ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Γην και... ΔΕΚΟ ζητούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές που θέλουν διακαώς μερίδιο στην «πίτα» των ελληνικών «ασημικών» που θα κοστολογηθούν από το πανίσχυρο ταμείο σε 50 δισ. ευρώ, αλλά η ίδια η κυβέρνηση παλαιότερα την υπολόγιζε σε πάνω από 300 δισ. ευρώ.
Πρώτο δείγμα των προθέσεων δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά το ταξίδι του νέου υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία, ενώ οι αποδείξεις θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.
Εως τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup η κυβέρνηση επιθυμεί:
* Να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ αξίας 390 εκατ. ευρώ
* Να προχωρήσει στην ανάδειξη συμβούλων αποκρατικοποιήσεων για όλες τις κινήσεις του 2011 και....
* Να ανακοινώσει το διοικητικό συμβούλιο του πανίσχυρου ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου που στο πρότυπο αυτού της Αν. Γερμανίας θα μπορεί ακόμη και να ρευστοποιεί εταιρεία χωρίς καν να έχει σαφή λόγο η Βουλή για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Εως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί με αμετάκλητη υπουργική απόφαση στο ταμείο όλες οι ΔΕΚΟ και τα ακίνητα που έχουν καταγραφεί στον νόμο του Μεσοπρόθεσμου και στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, χωρίς παράθυρο επιστροφής της κυριότητας στο κράτος. Η εντολή (εν αντιθέσει με αυτή που είχε δοθεί τότε στη γερμανική περίπτωση) δεν είναι η «αξιοποίηση».
Είναι η εύρεση εσόδων εδώ και τώρα: για να δοθούν οι δόσεις των δανείων πρέπει να πωληθούν ακίνητα και ΔΕΚΟ με τίμημα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015 εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ θα προέρχονται από ακίνητα.
Ευκαιρία
Η τρόικα φέρεται να δίνει πρωτεύουσα σημασία στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Επισήμως το συνδέει με τη συμβολή του στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τα μεγάλα κεφάλαια της Ευρώπης.
Το ζήτημα είναι -αναφέρουν στελέχη που μάλιστα θεωρούνται φιλελεύθερα- ότι ελλείψει χρόνου δεν έχει γίνει αποτίμηση της αξίας ειδικά των ακινήτων. Δηλαδή θα δοθούν στο ταμείο και εκεί θα γίνει η αξιολόγησή τους με βάση τις σημερινές -δυσμενείς- συνθήκες αγοράς. Προβλέπεται ότι αν δεν είναι εφικτή η πώληση η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει στο ταμείο και άλλες αξίες για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους.
Αρμόδια στελέχη δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι στο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου Ε. Βενιζέλου στη Γερμανία τον συνόδευε ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης. Φέρεται να παρουσίασε στους βιομήχανους όλο το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιγράφεται σε τρία κείμενα, στο Μεσοπρόθεσμο, στον εφαρμοστικό νόμο και στο νέο Μνημόνιο το οποίο έβαλε πολύ πιο αυστηρή «θηλιά» περιλαμβάνοντας την υποχρέωση εύρεσης των ποσών ανά τρίμηνο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεσμεύεται ότι «αν είναι αναγκαίο θα προσαρμόσει το πρόγραμμα» για να πετύχει τον στόχο, αλλά και δέχεται ότι η «ρευστοποίηση διατηρείται ως επιλογή» σε περίπτωση που μια αξία «δεν μπορεί να πωληθεί».
Το ταμείο προβλέπεται από τον εφαρμοστικό νόμο του Ιουνίου. Ορίζει ότι μπορεί ένα περιουσιακό στοιχείο να πωληθεί σε τμήματα και προβλέπει τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων το οποίο ουσιαστικά θα έχει λόγο για όλες τις μεγάλες αποφάσεις και θα υπάρχει αυξημένη παρουσία με ψήφο της τρόικας.
Απαλλοτριώσεις
Το ταμείο θα έχει δικαίωμα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και η δαπάνη θα βαρύνει το Δημόσιο (στην τιμή που θα ορίζεται δεν θα προσμετράται η προσαύξηση λόγω της πολεοδομικής ωρίμανσης του έργου).
Επισήμως η εξουσία θα ασκείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο που θα ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από γνώμη της Βουλής και 2 παρατηρητές της τρόικας. Ωστόσο προβλέπεται 7μελές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων (3 μέλη θα ορίζει σε αυτό η τρόικα) χωρίς τη γνώμη του οποίου θα είναι άκυρες αποφάσεις για θέματα αξιοποίησης περιουσίας.
Προβλέπει επίσης την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για διάστημα έως και 50 χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι επιτρέπεται «η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων».
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου