ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τη 12μηνη εργασιακή εφεδρεία, πριμ παραγωγικότητας για τους εκλεκτούς δημοσίους υπαλλήλους, επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, άνοιγμα τώρα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο πήρε σημαντική απόφαση: να εφαρμόσει τις προσταγές της τρόικας
Σύσσωμη η κυβέρνηση εξέφρασε διά στόματος του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, την απόφασή της να προχωρήσει τάχιστα και να στηρίξει πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές, κατά τις επιταγές της τρόικας, ώστε να εκταμιευτεί άνευ «τεχνητών» εμποδίων...
η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.
Το παιχνίδι εντυπώσεων των τελευταίων ημερών περί εμπλοκής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκλεισε χθες με την κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρως πως πρέπει να εφαρμόσει εδώ και τώρα όχι μόνο όσα ψήφισε με το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και να τα διευρύνει, όπως στην περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας, με νέους νόμους (μισθολόγιο, φορολογικό) με στόχο την αποκόμιση δημοσιονομικού οφέλους μέσα στο 2011.
Η ασυμφωνία ως προς το ποσοστό απόκλισης του ελλείμματος λόγv ύφεσης, καθώς η τρόικα προβλέπει ότι φέτος κλείνει στο 8,6%-8,7% και το οικονομικό επιτελείο στο 8,1%-8,2% με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο να φτάσει ακόμα και στο 9%, προκάλεσε τη νέα συμφωνία των «10» σημείων παρεμβάσεων:
1. Ιδιωτικοποιήσεις. Ανατρέπεται το εξαγγελθέν πρόγραμμα και έρχονται νωρίτερα επιχειρήσεις και ακίνητα, που μπορεί να αποδώσουν υψηλότερα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους υπό το βλέμμα των παρατηρητών της Ε.Ε. Σειρά παίρνουν η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ (σ.σ. είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2011), η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (αρχικός προγραμματισμός για 4ο 3μηνο 2012), η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ (4ο 3μηνο 2011), η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (1ο 3μηνο 2012), η πώληση μέσω «sale and lease back» των πρώτων δημόσιων κτιρίων (4ο 3μηνο 2011). Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο στόχο του 1,7 δισ. που είχε τεθεί για τα τέλη του μήνα προκαλεί απορίες.
Οι 5 επιχειρήσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει σήμερα, περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κατά τις επιταγές της τρόικας, η οποία είχε διαπιστώσει ολιγωρία και απροθυμία από πλευράς κυβέρνησης. Με «πολύ γρήγορο ρυθμό» θα περνούν σταδιακά και όλες οι άλλες επιχειρήσεις στο Ταμείο, το οποίο μόλις τώρα ξεκινάει την επίπλωσή του (σ.σ. πρόσκληση για να αγοράσουν τραπέζια, γραφεία και άλλα έπιπλα).
2. Φορείς. Η κατάργηση, η συνένωση και η συρρίκνωση των φορέων του Δημοσίου επιταχύνεται και το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών περιορίζεται στις προσεχείς εβδομάδες. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει να ορίσει τους φορείς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
3. Εργασιακή εφεδρεία. Αμεση ενεργοποίηση και διεύρυνσή της. Εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την αξιολόγηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε μόνιμη βάση. Το πλεονάζον προσωπικό των φορέων (εντάσσονται και δημοτικές επιχειρήσεις), θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Το σωτήριο θα είναι να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του Δημοσίου, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε με μερική απασχόληση. Αν δεν τοποθετηθούν κάπου στο διάστημα των 12 μηνών της εφεδρείας, κατά το οποίο θα αμείβονται με 60% του βασικού μισθού, τότε θα οδηγούνται σε απόλυση. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί η εργασιακή εφεδρεία δίνει ευκαιρίες απασχόλησης. Αν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή σχέση θα λυθεί».
Οι μεγάλης ηλικίας δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Για τους υπόλοιπους φύλαγαν την απόλυση, καθώς όπως είπε ο υπουργός «Νέας και μεσαίας ηλικίας, που δεν θα έχει μπορέσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει αναλογικά και στον ιδιωτικό τομέα». Η εξίσωση εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφορά ουσιαστικά τις απολύσεις.
Στο στενό δημόσιο τομέα, την κεντρική διοίκηση, δημιουργείται ο «κρατικός υπάλληλος» και έρχεται μεγάλη αναδιάταξη προσωπικού, ώστε να εξισορροπηθούν ελλείψεις και πλεονάσματα όπου υπάρχουν.
4. Αγορά εργασίας. Προωθούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνεται εντός των ημερών ο νέος «κουτσουρεμένος» κατάλογος με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ετοιμάζουν ενιαίο φορέα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη ΓΓΠΣ.
5. Κλειστά επαγγέλματα. Επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγουν τώρα και όχι μέχρι το 2013 όλα τα κλειστά επαγγέλματα του φαρμακοποιού, των δικηγόρων, των εκμεταλλευτών ταξί κ.ά., καθώς η τρόικα έχει επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
6 Δημόσιο. Τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, που αφορούν την εθελοντική μερική απασχόληση ή την άδεια άνευ αποδοχών, τον κανόνα 1:10, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, και της μείωσης των συμβασιούχων κατά 50% φέτος ενεργοποιούνται τώρα και γνωστοποιούνται στους εργαζομένους, ώστε να κάνουν χρήση των μέτρων.
7. Φορολογικό. Σε τρεις εβδομάδες θα δοθεί το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου, που προέκυψε μετά τον κοινωνικό διάλογο με 65 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα να αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, όπερ σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα περιλαμβάνει από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέχρι την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ -πιθανότατα κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20%- με την προϋπόθεση της δημιουργίας ενός on line μηχανισμού απόδοσής του στην πηγή.
8. Ενιαίο Μισθολόγιο. Επέρχεται πλήρης ταύτιση του ενιαίου μισθολογίου και του βαθμολογίου. Η εξάλειψη των χρόνιων ανισοτήτων οδηγεί σε ίσες αμοιβές για εργαζόμενο με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο ανεξαρτήτως χώρου άσκησης της εργασίας. Ασαφές μένει τι θα γίνει με τα 4 επιδόματα που έλεγαν μέχρι σήμερα ότι διατηρούνται, όπως το οικογενειακό.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «η προσωπική διαφορά», που θα ίσχυε για όλους, εντέλει εγκαταλείπεται και μετονομάζεται σε «πριμ παραγωγικότητας» για τους λίγους και εκλεκτούς... Ο «κρατικός υπάλληλος» θα υπογράφει «σύμβαση παραγωγικότητας» την οποία θα διεκδικεί και το πριμ δεν θα του παρέχεται αυτομάτως. Θα είναι το κίνητρο απόδοσης. Είναι προφανές ότι και αυτό το μισθολόγιο δεν θα είναι και τόσο ίσο... Το δημοσιονομικό όφελος που προσδοκούν «θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες» και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού το χαμηλό όφελος του 1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά.
9. Δημοσιονομική διοίκηση. Κάθε δαπάνη κάθε φορέα θα περνάει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου δημιουργείται το «Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων». Οι φορείς που δεν θα δηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες τους στο Μητρώο, θα τους κόβεται η χρηματοδότηση. Στόχος η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στον οποίο έχει on line πρόσβαση και η τρόικα.
10. Οι δαπάνες υγείας, που αφορούν την πολιτική του φαρμάκου και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση επισπεύδονται και αυτές.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.