Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα τώρα και οι μόνιμοι

Η κατάργηση υπηρεσιών ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις στον «πυρήνα» του Δημοσίου
Στον αέρα βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 800.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα: ανάλογα με την τελική συμφωνία με την τρόικα, μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στη δίνη είτε των υποχρεωτικών μετατάξεων είτε ένταξης στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ακόμη και απολύσεων.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που ξεκίνησαν από τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα πλήξουν άμεσα και το προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα μετά και την επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την οποία προαναγγέλλεται μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου ενώ ανοίγει ο δρόμος για..
μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων.

Αμεση έξοδος από το Δημόσιο περιμένει πάντως χιλιάδες εργαζομένους αποκλειστικά και μόνον σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ανεξαρτήτως δηλαδή των πιέσεων της τρόικας για περαιτέρω μείωση του προσωπικού και των δαπανών του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις που ήδη ανέλαβε με το Μεσοπρόθεσμο. Κλειδί αποτελούν δύο φράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα. Στο κεφάλαιο περί «προσαρμογής των δαπανών» προβλέπεται η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και αναφέρεται ο στόχος για περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 ή περίπου το 20% των απασχολουμένων έως το 2015.

Προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό η κυβέρνηση ανέλαβε - εκτός από την πρόβλεψη για εφαρμογή ποσόστωσης ένα προς δέκα στις προσλήψεις και μείωση των συμβασιούχων κατά 50% φέτος και κατά 10% τα επόμενα χρόνια - και την καθαρή δέσμευση για «μη εθελούσιες απομακρύνσεις πλεονάζοντος προσωπικού». Ειδικότερα για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό «είτε θα απομακρύνεται άμεσα ή θα εντάσσεται σε ξεχωριστό πίνακα εργασιακής εφεδρείας». 
Πρακτικά συνεπάγεται πως το χαρτί της απόλυσης για ορισμένους από τους υπαλλήλους αυτούς μπορεί να δοθεί άμεσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο καθεστώς εφεδρείας. «Η εφεδρεία είναι χειρότερη από την απόλυση, αφού σε κρατάει εγκλωβισμένο στον πίνακα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται αποζημίωση καθώς κανένας δεν βγαίνει ποτέ από τον πίνακα» σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου, διευκρινίζοντας πως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει απλώς ότι οι έφεδροι λαμβάνουν μόνο για το πρώτο έτος το 60% του βασικού μισθού τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ από ΤΑ ΝΕΑ