Μόνο ο Μπαρόζο … κάνει πως μας πιστεύει
Τρία μεγάλα στοιχήματα θα κρίνουν την 6η δόση των δανείων: απολύσεις στο δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα επαγγελμάτων και πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δείξει πως «τρέχει τις εξελίξεις» και μένει συνεπής στις υποχρεώσεις της, για να μην κατηγορηθεί ότι αδράνησε –αν και ήδη συμβαίνει αυτό.
Στην πράξη όμως, όλα παραμένουν στον αέρα καθώς, παρότι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως η απόφαση για...
την 6η δόση θα ληφθεί στο Europgroup στις 3 Οκτωβρίου, ο Όλι Ρεν από την Ουάσιγκτον υπολόγιζε "αισιόδοξα" περί τα μέσα του μηνός.
Ακόμα και στα περί …επιστροφής στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα των ελεγκτών (που έφυγαν για δέκα μέρες και … όλο έρχονται εδώ και 23 ημέρες, αλλά δεν φάνηκαν ακόμα) πηγές του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωναν καμία ημερομηνία ως πιθανή για την επάνοδό τους.
Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άφιξη στην Αθήνα από Ουάσιγκτον, ωστόσο καμία επιβεβαίωση δεν δίνεται ως προς το εάν θα έχουμε να κάνουμε με την Τρόικα ή, απλώς, με ένα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο θα ελέγξει εάν όσα λέμε τα εννοούμε...
Έρθει-δεν έρθει η Τρόικα όμως, η κυβέρνηση θα έχει κλείσει μέσα στην εβδομάδα το νέο πακέτο μέτρων, για να πείσει πως δεν ολιγωρεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Παρασκευή ενδέχεται να ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2011 – 2015). Εκτός από αιματηρές περικοπές και χαράτσια της περιόδου 2013-2014 που επισπεύδονται, η Τρόικα απαιτεί αλλαγή πορείας και μέτρα ουσίας, όχι πια μόνο λύσεις πανικού και ατελείωτα χαράτσια σε μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους.
Γενικευμένη δυσπιστία
Στις συναντήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, διάχυτη ήταν η δυσπιστία για την ως τώρα απόδοση του προγράμματος. Μόνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο βρήκε δυο καλές κουβέντες να πει δημοσίως, χαρακτηρίζοντας «ενθαρρυντικές» τις νέες δεσμεύσεις και εξαγγελίες μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, για να υπογραμμίσει όμως πως «αν οι έλληνες συνεχίσουν, θα συνεχίσουν και οι εταίροι να τους στηρίζουν».
Η ύφεση, που φέτος θα φθάσει το 5,5% - ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη ακόμη και αυτή η εκτίμηση - αποτέλεσε την «άμυνα» του Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν, όπως και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Στην «ατζέντα» βρέθηκε επίσης το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας που παρατηρούν ότι η Αθήνα δεν «κάνει αυτά που πρέπει να κάνει».
ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών πως λιτότητα και χαράτσια δεν οδηγούν πουθενά, αν δεν πιαστεί η "υψηλή" φοροδιαφυγή, αν δεν πληρώσουν όσοι έκλεψαν το δημόσιο και αν δεν γίνουν πράξη αποκρατικοποιήσεις & μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, και ζητούν μεγάλες αποφάσεις τώρα…
Για αυτό και ο κ.Βενιζέλος έκανε αναφορές από την Ουάσιγκτον πως «υπάρχει πρόβλημα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, κρατισμού και αυτό πρέπει να λυθεί τώρα»!
Προτεραιότητα δίνει τώρα –επειδή το ζητά και η Τρόικα- στο να εντοπιστεί και ο πλούτος που φοροδιαφεύγει.
Η task force του Ράιχενμπαχ
Σε αυτό το πνεύμα και ο επικεφαλής της «ομάδος δράσης» για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε-Βέλε ότι «η ΕΕ στέλνει την task force για να βοηθήσει την Ελλάδα στους στόχους της» και συμπλήρωσε πως «οι Έλληνες έχουν πάρει το μήνυμα πως έχει έρθει η ώρα να κάνουν κάτι και να μην περιμένουν απλά βοήθεια από το εξωτερικό.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα θα εγκατασταθει στο υπουργείο Οικονομικών, θα ετοιμάσει προτάσεις και θα προωθήσει μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μεγαλογιατροί και δικηγόροι, μεσίτες, βιομήχανοι, εταιρίες και κυκλώματα της νύχτας, των τελωνείων, των καυσίμων αλλά και πρώην κρατικοί λειτουργοί, αιρετοί άρχοντες ακόμα και πολιτικοί. Όπως έγραψε χτες το Πρώτο Θέμα, θεωρείται ως πιθανή μία νέα έκτακτη εισφορά ειδικά για κάποιες ομάδες επαγγελματιών που θεωρείται ότι φοροδιαφεύγουν.
Άμεσα όμως αναμένεται να δρομολογηθούν μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο ( όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγορά εργασίας ) έμειναν πίσω.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και μια ομοβροντία μέτρων με στόχο να εισπραχθούν φέτος έως 5 δισ. ευρώ (που φαντάζει όμως εξαιρετικά αμφίβολος).
Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή «άναψε» το «πράσινο φως» για την μεταβίβαση στο Ταμείο Περιουσίας των πρώτων πέντε Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές: ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ και τις εταιρίες Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε και Ελληνικό.
Παράλληλα, στο Ταμείο περνούν και άλλα 35 ακίνητα του Δημοσίου που μέχρι τώρα την διαχείριση ασκούσε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου