Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Καλύτερα να γυρίσουμε στο 2004, παρά στο 1960"

Προϋπόθεση για την 6η δόση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Προανήγγειλε δε αύξηση των αντικειμενικών αξιών (Vid)
Σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ταυτόχρονα πιθανή αλλαγή των συντελεστών του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη τελική επιβάρυνση, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στο Mega Channel, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "στόχος είναι να φέρουμε κοντά τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, χωρίς...
να αυξήσουμε την επιβάρυνση. Ίσως να μειώσουμε τους συντελεστές".

Σημειώνεται, ότι οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σήμερα των αντικειμενικών κατά τουλάχιστον 30%, και οι όποιες αλλαγές, θα γίνουν έως το τέλος του έτους, με το νέο φορολογικό σύστημα.

Απαραίτητα τα νέα μέτρα, υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων

Ο υπουργός, χαρακτήρισε, παράλληλα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου, την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου (νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, περικοπή φοροαπαλλαγών, εργασιακά, κ.λπ.) και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η τρόικα, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα, θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες για να συντάξει την έκθεσή της και ότι η έγκριση της δόσης από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει σε Eurogroup- ίσως και τηλεφωνικά- πριν από την 23η Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τον ίδιο, θεωρείται βέβαιο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δις. ευρώ το επόμενο έτος, καθώς "ο προϋπολογισμός του 2012 έχει ελεγχθεί πανταχόθεν από την τρόικα".

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας (εις βάρος των κλαδικών), όπως έχει ζητήσει η τρόικα, επικαλούμενος ουσιαστικά την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Ισχυρίστηκε ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση λαμβάνει νέα συνεχώς νέα μέτρα ή ότι δεν αποδίδουν επαρκώς όσα έχουν ληφθεί, οφείλεται στο ότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με τον στόχο του ελλείμματος.

Άγρια αδικία

Παράλληλα, παραδέχτηκε ωστόσο ότι αυτό που συμβαίνει στην χώρα εδώ και πολλά χρόνια είναι μια άγρια φορολογική αδικία καθώς δεν λειτουργεί στη χώρα ολοκληρωμένο φορολογικό και δημοσιονομικό σύστημα γεγονός που επιτρέπει σε μεγάλο μέρος των πολιτών είτε να αποκρύπτουν σημαντικά εισοδήματα, είτε να μην εισπράττουν και αποδίδουν ΦΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε "εθνικό άθλημα".

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όπως επίσης και όλοι όσοι διαχρονικά αποφασίζουν, συντηρούν και πιέζουν.

Επανέλαβε δε την άποψή του, ότι "είναι προτιμότερο να πάμε πίσω στο 2004, παρά να πάμε στο 1960 (από άποψης εισοδήματος). Δεν πρέπει να ζήσουμε το κακό σενάριο κρίσης της χώρας". Ως προς τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ότι "απέχουμε από τον Ιούλιο μόνον ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που θα γίνει (νέο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα), θα είναι κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο".

Ο υπουργός τάχθηκε εκ νέου κατά της συγκυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας, πάντως, ότι έχει άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά.

Ισχυρίστηκε ότι με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", το ΠΑΣΟΚ μιλούσε προεκλογικά για "άδικη κατανομή του πλούτου" και επισήμανε ότι οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό "είναι άψογες".
Από news247