Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τα έχουν χαμένα οι Ευρωπαίοι

Για ευρωομόλογο μιλάει τώρα και ο Ρεν
Ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της για τη νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα (με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 1,5% να αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο), η αμηχανία στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δείχνει όλο και να μεγαλώνει.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει,...
το κατά πόσον είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων, μέχρι το τέλος του έτους.

«Ολοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», υποστήριξε ο επίτροπος, τονίζοντας όμως ότι «τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης».

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την απογοήτευση του διότι δεν έχει επέλθει ακόμη συνεννόηση μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου ΕΕ για την έγκριση του πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης και τα υγιή δημοσιονομικά στην Ευρώπη.

Είναι λυπηρό, είπε, ότι η σχετική νομοθεσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις θερινές διακοπές.

Ξανά περί συναίνεσης

Ως εκπρόσωπος των δανειστών της Ελλάδος και της τρόικας και όχι ως κοινοτικός επίτροπος, ο Όλι Ρεν απαίτησε, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο μεσοπρόθεσμο.

Ερωτώμενος, γραπτώς, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ποια είναι εκείνα τα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, που του έδωσαν το δικαίωμα να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδος και να απαιτήσει από τα ελληνικά κόμματα να συναινέσουν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κοινοτικός επίτροπος απάντησε:

«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη».

Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ΔΝΤ/Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά.

Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της».

Με φόντο όλο αυτό το σκηνικό - και μια μέρα μετά τη δραματική υποβάθμιση της Πορτογαλίας - τα spreads έχουν απογειωθεί στα "γουρούνια" (PIGS - Portugal, Ireland, Italy, Spain, Greece) της Ευρώπης. Εκατόν σαράντα μονάδες (!) πάνω στην Πορτογαλία, σχεδόν 90 στην Ιρλανδία (και οι δύο χώρες πάνω από τις 930 μονάδες) δεκαοκτώ στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα (είμαστε αισίως στις 1.370 μονάδες) και περίπου εννέα στην Ισπανία.

Και εις ανώτερα..