Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ξύρισμα τώρα στις φοροαπαλλαγές

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 20% ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές δρομολογούνται για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011. Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, η επιβάρυνση σε ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο ποσό των 1.940 ευρώ ετησίως

Αναδρομικές περικοπές ή και κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις "έκρυβε" το πακέτο μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 που ανακοίνωσε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο εξειδικεύει σήμερα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου... εν αναμονή των επικεφαλής της τρόικας.

Οπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση προχωρεί σε σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, η οποία θα είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ και θα...
ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Το "ξύρισμα" των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και στα 1.940 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό.

Πέρα από τις φοροαπαλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε στο πακέτο των μέτρων την πρόσθετη μείωση κατά 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις νέες περικοπές 4% μεσοσταθμικά στις συντάξεις, την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014 και το "χαράτσι" στα ακίνητα.

Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για πλήρη κατάργηση όλων των εκπτώσεων δαπανών (τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, ενοίκια, δίδακτρα) για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ? 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδήματα η πρόταση προβλέπει να εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 10%.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, από τον φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ που πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου και 1.500 ευρώ σε ασφάλιστρα ζωής με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο 1.240 ευρώ (1.000 ευρώ για τους τόκους δανείου και 240 ευρώ για τα ασφάλιστρα). Επίσης, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, που ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011, θα επιβαρυνθεί με άλλα 700 ευρώ.

Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση του φορολογουμένου για τα εισοδήματα του 2011 φθάνει στα 1.940 ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές αφορά στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στους τόκους στεγαστικών δανείων, στα ασφάλιστρα, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, στην "προκρούστεια κλίνη" μπαίνουν τα αφορολόγητα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς και στον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές στα νησιά).

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% αναμένεται να μειωθεί από τις 12.000 ευρώ πιθανότατα στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς θα ισχύσει το 2012. Συνεπώς, το επόμενο έτος η "ειδική εισφορά αλληλεγγύης" θα επιβληθεί σε όσους θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ για το 2011. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για τα εισοδήματά τους πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι.

Φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο
  • Δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες.
  • Απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
  • Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
  • Απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.
  • Εκπτώσεις δαπανών και ειδικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.
6 μέτρα για 7 δισ. έως το τέλος του 2012
  • Μείωση 20% κατά μέσο όρο στους μισθούς του Δημοσίου
  • Ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011
  • Ειδικό τέλος ακινήτων με εφαρμογή έως το 2014
  • Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2011
  • Εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" μέχρι και το 2014
  • Περικοπές 4% στις συντάξεις
Κώστας Τσαχάκης, Μαρία Βουργάνα από το ΕΘΝΟΣ