Η λέξη αναβρασμός, στην κυριολεξία της, αποδίδει την κατάσταση που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις σε όλο το φάσμα των βαθμών, αν και οι ανώτατοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν ζωντανά τα τελευταία ψήγματα αισιοδοξίας.
Σημαντικά έχει υποχωρήσει και η εκπαίδευση, καθώς έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα των μέσων αλλά και τα χρήματα
Το τελευταίο οχυρό των ένστολων, αυτό που μέχρι και πρόσφατα έφραζε την είσοδο του «άι σιχτίρ» στην καθημερινή πρακτική τους, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αξιωματικών, καταρρέει καθημερινά. Η απαξίωση του έργου τους πρακτικά γκρεμίζει το μοναδικό εναπομείναντα λόγο παραμονής τους στο στράτευμα.
Η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές μονάδες χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς απελπιστική σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών, ακόμα και καυσίμων ή λαδιών για τα αυτοκίνητα, έχει χτυπήσει κόκκινο, κυρίως σε μονάδες που καλούνται καθημερινά να είναι ενεργές, δηλαδή να έχουν κινήσεις και να χρησιμοποιούν μέσα τα οποία...
θέλουν καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση.
«Κουπί σε δεμένη βάρκα»
Δεκάδες τα περιστατικά στα οποία κάνουν αναφορά για να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους οι αξιωματικοί, αλλά, όπως μας είπαν οι ίδιοι, δεν έχει καμία σημασία να περιπτωσιολογούμε, καθώς όλες μαζί δείχνουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι «δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διοίκησης». «Πώς να διοικήσεις, πώς να διατάξεις και πώς να τιμωρήσεις όταν η μόνιμη επωδός είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχουμε ανταλλακτικά ή καύσιμα ή.... Είναι σαν να τραβάμε κουπί σε δεμένη βάρκα».
Δεκάδες τα περιστατικά που διοικητές και υποδιοικητές κάνουν ότι δεν βλέπουν, όπως και δεκάδες τα περιστατικά που εφευρίσκουν τρόπους να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα από τα ΚΨΜ για να βάψουν τους τοίχους ή να επισκευάσουν προβλήματα.
Αδεια ράφια
Εντονο το πρόβλημα και στις αποθήκες ανταλλακτικών, καθώς τα ράφια έχουν αδειάσει και κάθε ανταλλακτικό παραγγέλλεται όταν υπάρξει βλάβη. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το όχημα, πλοίο, αεροσκάφος και άλλα πολλά, παραμένει εκτός χρήσης μέχρι να παραληφθεί. Αδεια όμως και τα ράφια των μονάδων από καθημερινά υλικά, όπως χαρτί τουαλέτας, χαρτί για τους εκτυπωτές και άλλα αναλώσιμα. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα και στα διακριτικά σήματα των μονάδων, με αποτέλεσμα για 350 ευρώ να μη φορούν κάποιοι τα διακριτικά τους.
Αρκετοί ήταν οι αξιωματικοί που, ενώ επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται η κατάσταση ώστε να μη μεταφέρονται πληροφορίες από ανοιχτές πηγές. Στον αντίλογο άλλοι, που θεωρούν ότι τα πάντα είναι γνωστά, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και το κουκούλωμα δεν οδηγεί πουθενά αλλού πέρα από την απαξίωση του έργου και του κύρους του.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, σε όλες τις μονάδες υπηρετούν στρατιώτες, παιδιά σπουδαγμένα, έξυπνα, που μπορούν να καταλάβουν και βλέπουν την κατάσταση όπως πραγματικά είναι και όχι όπως εμείς θέλουμε να τους την παρουσιάζουμε. Τα παιδιά αυτά μιλάνε στις οικογένειές τους, στους φίλους τους για όσα βιώνουν. Είναι σαν αυτό που λέμε «ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι».
Αξιο προς καταγραφή είναι και το γεγονός ότι οι «καταγγελίες» για αδυναμία εκτέλεσης του έργου τους δεν γίνονται από συγκεκριμένες ομάδες αξιωματικών ή υπαξιωματικών, ούτε αφορούν ένα σώμα, για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα, ούτε ένα όπλο. Γίνονται σχεδόν από όλους τους αξιωματικούς που ρωτήσαμε και αφορούν και το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Οπως μας έλεγαν οι ίδιοι, «βεβαίως υπάρχει διαφορά, καθώς άλλο είναι σήμερα να μην υπάρχουν ρόδες ανταλλακτικές για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα από το να μην υπάρχουν ρόδες ανταλλακτικές για τα άρματα. Οχι ότι είναι λιγότερο σοβαρό αλλά ευτυχώς σήμερα δεν έχουμε πόλεμο, ενώ έχουμε φωτιές».
Ελλιπής εκπαίδευση
Ακόμα ένα στοιχείο στο οποίο αναφέρονται οι αξιωματικοί είναι το θέμα της εκπαίδευσης η οποία έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα των μέσων αλλά και τα χρήματα. Η διαθεσιμότητα των μέσων για εκπαίδευση έχει περιοριστεί αρκετά, καθώς οι επιχειρησιακές ανάγκες παραμένουν μεγάλες, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία για να αντιμετωπιστούν οι σχεδόν καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Κατόπιν αυτού πρέπει τα διαθέσιμα αεροσκάφη πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες αναχαίτισης και στη συνέχεια να βάλουν ώρες για εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για το Πολεμικό Ναυτικό που έχει μεταφέρει τα πεδία ασκήσεων κάτω από την Υδρα για να μη χρειάζονται μεγάλες μετακινήσεις των πλοίων. Οσο για τα νέα άρματα ούτε λόγος για ασκήσεις, καθώς ακόμα δεν έχουν πυρομαχικά.
Εστιάζοντας σε αυτόν τον τομέα, έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρότατο, καθώς οι επιπτώσεις του δεν φαίνονται σήμερα αλλά θα φανούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως μας είπαν χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή ξεζουμίζουμε τους παλιούς και έμπειρους όπου και όταν χρειάζεται. Οταν αυτοί θα φύγουν σε ένα ή δυο χρόνια με ποια εκπαίδευση και ποια εμπειρία θα αντιμετωπίσουν οι σημερινοί νέοι την κατάσταση.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου