1,78 ΔΙΣ. ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΕΠΤΑΜΗΝΟΥ • ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ • ΑΝΕΡΓΙΑ 16,6% ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ
Την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία έρχεται να επιβεβαιώσει η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών τον Ιούλιο, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ύφεση το β' τρίμηνο και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις επιχειρηματιών, τραπεζιτών και άλλων παραγόντων της αγοράς που δεν διαβλέπουν φως στο τούνελ της οικονομίας τους επόμενους μήνες, παρά τη διαφαινόμενη αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό και των εξαγωγών.
Οι ίδιοι παραπέμπουν στη συμπίεση της ζήτησης, λόγω της ακολουθούμενης περιοριστικής πολιτικής, και στην αδυναμία των τραπεζών να αυξήσουν τις πιστώσεις προς την οικονομία, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, αφού δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και οι καταθέσεις τους έχουν...
μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ και πλέον στο α' εξάμηνο.Τα χθεσινά στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», για τα φέσια των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών αποτυπώνουν τη δυσμενή πραγματικότητα. Τα φέσια αυξήθηκαν εντυπωσιακά τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν συνολικά σε 1,78 δισ. ευρώ στο 7μηνο, έναντι περίπου 1,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ουδείς πληρώνει
Τα ανωτέρω στοιχεία θεωρούνται από πολλούς άτυπος δείκτης ασφυξίας και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που θέλουν να αυξάνει ο αριθμός των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, κινδυνεύοντας να βάλουν λουκέτο.
«Δεν πληρώνει κανένας. Δεν λειτουργεί η αγορά αυτή τη στιγμή. Αλλοι γιατί είναι σε πλήρη αδυναμία και άλλοι γιατί έχουν άλλες υποχρεώσεις μπροστά τους και διακρατούν τη ρευστότητα», ανέφερε στην «Ε» υψηλόβαθμος τραπεζίτης, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.
Με βάση τα λεγόμενα διάφορων τραπεζιτών, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται πλέον σε λίγους κλάδους, π.χ. οικοδομή, αλλά επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας.
Η κατάσταση δεν εκπλήσσει, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια αλυσιδωτή αντίδραση σε μεγάλο μέρος του οικονομικού ιστού της χώρας, πλην λίγων εξωστρεφών κλάδων.
Με το πραγματικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) να βυθίζεται κατά 6,9% το β' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ύστερα από μια βουτιά της τάξης του 8,1%, το α' τρίμηνο, σε ετήσια βάση είναι επόμενο οι πωλήσεις των περισσότερων επιχειρήσεων να υποχωρούν σημαντικά.
Η μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ καθιστά πλέον επίφοβη την επίτευξη της νέας αναθεωρημένης επίσημης εκτίμησης για ύφεση 3,9% το 2011 ύστερα από 4,4% το 2010 και 2% το 2009.
Η υποχώρηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά, κυρίως μεγάλης διάρκειας, όπως αυτοκίνητα κ.λπ., οφείλεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών νοικοκυριών, λόγω περικοπών σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες και στο Δημόσιο, στη σφιχτή δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών και φυσικά στην ανεργία.
Η ανεργία ανήλθε στο 16,6% του ενεργού οικονομικού πληθυσμού της χώρας τον περασμένο Μάιο, από 12% τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν και 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Πάνω από 36.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων σε 822.719 άτομα. Η ανεργία θερίζει περισσότερο τους νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών, αφού ξεπερνά το 40% στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.
Οι προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης δεν διαγράφονταν καλές για τους επόμενους μήνες, πριν ακόμη η χώρα αναλάβει νέες δεσμεύσεις για την επιβολή νέων φορολογικών και άλλων εισφορών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% το 2010.
Ερευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία MARC Α.Ε., σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), τον περασμένο Ιανουάριο έστελνε ανησυχητικά μηνύματα.
Η έρευνα έκρουε τον κώδωνα για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το 2011 και μιλούσε για 225.000 λουκέτα, λόγω μείωσης της ρευστότητας και των επενδύσεων. Προειδοποιούσε επίσης για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.
Βουτιά 25% στις εκπτώσεις
Πιο πρόσφατα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δημοσιοποίησε στοιχεία από όλη την χώρα που έδειχναν ότι η μείωση του τζίρου των θερινών εκπτώσεων είναι, μεσοσταθμικά, τουλάχιστον 25% σε σχέση με πέρυσι και η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας.
Οι 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαίωσαν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δήλωσαν ότι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Επιπλέον, αύξηση των διαγραφών εταιρειών-μελών του για φέτος διαβλέπει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΕΒΕΑ), αφού ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΕΒΕΑ επιχειρήσεων που έκλεισαν είχε ξεπεράσει τις 1.200 στο εξάμηνο.
Το ίδιο μήνυμα για αύξηση των διαγραφών των επιχειρήσεων-μελών του στέλνει ακόμη το ΒΕΑ.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.