Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Διάσωση με γερμανική υπογραφή και … εποπτεία

Task Force της Κομισιόν σε ρόλο Επιτρόπου
Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα αποφασίσει ένα σχέδιο δράσης για την Ελλάδα, το αντάλλαγμα όμως της νέας «στήριξης» θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνο για την χώρα μας.

Την πεποίθησή της ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα δοθεί τελικώς η περιβόητη «συνολική και βιώσιμη» λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών που πυροδότησε η πρότερη δήλωση του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέβασε τον «πήχη των προσδοκιών» για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, μιλώντας για μη λήψη απόφασης για την οριστική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να κρατήσει «ισορροπίες» λέγοντας πως η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι το αποφασιστικό βήμα...
για την επίλυση της κρίσης, αλλά πρόσθεσε πως θα χρειαστούν πολλά ακόμα σημαντικά βήματα!

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του περί ου ο λόγος σχεδίου που διαρρέουν προς τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για μια τη μόχλευση του προσωρινού ταμείου διασώσεων, του EFSF, κατά τρόπο ώστε αυτό να εγγυάται μέρος των νέων ομολόγων της ευρωζώνης. Mάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», Γαλλία κα Γερμανία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση του EFSF. Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, κάνει λόγο για συνολικά κεφάλαια ύψους 2 τρισ. ευρώ στη διάθεση του Ταμείου, κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ενός "συνολικού σχεδίου" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Εφόσον αυτό επαληθευθεί θα πρόκειται για μια παραλλαγή της πρότασης που είχε καταθέσει στις 12 του μηνός ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός της Allianz. Μια πρόταση που προέβλεπε τη χρήση των – διευρυμένων – κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών. Δηλαδή να μπορεί το EFSF να εγγυάται προς τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν Ισπανικά, Ιταλικά ή άλλα ομόλογα υψηλού κινδύνου της Ευρωζώνης ότι θα καλύψει ένα μέρος των ζημιών (20% έως 30%) σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.

Την ίδια στιγμή όμως η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το σχέδιο λύσης για την Ελλάδα θα … μπορούσε να περιλαμβάνει και παραμέτρους πρωτοφανείς για την εθνική κυριαρχία μιας χώρας μέλους της ΕΕ, όπως ένα «μόνιμα εγκατεστημένο κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του χρέους»! Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός πως αυτή η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου έρχεται ελάχιστες μόνον ώρες μετά τη δημοσιοποίηση, από το πρακτορείο Reuters, πρότασης που φέρονται να έχουν καταθέσει στα ευρωπαϊκά όργανα αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας στην Ελλάδα – όπως και σε κάθε άλλη χώρα στο μέλλον παρουσιάσει ανάλογα με της Ελλάδας δημοσιονομικά προβλήματα – θα εγκατασταθεί μια ομάδα ειδικών, ένα task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διευρυμένες εξουσίες που ουσιαστικά θα ασκεί εποπτεία επί του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του Δημοσίου.

Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε πρώτη φάση η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, με κάποιους αξιωματούχους της Κομισιόν να κάνουν λόγο ακόμα και για εκδηλώσεις αποικιοκρατισμού, πλην όμως το θέμα θα επανέλθει πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πλέον πως η Ελλάδα πρέπει μεν να στηριχθεί, αλλά τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ενεργειών της (αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις) μόνο ικανοποιητικά δεν κρίνονται. Ως εκ τούτου πιέζουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας «Επίτροποι» για να υπάρξει πρόοδος και να … πιάσουν τόπο τα λεφτά της νέας στήριξης της χώρας μας!

Στην ίδια γραμμή εξάλλου κινούνται και όλοι όσοι πιέζουν για αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ ώστε να μπορούν στο μέλλον να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ή ακόμα και να αποπέμπονται από την Ευρωζώνη. Τελευταίος οπαδός αυτής της τακτικής ο Ζακ Ντελόρ, ο εκ των πρωτεργατών του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.