Καθηγητές και πρυτάνεις μιλούν για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις
Ως ταφόπλακα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θεωρούν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές των ιδρυμάτων το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταλογίζουν στο υπουργείο εμμονές, εμπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ακαδημαϊκούς δασκάλους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις διατάξεις στην πλειονότητά τους αντισυνταγματικές.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ακόμη και μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν, όπως λένε, να συμφωνήσουν ούτε σε ένα μέτρο απ' αυτά...
που περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση της Α. Διαμαντοπούλου.
Οι πρυτάνεις απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους τις ρυθμίσεις και δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να μη ψηφισθεί στη Βουλή. Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν στην «Κ.Ε.» ότι τα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν χιλιάδες διαδηλωτές ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, ώστε να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής των νέων διατάξεων, ενώ αρχίζουν γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι η σύνοδος πρυτάνεων θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση όλο το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Ηδη αποφασίσθηκε να κληθούν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου σε επαγρύπνηση, «προκειμένου να οργανωθούν συζητήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις για να γνωρίζουν όλοι μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα τι σημαίνει ψήφιση ενός τέτοιου κατάπτυστου ακαδημαϊκά νομοθετήματος».
Ο πρύτανης μιλά ευθέως για κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου. «Δεν είναι δυνατόν ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα να διοικείται από πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου εξωπανεπιστημιακό. Δεν είναι δυνατόν πρύτανης σε ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα να είναι διορισμένος από ένα ολιγομελές όργανο.
»Δεν είναι δυνατόν ο πρύτανης να μην προέρχεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα του κάθε ιδρύματος.
»Στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατά το ήμισυ απαρτίζεται από "εξωτικούς", και προεδρεύει επίσης "εξωτικός", εκχωρούνται οι σημαντικότερες αρμοδιότητες της συγκλήτου και του πρυτανικού συμβουλίου, όπως η οικονομική διαχείριση, τα ερευνητικά κονδύλια, εσωτερικοί κανονισμοί και σειρά από βασικές λειτουργίες που μέχρι προ τινος αναδείκνυαν την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.
»Ο διορισμένος πρύτανης δεν θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και άρα δεν θα μπορεί να διοικήσει δημοκρατικά. Θα υπάρχει ένα σύστημα διαρχίας. Δηλαδή πρόεδρος του συμβουλίου και πρύτανης, αλλά αυτό όπου εφαρμόσθηκε στην Ευρώπη απέτυχε».
Ο πρύτανης διαψεύδει την Α. Διαμαντοπούλου, που μιλάει για συναίνεση των ιδρυμάτων, λέγοντας ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συναίνεσε ποτέ ούτε σε ένα θέμα απ' αυτά».
Επιπλέον, ο Γ. Μυλόπουλος θεωρεί ότι οι περισσότερες διατάξεις χαρακτηρίζονται από εμπάθεια, έλλειψη εμπιστοσύνης και πρόθεση χειραγώγησης των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους. Συγχρόνως, πιστεύει ότι μπαίνει «τέλος εποχής» για την ελευθερία της έκφρασης μέσα στα ιδρύματα.
«Ομως είναι κρίμα γιατί χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Ηταν η πρώτη φορά που τα πανεπιστήμια είχαν εκφράσει την πρόθεση για μεταρρυθμίσεις και είχαμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές αυτές».
Επί οκτώ μήνες, η Α. Διαμαντοπούλου επεξεργαζόταν το σχέδιο νόμου. Εσβηναν και έγραφαν στο υπουργείο, λένε οι πανεπιστημιακοί, ενώ δίδονταν αποσπασματικές πληροφορίες επισήμως και ανεπισήμως που δημιουργούσαν αντιδράσεις. Η υπουργός θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει την ανώτατη εκπαίδευση και αποδίδει τις αντιδράσεις στο γεγονός ότι κάποιοι ξεβολεύονται στα ιδρύματα.
Το σοκ που υπέστησαν οι πανεπιστημιακοί, από τα νέα μέτρα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκφράζουν ακόμη αμφιβολίες αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι και νομικός, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ότι «η υπουργική πρόταση βρίθει αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, έωλων νομικών κατασκευών και παραβιάζει οποιαδήποτε αρχή αυτοδιοίκησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαμορφώνει συνθήκες αδυναμίας διοίκησης, ενώ εισάγει κατά πρωτοφανή τρόπο τη συναλλαγή και την αδιαφάνεια στα διοικητικά όργανα. Καταργεί οποιοδήποτε σύστημα αντιπροσώπευσης και εκδηλώνει βαθιά καχυποψία απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την οποία τελικά και απαξιώνει, τοποθετώντας την, αδιακρίτως, υπό την επιτήρηση καθηγητών της αλλοδαπής, που φαίνεται να κρίνονται καταλληλότεροι από τους έλληνες συναδέλφους τους. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρούμε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, ανεφάρμοστο και επιζήμιο για τα ιδρύματα, την κοινωνία και το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης».
Με το νομοσχέδιο δρομολογείται και η συρρίκνωση του αριθμού των πανεπιστημίων. Ειδική επιτροπή θα μελετήσει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ή και ολόκληρων ιδρυμάτων.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου