ΓΙΩΡΓΟΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ
Πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες ζητούν μετ' επιτάσεως τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα, διαμηνύει, όμως, ότι αποκλείεται να μπει στην ατζέντα θέμα παραίτησής του
Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, είτε με το "καλό", είτε με το "μεσοβέζικο", είτε με το "κακό σενάριο" υπό μάλης, συνδέεται και στις τρεις περιπτώσεις και παραπέμπει σε μια νέα δύσβατη περίοδο για τη χώρα και -εκ των πραγμάτων- για την κυβέρνηση.
Η εθνική "γραμμή" είναι συγκεκριμένη, τη "μεταφέρει" μαζί του ο πρωθυπουργός στη (διπλή) Σύνοδο Κορυφής, η σύγκρουση Γερμανίας-Γαλλίας ως προς το σχέδιο διάσωσης δεδομένη και το εκρηκτικό κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διαχέεται πια και προς την κορυφή...
(στο υπουργικό συμβούλιο) εκπέμποντας μηνύματα για πολιτικές πρωτοβουλίες στο Μέγαρο Μαξίμου "εδώ και τώρα".
Τα σενάρια που ακούγονται, καταγράφονται, άλλα "καίγονται" σε χρόνο d/t και άλλα "αναζωπυρώνονται", υπό την έννοια ότι κυβέρνηση και βουλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους και αναζητούν το "γεγονός" που θα τους... διασώσει. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεχθεί σειρά εισηγήσεων, κάποιες από αυτές σε δραματικούς τόνους και αρκετές άλλες κάτι παραπάνω από υπαινικτικές με προβλέψεις για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
"Ολα τα σενάρια οδηγούν σε κορυφαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και σε εκλογές", διαπιστώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι η κουβέντα που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη για την "επόμενη μέρα" πρέπει να είναι ειλικρινής, βαθιά και απαλλαγμένη από "ταμπού" και υπεκφυγές.
Παράμετροι
Τα διλήμματα είναι υπαρκτά και η έγκαιρη απάντησή τους αναγκαία. Τις τελευταίες μέρες -πριν και μετά την ψηφοφορία που "κόντυνε" τη συμπολίτευση στους 153 βουλευτές- έγιναν απανωτές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, με ή χωρίς τον πρωθυπουργό. Εκεί, συμφώνησαν να περιηγηθούν τον "Χάρτη" με τα πιθανά σενάρια για το εσωτερικό, συνυπολογίζοντας τις μεταβλητές (καθοριστικές) παραμέτρους που έχει στα χέρια του το γαλλογερμανικό ντουέτο για τη διαχείριση της κρίσης.
Κυρίαρχο δίλημμα που περιγράφηκε είναι αυτό που οδηγεί στην ανάγκη ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, που συμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ετούτη τη φορά "απαιτεί" στην πραγματικότητα αυξημένη πλειοψηφία και 180 ψήφους. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προειδοποιήσει για τα όριά της, αλλά και το "γκάλοπ" στο υπουργικό συμβούλιο, φανερώνει πλειοψηφία στελεχών που ζητούν να σηκώσουν τα βάρη της απόφασης και οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με το σενάριο περί ενδεχόμενης παραίτησης του Γ. Παπανδρέου; "Δεν παραιτούμαι, συνεχίζω τη μάχη για τη διάσωση της χώρας", λέγεται ότι είπε ορθά-κοφτά στους συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να απαντήσει σε όσους εκτιμούν ότι μια κίνηση παραίτησης είναι στην "ατζέντα" του, ώστε να επιταχύνει κινήσεις για "νέου τύπου" σχηματισμό κυβέρνησης.
Για το δε σενάριο συγκυβέρνησης, η "γραμμή" του Μεγάρου Μαξίμου προϋποθέτει συμφωνία συναίνεσης με "πυλώνες", Παπανδρέου-Σαμαρά. Είναι πασιφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κλωτσήσει κάθε κόκκο συναίνεσης ενώ η σφοδρή σύγκρουση κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αποκλείει στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο.
Τα τρία σενάρια
Η παραμονή, οι πρόωρες εκλογές και το δημοψήφισμα
"Δεν παραιτούμαι" είναι οι δύο λέξεις με το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Παπανδρέου. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου "θυμίζουν" την επιμονή του Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλουν εκτενή συζήτηση στον πυρήνα της κυβερνητικής παράταξης και πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα μηδενίσουν αρχικά το κοντέρ... Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ακούσει όλες τις προτάσεις των υπουργών και είναι "ανοιχτός" σε αλλαγές που θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις και "αντίβαρα" για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.
Η νέα δανειακή σύμβαση, που μπορεί να αποφασιστεί είτε σήμερα, είτε την Τετάρτη, συνδέεται με την απαραίτητη ψηφοφορία στη Βουλή. Το δίλημμα των "180", δηλαδή της ενισχυμένης πλειοψηφίας για την έγκριση του νέου δανείου, επανέρχεται... δριμύτερο και φαίνεται ότι θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή της επόμενης περιόδου. Θα πει ναι η ΝΔ; "Οχι σε όλα, είναι η μόνιμη απάντηση της", λέει υπουργός, θεωρώντας απίθανο γεγονός τη συναίνεση με τη ΝΔ. Αρα εκλογές; Το σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν πια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και θεωρούν καταστροφικό το σενάριο.
Ενα πρόχειρο "γκάλοπ" στο υπουργικό συμβούλιο "αποκαλύπτει" ότι η πρόταση για δημοψήφισμα απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία. Μόνο ο κ. Καστανίδης (που επανέφερε την ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης) και ο κ. Ρέππας που εκτιμά κατά πληροφορίες ότι μέσω αυτού θα συσπειρωθούν κοινωνικές μάζες, εξακολουθούν να μιλούν για "δημοψήφισμα". Ο δε Γ. Ραγκούσης, που αρχικά δεν απέρριπτε την πρόταση, τώρα την "προσπερνά". Αλλωστε οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να επιτείνει τον εσωτερικό "διχασμό" και να παίξει επικίνδυνα με το εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.
Στο τραπέζι και ο ανασχηματισμός
Κάτι που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ο πρωθυπουργός (αν δεν προκύψουν νέα δεδομένα) είναι η προσπάθειά του να "ταυτίσει" την αναγκαία νέα αφετηρία, στον νέο κύκλο, με τη νέα συμφωνία που διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.
Υπουργοί που διαφωνούν ριζικά με το ανέβασμα στο σκαλοπάτι με θέα τις εκλογές, προτείνουν "ένταση" και τώρα, στις διαρθρωτικές αλλαγές, να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός της ανάπτυξης και να γίνουν "παρεμβάσεις" ουσίας στο κυβερνητικό σχήμα. Τι εννοούν;
Οτι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τον καθημερινό έλεγχο μαζί με τους αντιπροέδρους της πορείας του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο, να δώσει χρόνο στον χρόνο και να ξεπεράσει τον κάβο του όπως φαίνεται δύσκολου χειμώνα. "Θέλουμε την... Εθνική Ελλάδας για να πιάσει το νήμα στη δυσκολότερη στιγμή", υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που συνομιλεί συχνά με τον κ. Παπανδρέου και δεν απορρίπτει ιδέες στη συζήτηση για ανασχηματισμό, στην κατεύθυνση αλλαγών, που "χωρούν" προσωπικότητες από διάφορους χώρους, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον δυνατό "πάγκο". Και η άλλη όψη του νομίσματος;
Εκλογές, αλλά πότε, πώς και με ποιο λόγο; Ο χρόνος είναι κρίσιμος, όπως και αν τις "προκαλέσει", π.χ. το δίλημμα για την ψηφοφορία της νέας δανειακής σύμβασης. "Είναι άλλο να γίνουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι μετά από ένα...επικίνδυνο ατύχημα, αν π.χ. βουλευτές κάνουν αυτό που δεν έκαναν στην προχθεσινή ψηφοφορία...", ομολογεί συνεργάτης του πρωθυπουργού προσδιορίζοντας ως κρίσιμο χρόνο τις επόμενες μέρες και τον Μάρτη...
"Κλειστή" η πόρτα συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Εχει ακόμη βάση το σενάριο περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά; Και με μια πρώτη, απλή, ανάγνωση των δεδομένων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια είναι... μηδενικά. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι είναι ο Αντώνης Σαμαράς που κατεδάφισε κάθε γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης - "δεν δέχθηκε το αυτονόητο, να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, όπως του πρότεινε, στο κρίσιμο Συμβούλιο των Βρυξελλών", υπενθυμίζουν και προσθέτουν ότι συγκυβέρνηση χωρίς τη "σφραγίδα" του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συζητείται...
"Κόκκινες γραμμές"
Το δε σενάριο που προϋποθέτει "αποχώρηση" των δύο για τη συγκυβέρνηση θεωρείται... ανύπαρκτο. Αλλωστε και ο κ. Παπανδρέου δείχνει πια αποφασισμένος να μην αφήσει ευκαιρία για επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ (τη νυν και την προηγούμενη) αραδιάζοντας τις κορυφαίες ευθύνες της για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και την άρνηση (τώρα) να συμμετάσχει στο "έργο" της διάσωσης από την οικονομική κρίση.
Φώφη Γιωτάκη από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου