Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο φαύλος κύκλος

ΠΡΙΝ ΑΠΟ τρεις μήνες η κυβέρνηση κατάρτισε και η Βουλή ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Με βάση αυτό, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία έδινε μια λύση στο δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας. Βεβαίως, η συμφωνία αυτή ήταν υπό την αίρεση της έγκρισής της από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών.

ΜΕ ΤΟ Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, να ψηφίσει το ενιαίο μισθολόγιο, να προχωρήσει το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο και να κάνει αποκρατικοποιήσεις. Κανένα από τα τρία δεν έχει, μέχρι στιγμής, προχωρήσει.

ΦΥΣΙΚΑ και τα τρία είναι επώδυνα μέτρα, αφού θα έχουν αποτέλεσμα μειώσεις εισοδημάτων (μισθολόγιο) και απολύσεις, αφού, μετά τον ένα χρόνο εργασιακής εφεδρείας, ένα ποσοστό των υπαλλήλων δεν θα επανενταχθεί. Γι' αυτό και οι υπουργοί κωλυσιεργούσαν, δίσταζαν, ανέβαλλαν την...
εφαρμογή των μέτρων.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν. Οι δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν, τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα κι έτσι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, στο ποσοστό που είχε προϋπολογιστεί, κατέστη ανέφικτος. Ετσι, άρχισε να τίθεται εν αμφιβόλω τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα είχε υποσχεθεί και υπογράψει. Και η αμφιβολία αυτή, που μεταδόθηκε από την τρόικα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έφερε το σημερινό κλίμα πανικού στην Αθήνα: την επιβολή έκτακτου τέλους στα ακίνητα, τη δραματική ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τις απανωτές συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων και την προαναγγελία της επίσπευσης της εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων ή και την επιβολή νέων.

ΟΣΑ, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε -ή απέφυγε- να εφαρμόσει μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένη να τα κάνει όλα μαζί και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς η πίεση των δανειστών είναι πλέον ανυπόφορη και οι απειλές για μη καταβολή της έκτης δόσης του αρχικού δανείου έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Και πρέπει να τα κάνει σε ένα δυσμενές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον: δεν έχει καμία συναίνεση από την αντιπολίτευση. Αντίθετα από χθες το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. μεγάλωσε, ενώ η δυσπραγία στην αγορά και οι ποικίλες αντιδράσεις έχουν αποτέλεσμα να εκφράζονται αμφιβολίες αν θα αποδώσει το μέτρο για τα ακίνητα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ κάνουν τους ελεγκτές της τρόικας να ζητούν άλλα ισοδύναμα μέτρα, η κυβέρνηση τα αναζητεί και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα ξεπεραστεί το σημερινό πρόβλημα και η έκτη δόση θα δοθεί, τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια ή και χειρότερα με την έβδομη.

ΟΜΩΣ, ώς πότε η χώρα μπορεί να ζει με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας πάνω από το κεφάλι της και οι πολίτες της να περιμένουν κάθε δυο μήνες τη νέα «κεραμίδα»;
enet  μοντάζ Γρέκι