Με συναίνεση φαίνεται πως θα κλείσει η ερευνώμενη από την δικαιοσύνη, υπόθεση της υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από την Proton Bank, το οποίο φέρεται να κατευθύνθηκε σε εταιρίες συμφερόντων του βασικού μετόχου της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επιχειρηματίας είναι έτοιμος να καταβάλει το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα και είναι ένα βήμα πριν την εξασφάλιση...
«εξάλειψης του αξιόποινου» από τον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα, βάση διάταξης του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ανάλογη εξέλιξη για της περιπτώσεις που «αποδίδεται το ιδιοποιημένο πράγμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο επιχειρηματίας έχει ήδη ολοκληρώσει τις επαφές με τους αρμόδιους Εισαγγελείς προκειμένου να επιστρέψει στην Proton το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλυφθεί όλη η ζημιά που όπως φαίνεται υπέστη το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο η υπόθεση προς ώρας μένει στάσιμη καθώς το όλο εγχείρημα πρέπει να εγκριθεί και από τον Επίτροπο της Τράπεζας Ελλάδος στην Proton.
Η συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία των αρμόδιων Εισαγγελέων αλλά και της τράπεζας μπορεί να επιτευχθεί βάση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει:
«Το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές, απέδωσε, χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου, το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο, απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο, μέρος».
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί και τυπικά τις επόμενες ημέρες με τις υπογραφές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank Γ. Τανισκίδη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Η συμφωνία που θεωρείται «σχεδόν κλεισμένη» προβλέπει τα εξής στάδια:
-Την καταβολή από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη 51 εκατομμυρίων ευρώ, σε ρευστό, στην τράπεζα η οποία με ρητή δήλωσή της θα αναφέρει πώς ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε απαιτήσεις της έναντι του επιχειρηματία.
- Αμέσως μετά η Εισαγγελία θα προχωρήσει στην σύνταξη πρακτικού εξάλειψης του αξιοποίνου για τον επιχειρηματία στο οποίο θα αναφέρεται πώς «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλου αντικειμένου υπόθεση το, αναθεωρημένο το 2010, σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα (384), με δεδομένη βέβαια και την πρόθεση του επιχειρηματία να επιστρέψει τα χρήματα.
Πως έγινε η συμφωνία
Ο Λαυρεντιάδης αρχές Σεπτεμβρίου και κάτω από απόλυτη μυστικότητα εμφανίστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων με τον δικηγόρο του όπου και εξεδήλωσε την πρόθεση του να επιστρέψει τα χρήματα στην τράπεζα κάνοντας χρήση των προνοιών του Ποινικού Κώδικα.
Τα επόμενα ραντεβού του επιχειρηματία, που φαίνεται να είχε εξασφαλίσει την συναίνεση της Τράπεζας ήταν με τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρ.Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, Παν.Νικολούδη και βασικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε.
Οι συναντήσεις είχαν αντικείμενο την διαμόρφωση του κειμένου η οποία συμφωνήθηκε μετά από αρκετά ραντεβού.
Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από πόρισμα της Αρχής που διαπίστωνε ενδείξεις για την διάπραξη υπεξαίρεσης.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος της Proton Bank από τα μέλη του τότε ΔΣ της τράπεζας, της υπεξαίρεσης χρημάτων από τις εταιρίες που σύναψαν επισφαλείς -κατά την Αρχή- δανειακές συμβάσεις με την Proton αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.