Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θα καταργηθούν δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις

«Οι περισσότερες είναι περιττές και σήμερα παραμένουν κενές, αφού η τεχνολογία τις καθιστά ξεπερασμένες», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Καταργούνται δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις στον δημόσιο τομέα για τις οποίες μάλιστα δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξηγεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών - αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αφορά μόνο κενές θέσεις -, ενώ ουσιαστικά προαναγγέλλει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο με την αλλαγή του Συντάγματος μετά το 2013. 

Παράλληλα, συνδέει την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας με τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, τονίζοντας μάλιστα ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι τα τελευταία μόνο εάν διασφαλιστεί η εθνική συνεργία...

Κύριε υπουργέ, μετά και την ανακοίνωση των νέων επώδυνων μέτρων η κοινωνία βράζει. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά;...

Μόνο η εθνική συνεργία διασφαλίζει την απόδοση μιας πολιτικής ιδίως σε τέτοιες περιόδους, π.χ. δεν είναι μόνο κυβερνητικό μέλημα αλλά εξατομικευμένη ευθύνη η έκδοση αποδείξεων για κάθε συναλλαγή και η απόδοση του αντίστοιχου ΦΠΑ. Τώρα δεν κρίνονται οι αποφάσεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης μόνο, αλλά μια εθνική αποτελεσματικότητα. Ναι λοιπόν, θα είναι αυτή η τελευταία φορά αν είναι και η τελευταία φορά που καθένας μας και όλοι μαζί ως συλλογικός διαχειριστής μιας εθνικής κρίσης υπολειπόμαστε σε συνέπεια ως προς την εφαρμογή των κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Οι δυνάμεις, εντός και εκτός πολιτικής, που δυστυχώς κηρύσσουν την ανυπακοή και την άρνηση συμβολής μάλλον δεν πιστεύουν στις δυνατότητες της χώρας και την απαγκίστρωσή της από τους δανειστές της, όσο και αν εμφανίζονται ότι τους πολεμούν.

Τελικώς η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία ότι δεν έχει χρεοκοπήσει ακόμη η χώρα;

Αναμφισβήτητη επιτυχία θα 'ταν να είχε η χώρα αποφύγει αυτή τη δοκιμασία, αλλά θα είναι η τέλεια αποτυχία να συμφιλιωθούμε με τις φωνές που ισχυρίζονται πως η συμμετοχή στο ευρώ οδηγεί σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα θα τελέσει το τέλειο έγκλημα κατά του εαυτού της αν πιστέψει πως μόνο αυτή έχει δίκιο, ενώ όλοι οι άλλοι συνωμοτούν εις βάρος της.

Αποκλείετε τη χρεοκοπία;

Ναι, την αποκλείω, όσο οι πολίτες παρά την απογοήτευση ακόμα και την αγανάκτησή τους αντιλαμβάνονται ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί μόχθο και θυσίες για να έχει αντίκρυσμα. Δεν θέλγονται από την εθναμεριμνησία των δημαγωγών που με καπηλευτικό λόγο και ανεύθυνη στάση επιχειρούν μια εθνική αντιστροφή. Δεν υπάρχει εθνικά υπερήφανη χρεοκοπία ούτε είναι προδοσία η ανόρθωση και ανασυγκρότηση της χώρας. Το μπαλάκι είναι στο δικό μας γήπεδο. Να γίνουμε όλοι παίκτες, να πάψουμε να 'μαστε σχολιαστές.

Συνεντευξη : Βούλα Κεχαγια

Χάος με τις λίστες όσων «περισσεύουν»
Λήγει σήμερα η προθεσμία αποστολής στο υπουργείο Οικονομικών
Αλαλούμ επικρατεί με τις λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού, για τις οποίες λήγει σήμερα η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην υπαγωγή των εργαζομένων αυτών σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Πρόκειται για περίπου 4.200 υπαλλήλους από τους 42.000 που απασχολούνται στους 151 φορείς οι οποίοι έγιναν αποδέκτες της σχετικής εγκυκλίου του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού. Με αυτήν, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία.

Αρκετοί φορείς ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού. Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων - υπολογίζονται σε περίπου 300 - ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι επικεφαλής των εταιρειών κάνουν σχέδια επί... χάρτου για να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο. Ορισμένοι μάλιστα, έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.

Οπως εκτιμούν, η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του έργου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων, τους οποίους ήδη ελέγχει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς - όπως υποστηρίζουν - είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.
Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταραχή στους εργαζομένους των επίμαχων φορέων και αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νικολέττα Μουτούση