Απευθείας ανάληψη της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας από τις Βρυξέλλες προβλέπουν τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα μορφή διακυβέρνησης της ευρωζώνης.
«Υποστηρίζω την Ελλάδα» γράφει το Τ-shirt που κρατά ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, εδώ μαζί με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη.
Οι συζητήσεις μεταξύ των κοινοτικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι έχουν δύο δρόμους να ακολουθήσουν για την Ελλάδα: Ο πρώτος είναι η εφαρμογή των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί έστω και με το ζόρι και διασφάλιση ότι στο εξής θα τηρούνται οι νέοι κανόνες που θα τεθούν. Ο δεύτερος δρόμος, αν οι αλλαγές δεν γίνονται, οδηγεί στο σπρώξιμο προς την έξοδο από το ευρώ. Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν τον πρώτο δρόμο, συνδυάζοντάς τον με πιέσεις και...
απειλές κάθε είδους. Αρχίζουν όμως και προετοιμάζονται και για τον δεύτερο.
Στις Βρυξέλλες αγνοούνται οι κοινωνικές αντιδράσεις και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Γι' αυτό έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση μεν να υπάρξει πρέσινγκ από πολλές πλευρές για να γίνουν περικοπές των δημόσιων δαπανών και να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και σε δεύτερη να δημιουργηθούν μηχανισμοί ώστε η οικονομική διαχείριση να ασκείται ουσιαστικά απευθείας από την Ε.Ε. «Η τρόικα έφυγε από την Αθήνα και θα επιστρέψει μόνο αν η Αθήνα δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», δήλωσε ο Ο. Ρεν στη διάρκεια της συνεδρίασης του κολεγίου των επιτρόπων στα μέσα της εβδομάδας. Στο πλαίσιο της έντονης πίεσης εντάσσεται και η επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης της Γερμανίας Φ. Ράισλερ στον Ευ. Βενιζέλο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, όπου αναφερόταν ότι, αν επιτευχθούν οι στόχοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, «μόνο τότε η αναγκαία επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα αποτελέσει κοινή επιτυχία», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά δεν θα προχωρήσουν οι γερμανικές επενδύσεις.
Οι δηλώσεις του Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η 6η δόση του δανείου ίσως δεν δοθεί εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο και αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για «γενναία» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις προσεχείς εβδομάδες εν μέσω οργίου πληροφοριών, όπως αυτή που δημοσίευσε το Bloomberg την Παρασκευή - ότι «η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για τις γερμανικές τράπεζες για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της και χρεοκοπήσει».
Παράλληλα με το καινούριο επεισόδιο στο γνωστό σίριαλ «παίρνουμε-δεν παίρνουμε τη δόση», αυτό το διάστημα διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη νέα μορφή που θα έχει η ευρωζώνη. Η πρόθεση, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις και την αρθρογραφία κοινοτικών αξιωματούχων, είναι, στο πλαίσιο της ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής, να υπάρχει απευθείας έλεγχος από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών των χωρών που βρίσκονται εκτός στόχων. Η πρώτη συζήτηση για τη νέα δομή της ευρωζώνης έγινε στη συνάντηση που είχαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί στις 16 Αυγούστου στο Παρίσι. Οι προτάσεις τους «για να υπάρξει μια πραγματική οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης» δόθηκαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο. Πώς θα επιτευχθεί η κοινή οικονομική πολιτική; Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε σε συνέχεια των γερμανογαλλικών θέσεων, προτείνει τη θέσπιση «επιτρόπου για τη δημοσιονομική πειθαρχία», ο οποίος θα έχει υπερεξουσίες και θα μπορεί να κάνει υποδείξεις στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα για το ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ρούτε, ο επίτροπος πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό στην τελική του μορφή πριν υποβληθεί ξανά στο Κοινοβούλιο. Την εκχώρηση του δικαιώματος κατάρτισης του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες προτείνει και ο γερμανός επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκ. Ετινγκερ, ο οποίος μάλιστα ζητάει να αναλάβουν στελέχη από τις Βρυξέλλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις εφορίες.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι προτάσεις που επεξεργάζεται ο Β. Σόιμπλε για τους κανόνες λειτουργίας του Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Οι κυρώσεις που συζητούνται για τους «απείθαρχους» αφορούν τη μη καταβολή χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία και την αύξηση της συμμετοχής τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κι αν δεν συμμορφωθούν; Θα υπάρχει η δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη όπως αφήνει να εννοηθεί ο Β. Σόιμπλε και προτείνει ανοιχτά ο ολλανδός πρωθυπουργός;
Η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει και η αίσθηση ότι «η χώρα αυτή είναι ειδική περίπτωση» παγιώνεται μεταξύ των κοινοτικών αξιωματούχων. Η πρόθεση όπως εκδηλώνεται από όλες τις πλευρές είναι η διατήρηση της ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή. Ο φόβος που υπάρχει είναι πως, αν ανοίξει η πόρτα, τότε μπορεί να την περάσει πρώτη η Ελλάδα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ίσως η Ιταλία. Η τελευταία δημιουργεί τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., με αγορά ομολόγων αξίας 1,9 τρισ. ευρώ και χρέος που αγγίζει το 120% του ΑΕΠ. Μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη δεν υπάρχει και ο μόνος τρόπος αποχώρησης είναι να το επιλέξει κάποια χώρα ή να οδηγηθεί προς τα εκεί από τους υπόλοιπους.
Η κουβέντα όμως για τον τρόπο εξόδου έχει ανοίξει και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο τρόπος αυτός. Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται σε κείμενο εργασίας που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2009, το οποίο έγραφε ότι «εκδίωξη από την ΟΝΕ δημιουργεί τόσες νομικές, πολιτικές και πρακτικές προκλήσεις, ώστε οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές». Τον Μάιο η συζήτηση έγινε σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ε.Ε. και σ' αυτήν αναφερόταν η Μαρία Δαμανάκη στις δηλώσεις της που προκάλεσαν θόρυβο. Η έξοδος από το ευρώ είναι ο μεγάλος μπαμπούλας. Για πόσο όμως θα παραμείνει μπαμπούλας;
Διαβουλεύσεις Ελλάδας-ΔΝΤ
Συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο γίνονται στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ στις 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός στις 27 Σεπτεμβρίου σχεδιάζει να μεταβεί στο Βερολίνο για να παραστεί σε συνέδριο των γερμανών βιομηχάνων και θα επιδιώξει συνάντηση και με την Αγκελα Μέρκελ.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου