Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φόρος και στο κάθε κεραμίδι


Ομόφωνη απόφαση του υπουργικού για τα νέα μέτρα
Μεσοσταθμική επιβάρυνση 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο - Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η είσπραξη- Διάρκεια 2 χρόνων

Στον δρόμο των εύκολων φοροεισπρακτικών μέτρων επέστρεψε, μετά από μικρό διάστημα αποχής, η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 και την περικοπή ενός μισθού για τους αιρετούς και μετακλητούς υπουργούς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος μετά την πρωινή (και μαραθώνια) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το τέλος θα εφαρμοστεί σε όλα τα...
ακίνητα, με μεσοσταθμική απόδοση 4 ευρώ το τ.μ..

Αυτό κατά τον ίδιο μεταφράζεται ότι λαϊκές περιοχές θα πληρώνουν από 0,5 ευρώ το τ.μ. ενώ "πλούσιες" περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν τέλος έως και 10 ευρώ το τ.μ..

Ο υπολογισμός του θα γίνει με παρόμοιο τρόπο, με το τέλος ακίνητης περιουσίας και θα ανακοινωθεί την Τρίτη από την ΓΓΠΣ. Η είσπραξη θα δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τέλος φεβρουαρίου. Για το 2011, θα εισπραχθεί εφάπαξ, ενώ για τη χρήση του 2012 ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνει με πολλές δόσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 και περικοπή ενός μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα δρομολογήσει συνάντηση με τους εφοπλιστές για να συζητήσουν

Στο απυρόβλητο οι καταθέσεις

Αναφορικά με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, η κυβέρνηση γνωρίζει πως στην περίπτωση που επιχειρήσει την είσπραξη φόρων από αυτές μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα διπλής φορολόγησης. Το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι για τις περιπτώσεις πολιτών που φορολογήθηκαν για τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και ακολούθως απλώς κατέθεσαν -απολύτως νόμιμα- τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αντιθέτως αποφεύγει να αγγίξει το θέμα του πόθεν έσχες των καταθέσεων του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

O πρώτος που ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές αποφάσεις ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού πριν από το τέλος Οκτωβριου, θα συζητηθεί ξανά εντός της ημέρας με τον πρόεδρο της Ν.Δ..