ΕΣΥ: ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΜΙΚΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΜΙΚΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ • ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Ο οφθαλμίατρος θα επιβλέπει ασθενή με κάταγμα;
Κάποιος που νοσηλεύεται με ειλεό, θα έχει δίπλα κάποιον που νοσηλεύεται με διάτρηση στομάχου, παραδίπλα ένα περιστατικό διπλού κατάγματος λεκάνης και επιβλέποντα εφημερεύοντα γιατρό οφθαλμίατρο.
Μικτοί άρρωστοι σε μικτά τμήματα και μικτές εφημερίες γιατρών. Αυτό σημαίνει για τον ασθενή, αλλά και τον γιατρό, η πρόβλεψη της τελικής πρότασης λειτουργικής αναδιάταξης νοσοκομειακών υπηρεσιών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας, που έχει τεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε διαβούλευση και...
θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, διάθεση 550 κρεβατιών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και κατάργηση κλινικών νοσοκομείων, χωρίς να αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες. Για τα παραπάνω μιλούν στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Στάθης Τσούκαλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, δεν συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις του υπουργείου Υγείας.
ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ» ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
«Δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων»
«Ειδικές θέσεις» ονομάζει τις κλίνες που θα διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες η τελική πρόταση για τις συγχωνεύσεις του υπουργείου Υγείας.
Απλώς το αναφέρει, χωρίς να αποσαφηνίζει τίποτα περαιτέρω: «Μεταξύ των προτεινόμενων κλινών περίπου 550 κλίνες θα μπορούσαν να ονομαστούν "ειδικές θέσεις", με στόχο να διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές ή ξένες)».
«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν θα πληρώνουν το νοσήλιο που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ότι οι 550 κλίνες δεν θα είναι συγκεκριμένες», λέει ο Στάθης Τσούκαλος.
Από τις 46.000 οργανικές κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας λειτουργούν οι 36.000. Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει τη λειτουργία 32.000 κλινών, από τις οποίες 550 θα διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Μείωση επομένως 4.550 κλινών.
«Το ζητούμενο με την οικονομική κρίση είναι να ανοίξουν κρεβάτια, όχι να κλείσουν. Θα έπρεπε το υπουργείο να κάνει ακριβώς αντίστροφη διαδικασία», λέει στην «Ε» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Η διάθεση των 550 κλινών σε ασφαλιστικές εταιρείες «δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων», λέει ο ίδιος και εξηγεί: «Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανοιχτά εκφράσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στις κλινικές, να αναδιαμορφώσουν θαλάμους στο ΕΣΥ σε λουξ κλινικές, να προσφέρουν έξτρα αμοιβές (bonus) σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να απολαμβάνουν οι πελάτες τους ειδική μεταχείριση. Οι ασφαλιστικές από την πλευρά τους να πληρώνουν λιγότερα για τη νοσηλεία των πελατών τους στο ΕΣΥ από ό,τι θα πλήρωναν στο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα, από τη στιγμή που τους ανήκουν οι κλίνες, να επεμβαίνουν από την εισαγωγή του ασθενή μέχρι το εξιτήριό του σε ιατρικές πράξεις, κόστος νοσηλείας, φάρμακα κ.ο.κ.».
Ντα.Β.
«Εφιάλτης τα μικτά τμήματα»
«Μικτά χειρουργικά τμήματα, στα οποία θα συνεργάζονται χειρουργοί, ουρολόγοι και ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατροι», αλλά και «μικτά παθολογικά τμήματα - στα οποία θα ανήκουν όλες οι παθολογικές υποειδικότητες», πλην ορισμένων, προτείνει το υπουργείο Υγείας.
«Στα μικτά χειρουργικά τμήματα θα συνυπάρχουν γενικοί χειρουργοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικά και όποια άλλη ειδικότητα της χειρουργικής. Στα αντίστοιχα μικτά παθολογικά τμήματα θα συνυπάρχουν παθολόγοι, νευρολόγοι, ρευματολόγοι ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι. Κι αυτή τη μεικτή σύνθεση αρρώστων και γιατρών βαφτίζουν "καλύτερες υπηρεσίες υγείας"», λέει στην «Ε» ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Συγχρόνως προβλέπεται η νομοθέτηση μικτών εφημεριών. «Θα μπορεί ένας ωτορινολαρυγγολόγος ή ένας οφθαλμίατρος να εφημερεύει και για χειρουργικά περιστατικά της χειρουργικής και για ορθοπεδικά και οφθαλμολογικά και λοιπά. Αν αυτό δεν είναι ένα εφιαλτικό όνειρο, θα θέλαμε ο κ. Λοβέρδος να μας πει τι είναι».
Ο Στάθης Τσούκαλος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη «νομιμότητα του εγχειρήματος»: «Εχω σοβαρότατες επιφυλάξεις κατά πόσο αγγίζει τη νομιμότητα η πρόβλεψη. Μπορεί να λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι στο χειρουργικό τομέα θα εφημερεύει οφθαλμίατρος, είναι διασφαλισμένη η νομιμότητα, όμως, του εγχειρήματος;».
«Πρόχειρη δουλειά, η οποία καταντάει επικίνδυνη», χαρακτηρίζει την τελική πρόταση του υπουργείου ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Αποσκοπεί απλά και μόνο σε εξοικονομήσεις λίγων πόρων, αδιαφορώντας τελείως για την ποιότητα των παρεχόμενων φροντίδων, την ασφάλεια του ασθενούς, το ιατρικό επάγγελμα».
Ντα.Β.
«Διαμάχες συντονιστών»
Προβλήματα λειτουργικότητας, αφού υπερδιπλασιάζονται οι ασθενείς τους, αλλά και διαμάχες μέχρι και δικαστικές μεταξύ των συντονιστών διευθυντών, αφού δεν γίνεται σαφές από την πρόταση του υπουργείου με ποιο τρόπο θα επιλέγεται ο επικεφαλής που θα φέρουν οι συγχωνεύσεις κλινικών.
Αυτά προβλέπει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος.
«Οι κλινικές που συνενώνονται θεωρώ ότι δεν θα εξυπηρετήσουν σε καμία περίπτωση αυτό που προσδοκά το υπουργείο. Απλά θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών. Κι αυτό διότι από την επίβλεψη 25-30 αρρώστων σήμερα ο συντονιστής διευθυντής θα κληθεί να επιβλέψει 60-80 αρρώστους», αναφέρει.
Και μεταξύ των γιατρών όμως θα προκύψουν προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εκτιμώ ότι πολλές από τις συνενώσεις κλινικών θα οδηγήσουν στα δικαστήρια τους συντονιστές διευθυντές τους, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί το κλίμα συνεργασίας που θα εισπράττει ο ασθενής. Η πρόταση δεν αναφέρει ξεκάθαρα με ποιον τρόπο θα επιλέγεται ο συντονιστής διευθυντής και αυτό θα οδηγήσει σε διαμάχες».
Ντα.Β.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου