Οι μεν θέλουν μείωση ιδιωτικών μισθών, ο δε λέει πως τα μέτρα δεν φτάνουν
Δύο ερωτήματα του Όλι Ρεν στο Εκοφίν των Βρυξελλών και δύο ερωτήματα της Tρόικα στην Αθήνα στη συνάντηση με τον Γιώργο Κουτρουμάνη πάγωσαν την κυβέρνηση. Ο τρόμος πως οι δανειστές μπορεί να μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη για την έκτη δόση κυριαρχεί σε κυβερνητικά και βουλευτικά γραφεία.
• Ο ευρωπαίος επίτροπος, ρώτησε πρώτον, αν τα μέτρα αρκούν και, δεύτερον, αν η κυβέρνηση μπορεί...
να τα υλοποιήσει.
• Η Τρόικα ρώτησε τον υπουργό Εργασίας που είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις και που βρίσκεται το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, θέτοντας παράλληλα ζήτημα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δανειστές κατέστησαν έτσι …χθεσινή είδηση τόσο τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας, όσο και την εργασιακή εφεδρεία που αποφασίστηκε την Κυριακή.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην Πέμπτη, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με την εφεδρεία, τις επικουρικές και όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα που περιμένει η τρόικα για να πληρώσει την έκτη δόση. Η κατάσταση αυτή πυροδότησε νέα ερωτήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας:
• “Θα πληρώσετε στις 15 ή στις 31;”, ρωτήθηκε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. “Δεν ξέρω!”, του απάντησε εκείνος…” Δηλαδή, πάτε σε εκλογές;”, συνέχισε ο βουλευτής. “Γιατί, για να πάρουμε 9%;”, αντέταξε ο υπουργός. Τότε δε μένει άλλος δρόμος από τη συγκυβέρνηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ο βουλευτής…
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό να παγώσουν εντελώς οι προσλήψεις στο δημόσιο: «Θα εφαρμόσουμε τον κανόνα 1 προς 10, δηλαδή 10 συνταξιοδοτήσεις, μία πρόσληψη και αν χρειαστεί θα γίνει και 0 προς 10 τις επόμενες χρονιές»! Για το άρθρο Σημίτη δεν έκρυψε την ενόχλησή του: «Κοιτάξτε να δείτε, εγώ ακούω, κατά καιρούς, πάρα πολύ τέτοια γενικόλογα σχόλια. Θα ήθελα, όμως, να ακούσω και τις τολμηρές πολιτικές κάποια στιγμή, δηλαδή, με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Είναι εύκολο να γενικολογεί κανείς, θα έλεγα».
Αποτέλεσμα είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναζητούν την… έξοδο κινδύνου! Ο Κώστας Καρτάλης χαρακτήρισε ανευθυνότητα τις πρόωρες, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτό σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Γιάννης Αμοιρίδης υπενθύμισε πως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και η Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο γιατί καθυστερώντας τις συγχωνεύσεις οδήγησε την κυβέρνηση στην εργασιακή εφεδρεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου