Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πολιτική θύελλα από την παραίτηση Παμπούκη

Την παραίτηση έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός
Παραίτηση που χαρακτηρίζει «αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας» υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης, μετά τις εξελίξεις σχετικά με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την παραίτηση έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός. 
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αρμοδιότητες του Χ. Παμπούκη θα ασκεί, "επί του παρόντος", ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του:...
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο.
Χ. Π. Παμπούκης
Αντιδράσεις των κομμάτων για την παραίτηση του υπουργού 

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γ. Μιχελάκης δήλωσε: "Ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά. Υπέβαλε την παραίτησή του. Την οποία χαρακτήρισε μάλιστα, ως “αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας”. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας! Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης, ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα…". 

"Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό. Οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη. Η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό / αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο", δήλωσε σχετικά με την παραίτηση Παμπούκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. 

Το ΛΑΟΣ σχολιάζει: "Έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής Υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους". 

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Δύο μήνες χρειάσθηκαν για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί. Ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει τη διεύθυνσή της, ο ένας υπουργός μόλις προχθές δήλωνε ότι θυσιάζεται και ο άλλος σήμερα συνειδητοποιεί σε ποιο υπουργείο πήγε. Και οι περισσότεροι ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Επειδή όλοι πλέον, συνειδητοποιούν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα".

Η φθίνουσα πορεία του Χ. Παμπούκη

Με μια τυπική και ολιγόλογη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη, η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα...

Μαζί με αυτή έκλεισε, δημοσίως τουλάχιστον, και η σχέση του πρωθυπουργού με τον τέως υπουργό και στενό του συνεργάτη, που είχε δει τον εαυτό του μετά το 2009 να ασκεί ένα ρόλο άτυπου συντονιστή του κυβερνητικού έργου, καθώς ως υπουργός Επικρατείας στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου είχε απεριόριστες εξουσίες. Οι σχέσεις Παπανδρέου - Παμπούκη ήταν σχέσεις εμπιστοσύνης και σε προσωπικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, καθώς συνεργάζονταν από την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Την παραίτησή του ακολούθησε πλήθος σχολίων στο παρασκήνιο. Οτι οι σχέσεις του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν κακές, αν και ο ίδιος το διαψεύδει, ότι εδώ και ένα χρόνο είχε απομακρυνθεί σταδιακά από το στενό κύκλο του πρωθυπουργού και τα είχε βρει με τον Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο συνεργαζόταν πολύ καλά μέχρι και τώρα, ότι είδε τα δύσκολα και βρήκε ευκαιρία να φύγει, ότι πλήρωσε τη στασιμότητα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και τα πετροδόλαρα του Κατάρ που δεν ήρθαν ποτε.

Πάντως η πορεία του κ. Παμπούκη στην κυβέρνηση ήταν φθίνουσα. Από παντοδύναμος άτυπος συντονιστής της κυβέρνησης (Οκτώβριος 2009-Σεπτέμβριος 2010) βρέθηκε πέρυσι, στον ανασχηματισμό του Σεπτεβρίου, υπουργός αρμόδιος για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις από το εξωτερικό και στον τελευταίο ανασχηματισμό υποβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τον κουτσουρεμένο τομέα της Ναυτιλίας... Κοινό χαρακτηριστικό της πορείας του αυτής ήταν η απομάκρυνσή του, όλο και πιο πολύ, από τον πρωθυπουργό και το στενό κύκλο των συνεργατών του. Εδώ και πολλούς μήνες ήταν έξω από βασικές πολιτικές επιλογές τού Μαξίμου.

Εφτιαξε το νόμο για το «fast track», ασχολήθηκε με την επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό, που όμως ακόμη... αγνοείται ως επένδυση, ασχολήθηκε με την απαίτηση αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens, που ακόμη δεν έχει διευθετηθεί, είχε κάποια εμπλοκή και στην επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, που ναυάγησε...

Σε αυτή την πορεία συγκρούστηκε με άλλους υπουργούς. Με τον Γ. Ραγκούση, που ήταν ο πολύ εκλεκτός του πρωθυπουργού στην πρώτη φάση της κυβέρνησης, δεν τα έβρισκε. Μάλιστα, έχασε τον άτυπο ρόλο του συντονιστή γιατί πέρυσι ο πρωθυπουργός προτίμησε να τον δώσει στον Γ. Ραγκούση... Πέρυσι, τέτοιο καιρό, αρχικά είχε διαφωνήσει και με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης διεκδικούσε για τον εαυτό του τις μεγάλες επενδύσεις.

ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ από enet