Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Από το φιλί του Βανκούβερ στο φίλι της Αθήνας

Ένα παθιασμένο φιλί στη μέση του δρόμου μόλις μια ανάσα από τους άνδρες των ΜΑΤ απεικονίζεται στη φωτογραφία που τραβήχτηκε  κατά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα και κάνει το γύρω του κόσμου μέσω twitter και Facebook.

Δύο Έλληνες φοιτητές με το malox κάτω από τα μάτια για τα δακρυγόνα, εξαντλημένοι από τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών και αφού τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει κάθονται...
μαζί με άλλους διαδηλωτές στη μέση του δρόμου μπροστά από τα ΜΑΤ δηλώνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. 

Και ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ κάνουν ένα βήμα μπροστά σε οριζόντια παράταξη, για να διώξουν και τους τελευταίους διαδηλωτές, το νεαρό ζευγάρι ανταλλάσσει παθιασμένα φιλιά  χωρίς να αποσπά την προσοχή του από τις κινήσεις της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να δείξει στους άνδρες των ΜΑΤ ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει τουλάχιστον όχι δια της βίας. Εξάλλου, όπως κυκλοφορεί στο Facebook, οι δύο νέοι έχουν πάντα δυναμικό παρών στις πορείες.

Το σύνθημα που καθιερώθηκε το 1960 από το κίνημα των χίππιδων στις ΗΠΑ κατά του πολέμου του Βιετνάμ «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο» είναι ίσως και το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν τέτοιες φωτογραφίες με προγενέστερη την φωτογραφία του «φιλιού του Βανκουβερ». Αν και πολλοί αντιμετώπισαν με δυσπιστία την αυθεντικότητα της φωτογραφίας του φιλιού των επεισοδίων της Αθήνας, το ίδιο ίσχυσε και στην περίπτωση του φιλιού στο Βακούβερ.
 Ωστόσο,  η φωτογραφία του Rich Lam που δείχνει δυο νέους να φιλιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στο  Βανκούβερ μετά την ήττα των τοπικών Κάνακς στους τελικούς του Stanley Cup στο χόκεϊ από τους Μπόστον Μπρούινς αποδείχτηκε αληθινή.

Ο Αυστραλός Scott Jones, πρωταγωνιστής της φωτογραφίας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την Καναδή φίλη του Alex Thomas αμέσως μετά τη συμπλοκή την αγκαλιάζει και την φιλά παρά τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει. Το ζευγάρι είχε δεχτεί χτύπημα από γκλοπ της αστυνομίας και για αυτό βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο δρόμο. Σε συνέντευξή τους στο CBS είχε πει η Alex "Φοβήθηκα πάρα πολύ, δεν είχα ζήσει κάτι τέτοιο ξανά".

Όπως και να έχει, η «ελληνική» έκδοση του Βανκούβερ είναι επίσης πέρα για πέρα αληθινή τραβηγμένη μετά την παυση του «πυρός» στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα από την φωτογράφο της Eurokinissi, Γεωργία Παναγοπούλου, που απαθανάτισε το ζευγάρι που αγνοεί ίσως με τον πιο όμορφο τρόπο τους άνδρες της αστυνομίας.


Α.Γ.  από newpost