Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ιλιγγος για μισθωτούς - συνταξιούχους

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων επιφέρει το νέο πακέτο μέτρων, που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση. Προκαλούν ίλιγγο σε περισσότερα από 5 εκ. νοικοκυριά. Κρίθηκαν απαραίτητα για την εξασφάλιση της έκτης δόσης και την εκταμίευση του νέου δανείου

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προσπαθεί να "τρέξει" η κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα πλέον οδυνηρά μέτρα και με στόχο την εξασφάλιση της έκτης δόσης, το άνοιγμα του νέου δανείου και της πορείας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Σε ακόμη μία μαραθώνια κυβερνητική συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που κατ' αρχάς επεδίωκαν να "κλειδώσουν" αποφάσεις για να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες προς αξιολόγηση την προσεχή εβδομάδα από την τρόικα, κατέληξαν σε μία πυκνογραμμένη σελίδα μέτρων, την...
οποία και δημοσιοποίησαν.

Η συνεδρίαση άρχισε νωρίς το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το βράδυ, αφού οι περισσότεροι υπουργοί ό,τι είχαν να πουν το είπαν! Για την ακρίβεια, ουδείς υπουργός βρέθηκε απέναντι στην... πρόταση για ομόφωνη απόφαση σχετικά με τα νέα μέτρα, για τα οποία αναμένεται η "κρησάρα" της τρόικας την προσεχή εβδομάδα (και μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στις ΗΠΑ).

Αντιθέτως τουλάχιστον δύο υπουργοί, οι κ. Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, ζήτησαν, επέμειναν και τελικά έγινε αποδεκτό να υπάρξει ανακοίνωση των αποφάσεων, ώστε να σταματήσει η "παραφιλολογία" που... διαλύει την εικόνα της κυβέρνησης. Η συνέχεια στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλής... θύμιζε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!
Οχι ότι δεν μίλησαν για τα πολιτικά κορυφαία θέματα, όπως επεχείρησαν να πείσουν αμέσως μετά σε παρεμβάσεις τους αρκετοί από τους συμμετέχοντες. Μίλησαν μάλιστα με τρόπο που έδειχνε ότι ήθελαν να "προσπεράσουν" τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την ενόχλησή του -κατά πληροφορίες- για το γεγονός των "διαρροών" από την προηγούμενη κυβερνητική σύσκεψη για το ίδιο θέμα.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την αξιοπιστία της χώρας και να διασφαλίσουμε την έκτη δόση αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου - δεν πρέπει και δεν πρόκειται να δώσουμε καμία αφορμή", φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός προς τα κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν έγιναν πολλά από την Ελλάδα. Στη φωτογραφία ο Π. Τόμσεν
"Θέλουμε και μπορούμε"
"Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της ΕΕ", ήταν το μήνυμα προς τους ελεγκτές και τις αγορές της κυβέρνησης, το οποίο συμπλήρωσε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Είναι απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, φτάνοντας το ταχύτερον δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα".
Είναι πασιφανές ότι η εξειδίκευση των μέτρων από την Κυβερνητική Επιτροπή θα περάσει ένα δεύτερο σημαντικό στάδιο ελέγχου από την τρόικα, που ενδέχεται να γράψει και να σβήσει στις εν λόγω σελίδες. Οι πληροφορίες τονίζουν ότι εντός του Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί νόμος για το μισθολόγιο, το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η νομική επεξεργασία των διατάξεων που αφορούν την εργασιακή εφεδρεία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει μόνο "γκρίζες" ανακοινώσεις. Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης, η εφεδρεία θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτήν 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο γενικώς, με την εφαρμογή κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Κατά την κυβέρνηση το "τσουνάμι" αφορά συνολικά το 3% των εργαζόμενων στον στενό και ευρύτερο τομέα του Δημοσίου. Επικεφαλής της "ομάδας κρούσης", που θα παρακολουθεί την πορεία ένταξης στην εφεδρεία, ορίστηκε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος πρέπει να έχει άμεσα προς αποστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες το σύνολο των "οδηγιών".
Εντός των προσεχών ημερών παρουσιάζεται το ενιαίο μισθολόγιο, το πλάνο με τις μειώσεις στις συντάξεις, το νέο αφορολόγητο, ενώ τα περί διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) αν και ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη παραμένουν σε "λευκές σελίδες" και θα αποτελέσουν ατζέντα προσεχούς σύσκεψης....
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Τρέχουν για τις αποκρατικοποιήσεις
Εκτός στόχων κινδυνεύει να τεθεί με το... καλημέρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Παρότι απομένουν μόλις 9 ημέρες μέχρι την "εκπνοή" του Σεπτεμβρίου για να καλυφθεί ο στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ, χθες στην κυβερνητική επιτροπή δεν έγινε ουσιαστική κουβέντα επί του θέματος.
Οπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν υπογραφούν συμβάσεις (Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ΟΠΑΠ) μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα έσοδα θα μπουν στα κρατικά ταμεία εντός του Οκτωβρίου.
Δεν είναι τυχαίο πως αξιωματούχοι της Κομισιόν και του ΔΝΤ ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και ζητούν μετ' επιτάσεως την πώληση το συντομότερο δυνατό μίας εισηγμένης ΔΕΚΟ.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες "τρέχει" για να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες που αφορούν την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και οι συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ για τα υφιστάμενα και τα νέα τυχερά παιχνίδια.

Για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και απομένει μία διαφορά στο τίμημα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να επεκταθεί η σύμβαση κατά 20 χρόνια.
Ακόμη όμως κι αν οι δύο πλευρές τα βρουν και η συμφωνία κλείσει στα 300 εκατ. ευρώ, η Hoctief έχει τη δυνατότητα να καταβάλει άμεσα 200 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου και Οργανισμού ξεκίνησαν προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης για τα παιχνίδια που ήδη εκμεταλλεύεται ο Οργανισμός, αλλά να υπογραφεί και νέα σύμβαση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων 35.000 "βιντεολότο".

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Γολγοθάς 120 μέτρων για την Ελλάδα
Ενα μεγάλο κενό και έλλειμμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ το 2012 προβλέπουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου, που ασχολούνται με την Ελλάδα. "Πρόκειται για ένα ποσό που θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ", εξήγησε πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της εσωτερικής έκθεσης. Στην έκθεση παρουσιάζεται με ακρίβεια η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε 120 μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Παρόμοια αναφορά καταγράφεται και στις προηγούμενες επίσημες εκθέσεις. Ο αξιωματούχος του Ταμείου δικαιολογεί το μεγάλο κενό, με τη σημείωση ότι επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες και δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας. Σύμφωνα με την έκθεση, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν έγιναν πολλά. Πηγή στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν σχεδόν "νεκροί".

Το Ταμείο προχώρησε σε διάψευση των σεναρίων ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν σχεδιάσει εναλλακτικό σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας μας.

Από το ΕΘΝΟΣ