Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν ο Καραμανλής βρίζει το Γιώργο

Εμφανώς αδυνατισμένος από τη δίαιτα που ακολουθεί εδώ και μήνες, με ανανεωμένο look και καινούριο κούρεμα, ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται να μεθοδεύει τη "δικαίωση" του στην κοινή γνώμη, φιλοτεχνώντας ταυτόχρονα το μελλοντικό του προφίλ. Αυτό δηλαδή του ηγέτη που έχασε με αξιοπρέπεια, βγήκε από το γενικό κάδρο της πολιτικής, προτιμά τη σιωπή από...
τα άσκοπα λόγια δικαιολογίας.

Κάποιοι παλιοί συνεργάτες ή υπουργοί του, που είτε πικράθηκαν τα χρόνια της διακυβέρνησης είτε πήραν αποστάσεις προκειμένου να συγχρωτιστούν με τη νέα ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης θεωρούν ότι το κεφάλαιο "Καραμανλής" έκλεισε οριστικά μετά την εκλογική συντριβή του '09 και ότι ο πρώην πρωθυπουργός το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να "δικαιωθεί" από τις εξελίξεις και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους έλληνες πολίτες. Θεωρούν περίπου αδιανόητο, επικαλούμενοι και την ιδιοσυγκρασία του, ένα come-back στο πολιτικό προσκήνιο μετά τα τραυματικά χρόνια της διακυβέρνησής του.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη ομάδα στελεχών και πρώην υπουργών που παραμένουν σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, ελπίζοντας ότι η αποτυχία του Σαμαρά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τον Καραμανλή να επιστρέψει στην τρέχουσα πολιτική. Είναι όλοι αυτοί που για κάποιους λόγους, διαφορετικούς ο καθένας, δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον Σαμαρά, οι οποίοι αν και βοήθησαν το σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 αισθάνονται ότι τους έχει παραμελήσει.

Σίγουρα τα σενάρια περί μελλοντικής δραστηριοποίησης του πρώην πρωθυπουργού ενισχύονται από τα καθημερινά ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού με στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο γραφείο του. Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι ο Καραμανλής δεν βλέπει μόνο στελέχη της παράταξής του, αλλά και εν ενεργεία πολιτικούς από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως το βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, τον οποίο τους τελευταίους μήνες φέρεται να συνάντησε πάνω από τρεις φορές. Όσο σιωπηλός είναι δημόσια ο Καραμανλής, τόσο ομιλητικός φέρεται να είναι στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που έχει με δημοσιογράφους που καλύπτουν την Κεντροδεξιά και με τους οποίους με τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Λέγεται ότι ο Καραμανλής αισθάνεται δικαιωμένος από τις οικονομικές εξελίξεις τις οποίες σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος με την άφρονη δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε από το 2004 έως το 2009, αποφεύγοντας να δει κατάματα τα βράχια που έρχονταν, συνεχίζοντας τις παροχές και αρνούμενος να πάρει δυσάρεστα μέτρα. Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, άλλωστε, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είχε χτυπήσει το "καμπανάκι" εγκαίρως αλλά ο Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς έκλειναν πεισματικά τα αυτιά τους στις προειδοποιήσεις του πρώην "τσάρου" της Οικονομίας.

Παρόλα αυτά, ο Καραμανλής εκτιμά ότι έστω και καθυστερημένα είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, έκανε μια προεκλογική εκστρατεία το '09 ζητώντας από το εκλογικό σώμα θυσίες προκειμένου να διασωθεί η χώρα από τη δημοσιονομική κατάρρευση ώστε να εμποδιστεί ταυτόχρονα η έλευση στην Ελλάδα του ΔΝΤ και να τεθεί η χώρα υπό διεθνή επιτήρηση. Θεωρεί ότι ο Παπανδρέου πολιτεύτηκε το '09 δημαγωγικά, άργησε να καταλάβει την λαίλαπα που ερχόταν δηλώνοντας ότι "λεφτά υπάρχουν", υποσχόμενος στον ελληνικό λαό παροχές και καλύτερες μέρες.

Όσοι τον συναντούσαν πριν τις διακοπές στο γραφείο του περιγράφουν έναν Καραμανλή θυμωμένο με το Γιώργο, να περιγράφει τον πρωθυπουργό με τα μελανότερα χρώματα και να τον χαρακτηρίζει συχνά εκτός από αναποτελεσματικό και ακατάλληλο να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή κρίση και "ανέντιμο πολιτικά". Θεωρεί ότι οι δικαστικές διώξεις εναντίον του διευθυντή του, Γιάννη Αγγέλου, η παρολίγον προφυλάκιση και η εξοντωτική εγγύηση που του επέβαλε η δικαιοσύνη για να μην τον βάλουν στη φυλακή, στρέφονταν εναντίον του με προφανή στόχο να τον πλήξουν ηθικά και πολιτικά, αφήνοντας υπόνοιες διαφθοράς εις βάρος του.

Πιστεύει ακόμα ότι σκόπιμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου προσπάθησαν για τους ίδιους λόγους να τον εμπλέξουν δικαστικά στην υπόθεση του Βατοπεδίου για να του δώσουν τη χαριστική βολή στην κοινή γνώμη. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τον άκουσαν, μιλώντας για το Γιώργο, να χρησιμοποιεί σκληρές λέξεις και χαρακτηρισμους, για τον οποίο φαίνεται να διατηρεί τα χειρότερα συναισθήματα. Πιστεύει μάλιστα ότι οι αδυναμίες του νυν πρωθυπουργού και το μεγάλο έλλειμμα μάνατζμεντ που όπως λέει χαρακτηρίζει το Γιώργο Παπανδρέου, θα τον οδηγήσουν σύντομα σε αδιέξοδο και ενδεχομένως τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια.
Από iefimerida