Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Από 1ης Οκτωβρίου το ψαλίδι 20%

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Γερό "μαχαίρι" μπαίνει στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι μειώσεις θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στο 20% και θα περιληφθούν στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου.

Γερό "μαχαίρι" μπαίνει στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι μειώσεις θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στο 20% και θα περιληφθούν στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να..
ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου.

Υπολογίζεται πως το μισθολογικό κόστος θα περικοπεί κατά 3 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.
Tο ψαλίδισμα των επιδομάτων μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.300 ευρώ τον μήνα.

Βέβαια οι απώλειες για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα (π.χ. εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, την Πολιτική Αεροπορία) θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του 20% και αναμένεται να φθάσουν το 50%. Κι αυτό καθώς βάσει του νέου μισθολογίου τα επιδόματα κόβονται άμεσα, χωρίς δηλαδή τριετή περίοδο προσαρμογής.

Μάλιστα εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εκτιμούν ότι το ψαλίδισμα των επιδομάτων μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, σε υπαλλήλους υπουργείων που δίνονται μικρά επιδόματα (π.χ. υπουργείο Απασχόλησης) οι απώλειες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 3% και 7%.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μήνες μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα, αυτό θα τεθεί σε ισχύ και στις ΔΕΚΟ επιφέροντας εισοδηματικές απώλειες έως και 40%.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για "επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου" επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ.

"Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα", προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση, μετά και τις πιέσεις της τρόικας, προχωρά στην άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.

Αυτό θα επιφέρει "καθίζηση" στις αποδοχές των υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, το πρώην υπουργείο Οικονομίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία", από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων π.χ. υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Καθησυχάζει για τη σύνταξη αποστράτων

Δεν θα μειωθεί η σύνταξη των αποστράτων κάτω των 55 ετών διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Αμυνας. Ο Π. Μπεγλίτης, επιχειρώντας να διασκεδάσει την ανησυχία των αποστράτων κάτω των 55 ετών, δήλωσε: "Οσοι έχουν αποστρατευθεί αυτεπάγγελτα ή λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας στον βαθμό ή λόγω συμπλήρωσης 35ετίας ή ακόμα όσοι έχουν τεθεί εκτός στρατεύματος για λόγους υγείας, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα".

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ
Επεκτείνεται το 1 προς 10 για προσλήψεις έως το 2014

Περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μετά τη συμφωνία που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με την τρόικα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται η αναλογία "μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις" και το 2012 μέχρι το 2014. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο προέβλεπε αναλογία "μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις" για το 2012. Ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μηδενιστούν οι προσλήψεις σε κάποιους φορείς.

"Ο κανόνας του 1 προς 10 θα συνεχιστεί. Και αν χρειαστεί, το έχω πει κατ' επανάληψη, θα πάμε και στο 0 προς 10. Θα το δούμε, δηλαδή, και πιο δραστικά ακόμα στους Οργανισμούς όπου θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς να γίνει καμία απολύτως πρόσληψη" υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Εάν υποθέσουμε ότι το 2011 γίνουν 50.000 απολύσεις, τότε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2012, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι μετατάξεις "εφέδρων υπαλλήλων" από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από τους 30.000 εφέδρους που θα προκύψουν μέχρι το τέλος του 2011, το 10% θα μπορούν να μεταταχθούν στον στενό δημόσιο τομέα.

Ουσιαστικά, ο αριθμός των προσλήψεων που επιτρέπονται στο σύνολο του Δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια θα αφορούν μόνο θέσεις απόλυτης ανάγκης για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι και οι συμβασιούχοι από 37.000 που απασχολούνται φέτος δεν θα μειωθούν μόνο κατά 10%, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Αναμένεται να μειωθούν μέχρι και 50%, αφού υπολογίζεται ότι σε θέσεις συμβασιούχων θα απασχοληθούν αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι με την αναδιάταξη του προσωπικού.

Νίκος Β. Τσίτσας από το ΕΘΝΟΣ