Οι περισσότεροι από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης εκφράζουν τελευταία την εκτίμηση πως αν η κυβέρνηση είχε προωθήσει νωρίτερα το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», δεν θα υπήρχε τώρα ούτε η έντονη πίεση και απειλή της τρόικας ούτε θα έπαιρναν τα τελευταία σκληρά μέτρα, όπως εκείνο του τέλους ακινήτων.
Μάλιστα, οι περίφημοι αυτοί διαμορφωτές όχι απλώς ψέγουν την κυβέρνηση, αλλά εντείνουν τις πιέσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση. Κραυγάζουν από τα τηλεπαράθυρα, αρθρογραφούν συνεχώς, βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με τις παροτρύνσεις τους προς την κυβέρνηση να βάλει σε εφεδρεία 30.000 σήμερα, ίσως και 100.000 υπαλλήλους αύριο, αν χρειαστεί. Προκειμένου να διασωθεί η χώρα, φωνάζουν.
Τα μισά επιχειρήματά τους είναι ανόητα, τα υπόλοιπα κρύβουν σκοπιμότητες. Οι απολύσεις (εφεδρεία σημαίνει απόλυση) δεν θα κάνουν φτωχότερους μόνο τους ίδιους τους...
έφεδρους. Αλλά και την οικονομία γενικότερα. Το έχουμε σημειώσει πάλι από τη στήλη: οι απολυμένοι δεν θα προσφέρουν κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα έχουν αγοραστική δύναμη, δεν θα συνεισφέρουν στη φορολογία και την επόμενη ημέρα θα εισπράττουν και το επίδομα ανεργίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φαύλο κύκλο. Το Δημόσιο θα περιορίσει το κόστος των αμοιβών των υπαλλήλων του, αλλά παράλληλα θ' ανοίξει ένας νέος κύκλος απώλειας εσόδων για το ίδιο. Χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ισως είναι η μοναδική περίπτωση όπου η κυβέρνηση καλά κάνει και καθυστερεί την υλοποίηση του μέτρου. Και μακάρι να το ακυρώσει...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου