μια «βεντάλια» έργων (ξενοδοχεία, γραφεία, φωτοβολταϊκά πάρκα) και ζήτησαν λεπτομερή κατάλογο των περιοχών με τα ακίνητα της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικός παράγοντας δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ σοβαρό, αλλά πρώιμο στάδιο, ωστόσο είναι σημαντικό ότι γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και όχι με χαμηλόβαθμα στελέχη».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η συνάντηση που είχε στο αραβικό εμιράτο ο αρχιεπίσκοπος με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χορηγό της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αποστολή». Ο κ. Λαυρεντιάδης πήγε στο Κατάρ ως προσκεκλημένος στο διαθρησκευτικό συνέδριο που έγινε εκεί, με την ιδιότητά του ως «Αρχοντος» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ενα από τα ακίνητα που η Εκκλησία επιθυμεί διακαώς να εκμεταλλευθεί είναι το υπουργείο Παιδείας στην πλατεία Συντάγματος. Το ενοίκιο που εισέπραττε η Εκκλησία όσο ήταν νοικιασμένο το κτίριο ανερχόταν σε περίπου 800.000 το μήνα. Τώρα, υπολογίζεται ότι αν αξιοποιηθεί θα αποδώσει τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ το μήνα.
Συγχρόνως, οι εκτάσεις στη Βουλιαγμένη είναι η «τούρτα» που μπορούν να αξιοποιήσουν τα αραβικά κεφάλαια. Και όπως επισήμανε στην «Κ.Ε.» παράγοντας της εκκλησίας: «Ο αρχιεπίσκοπος δεν θα πήγαινε στο Κατάρ αν δεν ήταν τουλάχιστον βέβαιος ότι η συνεργασία με τους Αραβες θα προχωρήσει. Φυσικά, δεν μπήκαν υπογραφές, διότι πρέπει να ενημερωθεί προηγουμένως η Ιερά Σύνοδος στις αρχές Νοεμβρίου από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο».
Τα οικονομικά και επιχειρησιακά ανοίγματα όμως της Εκκλησίας προς τον επιχειρηματικό κόσμο έχουν ήδη αρχίσει με τα σχέδια για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, σε συνεργασία με κινέζους επενδυτές. Η έκταση που θα χρησιμοποιηθεί για φωτοβολταϊκό πάρκο είναι περίπου 3.000 στρέμματα από το σύνολο των 25.000, και το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Τα 22.000 στρέμματα που θα απομείνουν θα αναδασωθούν από τους ίδιους τους επενδυτές του έργου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι όμιλοι επιχειρήσεων...
Πάνω από 800 είναι τα ακίνητα της Εκκλησίας σε κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, πολλά από τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ποικιλοτρόπως, με τη βοήθεια των «πετροδολαρίων».
Τα 11 στρέμματα που διαθέτει η Εκκλησία στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Δεινοκράτους, δεν φαίνεται ότι θα αποφέρουν κάποιο όφελος, μια και η αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται κοντά έχει «μπλοκάρει» κάθε σχέδιο για ανέγερση ξενοδοχείων, γραφείων κ.λπ. Ετσι, η Εκκλησία αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί συγκρότημα κτιρίων που θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο της Ιεράς Συνόδου.
*Μπορεί κάποιοι ακόμη και μέσα στην Εκκλησία να διαμαρτυρηθούν για τις «ιερές μπίζνες» με Αραβες, Κινέζους και Ρώσους. Αν όμως η Εκκλησία τα καταφέρει, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν οφέλη και για το λαό, έστω και αν η Εκκλησία λάβει τη μερίδα του λέοντος. Ισως τελικά να αποδειχθούν καλύτεροι μάνατζερ οι αρχιερείς απ' ό,τι τα προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης που απέτυχαν να συνάψουν επικερδείς συμφωνίες. Ο Θεός ας βάλει το χέρι Του...
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου