Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη

ΚΡΑΤΙΚΗ 100% Η ΝΕΑ PROTON • 600 ΕΚΑΤ. Η ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ, ΤΑ 200, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα...
που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.

Το θρίλερ της διάσωσης, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια για την κεφαλαιακή σωτηρία της τράπεζας, με τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών, οδηγείται σε βέβαιο ναυάγιο.

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και του Ταμείου Σταθερότητας, οι οποίες κατέληξαν στο οριστικό σχέδιο για τη δημιουργία της νέας τράπεζας και την οριστική διάλυση της προβληματικής τράπεζας.

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, στο οποίο συστάθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα» και χορηγείται η άδεια λειτουργίας της, με ταυτόχρονη ανάκληση της λειτουργίας της παλαιάς τράπεζας, κυκλοφόρησε με ημερομηνία Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν νωρίς χθες το πρωί.

Η κρατικοποίηση της Proton Bank δεν συνδέεται με τον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα», που σάρωσε χθες σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του φόβου μεγαλύτερου κουρέματος των κρατικών ομολόγων.

Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Κατά «διαβολική σύμπτωση», ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στ. Παπαγεωργίου, είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την εποχή που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης.

Πάντως, μετά την κρατικοποίηση της Proton και την εκκαθάριση της παλαιάς τράπεζας, ο άλλοτε κραταιός μέτοχός της κ. Λαυρεντιάδης χάνει όλη τη συμμετοχή του στην τράπεζα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως, όμως, αφήνει την τράπεζα με μία «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν προβληματικά δάνεια (στα οποία περιλαμβάνονται τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια επιχειρήσεων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, ενώ τα υπόλοιπα «οφείλονται» στη ζημιά της τράπεζας από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της σε τρέχουσες-αγοραίες τιμές.

Εισπράξιμα τα μισά

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young εκτιμά ότι από τα προβληματικά δάνεια μπορεί να εισπραχθούν (με ρευστοποιήσεις εγγυήσεων και άλλα μέτρα) περίπου τα μισά (300 με 350 εκατ. ευρώ).

Με τα χρήματα αυτά εφ' όσον εισπραχθούν θα εξοφληθεί μέρος της οφειλής προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο, σημειωτέον, χρηματοδοτείται με εισφορές των τραπεζών (περίπου 170 εκατ. ευρώ).

Στο ίδιο Ταμείο θα «επιστραφεί» και το αντίτιμο από την πώληση της νέας τράπεζας, στην περίπτωση που αυτό υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο για τη δημιουργία των μεταβατικών τραπεζών, η νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε χθες θα πρέπει να πωληθεί το αργότερο εντός δύο ετών.

Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο μάλιστα τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας συγγενικό πρόσωπο στελέχους του) είναι «η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτική για την τράπεζα και αξία για τον μέτοχο».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εισηγήθηκε και την τελική λύση στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε «ότι διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) καθώς και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες θα υποστηριχτούν από το υπάρχον προσωπικό». 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ aπό enet