Ένας φάκελος-καταπέλτης, με ζημιογόνες για το ελληνικό Δημόσιο συμβάσεις, που υπογράφηκαν στο όνομα της πυροπροστασίας και αφορούν στα «αμαρτωλά» μισθωμένα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών.
Λίγους μήνες μετά την άσκηση κακουργηματικών διώξεων εναντίον του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Γρηγόρη Τασούλα, του αρχηγού του Σώματος, κ. Στέλιου Στεφανίδη, καθώς και ακόμη 23 ανώτατων αξιωματικών για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων και την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων την περίοδο 2006-10, που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Αντώνης Ελευθεριάνος, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για...
νέα αδικήματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Μεγάλο «όπλο» στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού αποτελεί μια μηνυτήρια αναφορά ενός αντιστρατήγου εν αποστρατεία, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στρέφεται εναντίον του αρχηγού του Σώματος και κατά παντός άλλου υπευθύνου και αφορά στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που εξακολουθεί να πραγματοποιείται κάτω από τη μύτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.
Από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr προκύπτει ένα τρελό πάρτι κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, καθώς την ώρα που τα ιδιόκτητα ελικόπτερα της Π.Υ. παραμένουν καθηλωμένα, με τις μηχανές τους να «φιλοξενούνται» στο εξωτερικό, οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακόμα και για τα κινητά τηλέφωνα και τη σίτιση των πληρωμάτων των μισθωμένων ελικοπτέρων, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις σχετικές προκηρύξεις!
Φάουλ 1ο: Μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε δωρεάν τα ιδιόκτητα, αλλά προτιμήσαμε να πληρώσουμε!
Η ιστορία της απίστευτης οικονομικής αυθαιρεσίας, σε περίοδο, μάλιστα, πρωτοφανούς οικονομικής λιτότητας, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά, ξεκινάει από την τύχη που έχουν τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Υπηρεσίας. Ο λόγος για τα τρία BK-117 και τα δύο Super Puma, που κόστισαν στο κράτος περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα παραμένουν αδρανή, λόγω ελλιπούς τεχνικής υποστήριξης.
Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης, βάσει των στοιχείων που έχουν κατατεθεί στον εισαγγελικό λειτουργό, είναι ότι οι κινητήρες των εν λόγω πτητικών μέσων έχουν αποσταλεί (κατόπιν έγκρισης του Αρχηγείου) στο εξωτερικό, χωρίς διαγωνισμό, και η δαπάνη αποκατάστασης των ζημιών τους ανέρχεται σήμερα στο ποσό του 1.5 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι τα πέντε ελικόπτερα να μείνουν καθηλωμένα και τα «τσακάλια» της Πυροσβεστικής να μπουν, πριν από λίγους μήνες, στο δίλημμα πού θα τα «φιλοξενήσουν». Κάπου εδώ αρχίζουν τα απρόοπτα της υπόθεσης, καθώς, ενώ υπήρχε προσφορά για δωρεάν «φιλοξενία» των ελικοπτέρων, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε τελικά να δαπανήσει χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, προκειμένου να τα αποθηκεύσει, παρακάμπτοντας, μάλιστα, σχετική απόφαση του κ. Παπουτσή!
Παρόλο που από τις 17 Φεβρουαρίου του 2011 υπήρχε έγγραφη εισήγηση της Διεύθυνσης Εναερίων Μέσων και Οικονομικών του Αρχηγείου του Π.Σ. και αποφασίσθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η μεταφορά των πτητικών μέσων χωρίς δαπάνη του Δημοσίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Aeroservices», εντούτοις η ηγεσία του Σώματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά, επέλεξε να αναθέσει, χωρίς διαγωνισμό, την αποθήκευση των ελικοπτέρων στην εταιρεία «Greek Air Αεροπορικές Υπηρεσίες Ε.Π.Ε.» έναντι 25.000 ευρώ!
Φάουλ 2ο: Παρέτειναν τις ζημιογόνες συμβάσεις. 900.000 ευρώ κοστίζει μόνο η παράνομη σίτιση και στέγαση του προσωπικού!
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών έχουν μπει, όμως, και οι επεκτάσεις των τεσσάρων συμβάσεων για τα συνολικά 12 μισθωμένα ελικόπτερα, που αναμένεται να κοστίσουν περί τα 20 εκατ. ευρώ. Τρεις από τις εν λόγω συμβάσεις υπέγραψε ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Γρηγόρης Τασούλας, και μία ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας, και, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, αυτές περιέχουν αρκετούς ζημιογόνους όρους για το ελληνικό Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 808.725 ευρώ για τη σίτιση και τη διατροφή του πληρώματος των 12 ελικοπτέρων, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής του στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στη σχετική διακήρυξη αναφέρεται ότι τα εν λόγω έξοδα βαραίνουν τη συμβαλλόμενη εταιρεία.
Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς του προσωπικού, που θα κοστίσουν 264.980 ευρώ, καθώς και με τη μεταφορά των ελικοπτέρων στις Βάσεις, που αγγίζει τα 660.000 ευρώ. Μικρή λεπτομέρεια: Βάσει των προκηρύξεων αλλά και των περιγραφών των διαγωνισμών, τα εν λόγω ποσά δεν όφειλαν να εκταμιευθούν από τον δημόσιο κορβανά αλλά από τις ίδιες τις εταιρείες!
Mισθώναμε για δασοπυρόσβεση ακόμα και πειραματικά ελικόπτερα!
Στα αξιοσημείωτα της υπό διερεύνησης υπόθεσης είναι και τα λεφτά τα οποία δαπανήθηκαν από το δημόσιο ταμείο τα δύο προηγούμενα έτη (2009 και 2010) για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου, το οποίο, όμως, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δασοπυρόσβεση!
Ο λόγος για το βαρέως τύπου ελικόπτερο S-64 με αριθμό νηολογίου Ν 218 ΑC. Από τα επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «zougla.gr» προκύπτει ότι το εν λόγω μέσο είναι «πειραματικό» («experimental», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμμετέχει σε ενέργειες δασοπυρόσβεσης. Η χώρα μας, βέβαια, το χρησιμοποίησε, όπως άλλωστε προκύπτει και από απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας, και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 19 Νοεμβρίου του 2010.
Από zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου