Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αντί για τους τρομοκράτες... την κυβέρνηση

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έγιναν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συνεχίσθηκαν και το 2005
Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτρης Δασούλας ακολούθησε στη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών όχι τις συνδέσεις των κινητών τηλεφώνων, μέσω των οποίων γινόταν η καταγραφή, αλλά τις ίδιες τις συσκευές. Καθεμιά από αυτές διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό τον οποίο μπορεί να παρακολουθήσει εκείνος που θέλει να βρει με ποιον έχει μιλήσει ο κάτοχός της. Ο κ. Δασούλας με τη βοήθεια των τεχνικών του συμβούλων -όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή- ανακάλυψε ότι μία από τις 14 συσκευές - καταγραφείς επικοινωνούσε με δύο άλλες συσκευές, που είχαν αγορασθεί από συνεργάτες της πρεσβείας, αλλά και με σειρά σταθερών αριθμών που ανήκουν στην...
πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο κάτοχος της συσκευής της Vodafone φέρεται να μιλάει, μέσω κάρτας της Wind, με τρεις αριθμούς στο Μέριλαντ που είχαν χαρακτηρισθεί «ύποπτοι» τόσο από την ΕΥΠ όσο και από την ανεξάρτητη «Αρχή για την Προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Δασούλα, ο άνθρωπος «φάντασμα» που αγόρασε τη συγκεκριμένη συσκευή είχε αγοράσει άλλες τρεις στις 8 Ιουνίου του 2004.

Ο σχεδιασμός των υποκλοπών όμως φαίνεται ότι είχε αρχίσει νωρίτερα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η «Κ» συνδεόταν με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινούσαν αρχές Αυγούστου του 2004. Απειλώντας με μποϊκοτάζ των Αγώνων, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να επιτραπούν παρακολουθήσεις μέσω συστήματος νομίμων συνακροάσεων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2003. Οι εταιρείες ωστόσο ηρνούντο να θέσουν το δίκτυό τους στη διάθεση των αρχών χωρίς το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που δεν υπήρχε.

Το αίτημα εκ μέρους του κράτους προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ετέθη και πάλι το καλοκαίρι του 2004 και ενώ είχε αλλάξει η κυβέρνηση. Τότε εγκαταστάθηκε το παράνομο λογισμικό στη Vodafone, με στόχο να αποτραπούν προβλήματα ασφαλείας των Αγώνων από πιθανούς τρομοκράτες, προφανώς μετά συμφωνία που υπήρχε ανάμεσα στις πλευρές που συζητούσαν, δηλαδή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κυβέρνηση και πρεσβεία. Τα τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνδιαλέξεων όχι μόνο τρομοκρατών αλλά του πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης, αξιωματικών της αστυνομίας και του διοικητή της ΕΥΠ, αγοράσθηκαν ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του παράνομου λογισμικού στη Vodafone.

Ακόμα, σύμφωνα με το πόρισμα Δασούλα, οι Αμερικανοί συνέχισαν τις παρακολουθήσεις και μετά τις 5 Οκτωβρίου του 2004, οπότε τελείωσαν οι Παραολυμπιακοί, έως τον Μάρτιο του 2005, οπότε και απενεργοποιήθηκε παράνομα από τη Vodafone, όπως είχε κρίνει η ΑΔΑΕ, το παράνομο λογισμικό. Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2005 και για 11 μήνες την υπόθεση χειριζόταν χωρίς αποτέλεσμα ο εισαγγελέας κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, χωρίς να έχει ζητήσει τη βοήθεια τεχνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Cosmote είχε ανοίξει και αυτή το δίκτυό της σε παρακολουθήσεις για τους Αγώνες, αλλά φρόντισε να το «κλείσει» τον Οκτώβριο του 2004, ενώ η ΑΔΑΕ υποπτευόταν το ίδιο και για τη Wind χωρίς να μπορέσει να το αποδείξει από τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε. Πάντως, στο πόρισμά του ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι οι Αμερικανοί δεν έφθασαν «από λόγους εξωτερικούς» στον στόχο τους, καθώς τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν δεν μιλούσαν για κρατικά απόρρητα...

Του Τασου Τελλογλου από news.kathimerini.gr