Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πεδίο μάχης το Μάντσεστερ

Σε αστυνομικό κλοιό ολόκληρη η Βρετανία
Το απόλυτο χάος επικρατεί στη Βρετανία, όπου για τέταρτη συνεχομένη νύχτα συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια.

Το Μάντσεστερ χτυπήθηκε το βράδυ που μας πέρασε από τις χειρότερες ταραχές που έχει δει σε 30 χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία, που ανέφερε συγκρούσεις, λεηλασίες και "σκηνές άσκοπης βίας", ενώ στο Μπέρμιγχαμ τρεις νεαροί ασιατικής καταγωγής χτυπήθηκαν από...
αυτοκίνητο και εγκαταλείφθηκαν από τον οδηγό κατά τη διάρκεια των ταραχών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο αδέρφια και έναν φίλο τους που προσπαθούσαν να προστατεύσουν την επιχείρησή τους από τα βίαια επεισόδια. Ωστόσο, η αστυνομία κάνει λόγο για φόνο που δεν συνδέεται με τις ταραχές και προχώρησε μάλιστα στη σύλληψη ενός ατόμου.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας 60 ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από συγκρούσεις με διαδηλωτές, ενώ την Τρίτη τραυματίστηκε και ένας εικονολήπτης του BBC. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν μάλιστα και 44 αστυνομικοί, τέσσερις από τους οποίους σοβαρά.

Συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα, ενώ υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν είπε πως ταραχές τέτοιας έντασης "δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ως τώρα".

Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε. Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

"Δεχθήκαμε πολλές επιθέσεις", δήλωσε ο Γκλεν Μπάρκγουορθ, διαχειριστής του κύριου εμπορικού κέντρου του Μάντσεστερ. "Είδα δύο καταστήματα να δέχονται επίθεση, να λεηλατούνται και να πυρπολούνται. (...) Ήταν σουρεαλιστικό", πρόσθεσε.

Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σούαν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από "ομάδες εγκληματιών με πρόθεση να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή". "Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι -- δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ' αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ' αυτή την κλίμακα".

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήρεμη, μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, έναντι 6.000 την προηγουμένη.

Μια ισχυρή ένταση ήταν ωστόσο αισθητή: πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικό και στο Κάνινγκ Τάουν, μια πολύ υποβαθμισμένη συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ομάδες νεαρών, χωρίς πάντως να σημειωθούν συγκρούσεις.

Από το Σάββατο έχουν συλληφθεί 685 άτομα και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Λονδίνο, στις χειρότερες ταραχές εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.

Οι ταραχές, οι οποίες ξέσπασαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα, είχαν την Τρίτη τον πρώτο νεκρό τους. Ένας 26χρονος, ο οποίος τραυματίσθηκε από σφαίρα τη Δευτέρα, στη διάρκεια των βιαιοτήτων στο Λονδίνο, υπέκυψε στα τραύματά του.

Για δεύτερη διαδοχική νύκτα, άλλα επεισόδια ξέσπασαν στη δεύτερη πόλη της χώρας, το Μπερμιγχαμ (κέντρο) και τα προάστιά του: στο Δυτικό Μπρόμγουιτς, 200 άτομα, καλυμένα πίσω από οδοφράγματα, έριξαν βλήματα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν οχήματα και καταστήματα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν επίσης στο Γουλβερχάμπτον. Συνελήφθησαν 109 άτομα.

Στο Νότιγχαμ (κέντρο), ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ. "Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν" για το επεισόδιο αυτό ενώ περισσότερα από 90 συνελήφθησαν συνολικά στην πόλη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Εικόνες απανθρακωμένων πολυκατοικιών και λεηλατημένων καταστημάτων μεταδίδονταν και πάλι από τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, μια διαφήμιση διόλου επιθυμητή για την πρωτεύουσα που θα φιλοξενήσει σ' ένα χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Βερολίνο, η Ρώμη, το Παρίσι, η Χάγη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη συνέστησαν στους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βρετανία να προσέχουν.

Για να αποθαρρύνει τους ταραχοποιούς, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους τραβηγμένες από κάμερες επιτήρησης και παρακολουθεί τα δίκτυα μέσω των οποίων επικοινωνούν. Ζήτησε επίσης από τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους το βράδυ.