Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Την ερχόμενη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής για Ελλάδα

Βάσει δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, τους οποίους δεν κατονομάζουν, Deutsche Welle και Reuters μεταδίδουν ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν Δευτέρα ή Τρίτη. "Δεν υπάρχει τίποτε προγραμματισμένο" δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού.

Μετά το "βέτο" που έθεσε η Γερμανία, αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν Δευτέρα ή Τρίτη, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για την νέα βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει συνολική πρόταση για συζήτηση και άρα η συνάντηση δεν θα είχε νόημα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Καθώς η σύγκληση ή όχι έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, εξελίχθηκε χθες σε θρίλερ, τα διεθνή μέσα επιχειρούν να...
διαβλέψουν την βούληση των Ευρωπαίων ηγετών.

Τελικά η Γερμανία επιβλήθηκε ανάμεσα στις χώρες που ζητούσαν έντονα τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, και πάνω από όλες η Γαλλία, και τελικά η σύνοδος θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως η οριστική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων γύρω από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Το Βερολίνο είχε κάνεις σαφές ότι δεν θα επρόκειτο να συρθεί σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής χωρίς λόγο.Το διατύπωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Oικονομικών του Eurogroup δρομολόγησαν μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, και ότι τώρα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στην λεπτομέρειά τους σε επίπεδο ομάδων εργασίας, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διατυπωμένη κάποια συνολική πρόταση που να δικαιολογούσε τη συνάντηση.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο επίσης δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρεται σε αναβολή της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και πιθανολογεί την σύγκλησή της την ερχόμενη εβδομάδα.

"Σήμερα, δεν υπάρχει κάτι οριστικά προγραμματισμένο, αλλά υπάρχει σαφής θέληση από όλους τους εταίρους του eurogroup να καταλήξουμε στην πιο αποτελεσματική λύση το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde με τίτλο, "Το Βερολίνο φρενάρει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα".