Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Φαινόμενα διάλυσης - Τριγμοί σε θεσμούς, οικονομία, κυβέρνηση

Για εκτροπή μιλάει ο Παπανδρέου και καλεί Σαμαρά

Φαινόµενα διάλυσης του κράτους, παράλυσης των µηχανισµών διαφύλαξης της τάξης ενώπιον των πρωτοφανών διαµαρτυριών και προσπάθεια ευτελισµού των πολιτικών προσώπων, ακόµη και του Προέδρου της Δηµοκρατίας, εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα στις παρελάσεις για την επέτειο του «Οχι».

Ο κ. Κ. Παπούλιας αποχώρησε οργισµένος από τη Θεσσαλονίκη, όπου µαταιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση. Πρωτοφανή επεισόδια και αποδοκιµασίες σηµειώθηκαν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας αµηχανία και ένταση στην κυβέρνηση, η οποία µίλησε για απόπειρα εκτροπής από πολιτικά υποκινούµενες οµάδες. Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν ανήσυχοι τα γεγονότα εκτιµώντας ότι ενδεχοµένως να αποτελούν πρόδροµα φαινόµενα...
γενικότερης κατάρρευσης και ενδεχόµενο προάγγελο πολιτικών εξελίξεων.

Η κυβέρνηση υποτίµησε τις διαστάσεις που έλαβαν τα φαινόµενα ανοµίας το προηγούµενο διάστηµα αλλά και την ένταση των αντιδράσεων του κόσµου. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστηµα οι κορυφαίοι υπουργοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απέφευγαν να εκτεθούν δηµοσίως και να υπερασπιστούν την πολιτική της κυβέρνησης δεν βοήθησε την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λίγοι υπουργοί ήταν παρόντες. Ετσι η κυβέρνηση βρέθηκε αιφνιδιασµένη µπροστά σε οργανωµένες ακραίες οµάδες αλλά και σε πολλούς οργισµένους πολίτες. Ορισµένοι θεωρούν ότι εκκολάπτεται το αβγό του φιδιού, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν, όπως λένε, στοχευµένες συγκρουσιακές ενέργειες από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα εφαρµόσουµε αυτά που συµφωνήσαµε µε τέτοιο κλίµα στην κοινωνία; Η χώρα θα πέσει στα βράχια » σχολίαζαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική, ακόµα και αιτήµατα για παραίτηση από την αντιπολίτευση, αναφέρθηκε σε φασίζουσες µειοψηφίες. «Το αβγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους» υπογράµµισε. Στη Θεσσαλονίκη η έξαρση των δύο άκρων του πολιτικού φάσµατος, της Ακροδεξιάς και της ακτιβιστικής Αριστεράς, λίγο έλειψε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Αµυνας κ. Π. Μπεγλίτης πρότεινε στον κ. Παπούλια να αποχωρήσουν και απέτρεψε την τοπική αστυνοµία στο να επέµβει για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Στην Αθήνα τα επεισόδια ήταν µικρότερης έκτασης, καθώς η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαµαντοπούλου προσπαθούσε επί ενάµιση µήνα µε τα σχολεία, τον ∆ήµο Αθηναίων και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποτρέψει εκδηλώσεις διαµαρτυρίας, τις οποίες θεωρούσε βέβαιες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς, βρέθηκε αντιµέτωπη και µε τη Χρυσή Αυγή. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µίλησε για απόπειρα εκτροπής. ∆εν αποκλείεται τις προσεχείς ηµέρες να έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία µε τους πολιτικούς αρχηγούς, επιδιώκοντας κλίµα εσωτερικής ηρεµίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος σε γραπτή ανακοίνωση καταδίκασε, χωρίς να κατονοµάζει, όσους επέλεξαν « διχαστικές συµπεριφορές». «Αλλο η διαµαρτυρία και άλλο η προσβολή στους εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόµευσης των δηµο κρατικών θεσµών» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ν∆ κ. Αντ. Σαµαράς κάλεσε τους διαδηλωτές να µην µπερδεύουν τα εθνικά σύµβολα και την ελληνική ιστορία µε µια καταστροφική κυβέρνηση. Για κοµµατικά υποκινούµενες οµάδες µίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος καταδικάζοντας αυτούς που ύψωσαν τις µικρές κοµµατικές και συνδικαλιστικές τους σηµαίες, αµαυρώνοντας µια κορυφαία εκδήλωση τιµής.

Τα κόµµατα της Αριστεράς θεώρησαν δικαιολογηµένα τα επεισόδια, αποδίδοντάς τα σε ξέσπασµα της λαϊκής οργής.

Αντίδραση -
Οργισµένος ο κ. Παπούλιας
Οργισµένος ήταν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας µε την επιστροφή του στην Αθήνα και το έδειχνε. Από το προεδρικό αεροσκάφος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του, χωρίς να πει το παραµικρό. Από την εξέδρα που είχε στηθεί στη Θεσσαλονίκη πήγε κατευθείαν στο αεροδρόµιο. Καθ΄οδόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε στενούς συνεργάτες του ενώ δέχθηκε και τηλεφώνηµα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου . Οι συνεργάτες του πάντως βεβαίωναν ότι ποτέ δεν ετέθη θέµα παραίτησής του. Χαρακτηριστικό της οργής του Προέδρου είναι και τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του, διερωτόµενος αν «αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν» ή αν «δίκαιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο».

Ο κ. Παπούλιας τόνιζε ακόµη ότι « η έξοδος της πατρίδας µας από την κρίση δεν είναι µόνο ζήτηµα αριθµών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισµική».Κυρίως αυτό που τον ενόχλησε ήταν το ότι τον αποκάλεσαν «προδότη».

Οταν ακούστηκε αυτό το σύνθηµα, σηκώθηκε από την πολυθρόνα που είχε στηθεί στην εξέδρα και πλησίασε τους δηµοσιογράφους λέγοντας: «Ντροπή τους. Εµείς πολεµήσαµε για την Ελλάδα. Εγώ πολέµησα τον ναζισµό, 15 χρονών ήµουν κάτω και πολεµούσα τους Γερµανούς».