Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Αδιέξοδο

(Η κινδυνολογία των εταίρων και η εμμονή τους στην ατελέσφορη πολιτική - Η φλυαρία των ημετέρων - Οι μαύρες προβλέψεις - Οι εν απογνώσει Ελληνες - Το ορατό αδιέξοδο)

Παγιδευμένη στην άθλια επιλογή της για την Ελλάδα (Μνημόνιο, ύφεση) η Ενωση εμμένει στην υλοποίηση μέτρων που συντηρούν τον φαύλο κύκλο. Το συνηθίζουν οι ισχυροί, όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει και τους εκθέτει: υποστηρίζουν φανατικά τη στυγερή επιπολαιότητα της πολιτικής τους, αρνούνται πεισματικά την αναθεώρησή της και κινδυνολογούν ασύστολα για να εκφοβίσουν τους καθημαγμένους. Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται τις αντιδράσεις τους. Δεν είναι μωροί. Γνωρίζουν το όριο και τις αντοχές μιας κοινωνίας. Και προσπαθούν με κάθε τρόπο -σε αγαστή συνεργασία με τις ευένδοτες κυβερνήσεις- να μεταθέσουν το βάρος της ευθύνης στους χειμαζόμενους λαούς. Παίζουν με τη φωτιά και το ξέρουν: ενδεχόμενες εκρήξεις στις...
προβληματικές χώρες (εκρήξεις καθολικές και όχι παίξε-γέλασε) θα κλονίσουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα τσαλακώσουν τις άθλιες επιλογές τους. Θα τις πετάξουν στα σκουπίδια. Οσο μπορούν, επομένως, όσο υπάρχει σχετική νηνεμία, θα αναχαιτίζουν ακόμη και τις δειλές απόπειρες στοιχειώδους επανάγνωσης της πολιτικής ή κάποιων πτυχών της πολιτικής που έχουν επιβάλει.

Ο Βενιζέλος το ξέρει: μόλις πήγε να ψελλίσει κάτι για «πολιτική λύση» -μιλώντας με την τρόικα για τις επιπτώσεις της ύφεσης- οι εταίροι κάγχασαν, συνοφρυώθηκαν και το ξέκοψαν. Τα κεφάλια μέσα και οι ευένδοτοι στο πόστο τους... Την ίδια τύχη θα έχει και η «επαναδιαπραγμάτευση» του Σαμαρά, αν γίνει πρωθυπουργός. Ο ναρκισσισμός των θιγμένων -ειδικά απέναντι σε κάποιον καθεστωτικό που βγάζει γλώσσα- δεν θα επιτρέψει καμία αναθεώρηση. Θα μείνουν πιστοί στον μονόδρομο που στέλνει το κουρασμένο φορτηγό στον τοίχο... 

Η δέσμη Σαμαρά θα έχει τύχη μονάχα αν επισυμβούν δραματικές και ανατρεπτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.... Μέχρι τότε, όμως, ποιος ξέρει πού θα βρίσκεται η χώρα. Για πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη μιλά ο Σόρος, για αναδιάρθρωση του χρέους και έξοδο από το ευρώ ο Στίγκλιτς. Τραγικό; Μα -λέει ο νομπελίστας- «αυτό που συμβαίνει σήμερα [στην Ελλάδα] είναι η χειρότερη δυνατή τιμωρία»...

Εκ των έσω

* ΕΛΛΑΔΑ (1)... Σε γκρίζο φόντο: Πληθύς σεναρίων και προβλέψεων για χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή ανέλεγκτη) και έξοδο από την Ευρωζώνη. Ενδεικτικώς:

* Τζορτζ Σόρος («Βήμα»): «Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το αδιανόητο: την πτώχευση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ίσως και της Ιρλανδίας, και την έξοδό τους από το ευρώ».

* Βόλφγκανγκ Μίνχαου («Financial Times/Καθημερινή»): Θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ελπίδες επιτυχίας και σημειώνει:

- «Η σημερινή στρατηγική καταδικάζει την Ελλάδα σε μια ημι-μόνιμη ύφεση. Μια χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Πρέπει όμως το κούρεμα να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δρομολογήσει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από 160% του ΑΕΠ σε 80% ή και λιγότερο. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να την εγκαταλείψει».

* ΕΛΛΑΔΑ (2)... Φωτεινή: «Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Ευρώπης, δεν μπορώ να διανοηθώ τη Γηραιά Ηπειρο χωρίς αυτή. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σύγχρονη βαρβαρότητα, η οποία πραγματικά με ξεπερνά. Ποιος άραγε μπορεί να διώξει κάποιον από το σπίτι που ο ίδιος έχτισε;»...

Ο Ρικάρντο Μούτι, Ιταλός αρχιμουσικός, στην Ισμα Τουλάτου («Βήμα»):

- «Οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης οφείλουν να βοηθήσουν τις φτωχές να ορθοποδήσουν, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να μην καταρρεύσει. Τους το οφείλουν γιατί για χρόνια ολόκληρα, για αιώνες, επωφελήθηκαν από αυτές. Και πρώτα απ' όλα από την Ελλάδα».

- «Πιστεύω ακράδαντα ότι για τις χώρες του Νότου η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από την κουλτούρα. Αυτή θα κινητοποιήσει τον τουρισμό, την οικονομία, τα πάντα. Είναι άλλωστε και το βαρύ μας πυροβολικό...».

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ από enet, μοντάζ Γρέκι