Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το...χαστούκι του αιώνα!

Η πολιτική των χρόνων μετά τη μεταπολίτευση, οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των πολιτικών. Σε ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά των κομμάτων. Πρώτο κόμμα, ο...κανένας.

Δεν περιμέναμε ασφαλώς να το επιβεβαιώσει μία ακόμη δημοσκόπηση, αλλά οι αριθμοί καταγράφουν μια σκληρή για τους πολιτικούς πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα...
εξουσίας, που μετά βίας, πιάνουν το 34%. Και τα δυο μαζί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, έχει σαφές προβάδισμα η Ν.Δ αφού προκύπτει διαφορά 1,3% στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ .
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16,5% , η ΝΔ 17,8 , το ΚΚΕ 7,5, το ΛΑΟΣ 5,7, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,2 , η ΔΗΜΑΡ 3,1, η ΔΗΣΥ 2,8 , το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 3,1 και η αδιευκρίνηστη ψήφος προσεγγίζει το 35,2%.

Μετά από αναγωγή το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,5% , η ΝΔ 27,5% , το ΚΚΕ 11,6, το ΛΑΟΣ 8,8, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6 , οι Οικολογοι -Πρασινοι 3,4 , η ΔΗΜΑΡ 4,8, η ΔΗΣΥ 4,3 ΚΑΙ το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 4,8.

Το 67,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της ως το Σεπτέμβριο ενώ το 68,3 χαρακτηρίζει ως αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της οικονομίας την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Το 53,9 % κρίνει θετικά την καταψήφιση από τη ΝΔ του μεσοπρόθεσμου ενώ ταυτόχρονα το 68,4% θεωρεί ότι ο κ Σαμαράς κινείται από μικροπολιτικά συμφέροντα. Το 58,7 πιστεύει ότι δεν ευθύνεται οΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια, το 61,4% δηλώνει ότι είναι αυθόρμητα και όχι οργανωμένα ενώ το 49,6 εγκρίνει τις αποδοκιμασίες σε βάρος βουλευτών.

Σε ποσοστό 54,2% τάσσονται υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν ενώ το 70,7% κρίνει ως θετική την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων .

Το 48,7% κρίνει ότι οι αλλαγές στην Παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 56,7% συμφωνεί με τη συμμετοχή στις διοικήσεις των ΑΕΙ και στελεχών εκτός Πανεπιστημίου και το 81,3% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου στη σημερινή του μορφή.

Το ερώτημα πλέον που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δημοσκοπήσεις που τη φέρνουν πλέον αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή.

Κι αν τελικά θα επιμείνει ο πρωθυπουργός στην πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο θα ρωτά, τι;

Αν συμφωνεί ο κόσμος για το ξεζούμισμα;

Αλλά έτσι όπως καταγράφεται η κατάσταση στην πολιτική σκακιέρα, φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, αφού με τα υπάρχοντα ποσοστά, είναι αδύνατο να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδυναμία.
Από newstoday

Σχόλιο από το Γρέκι:
Πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονται. Αυτό είναι δυνατόν να αποτυπωθεί αν σε κάποια δημοσκόπηση αν αυξηθεί το μέγεθος του δείγματος τουλάχιστον σε 1200, κάτι που αποφεύγουν επιμελώς οι εταιρίες δημοσκοπήσεων.