ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΞΠΡΕΣ
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Με ταχύτατους ρυθμούς προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να εξασφαλίσει την αποπληρωμή.
Στο... κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρίχνεται το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του έτους προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Από τη μία προωθεί άμεσα νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι και σε 45 δόσεις και από την άλλη προχωρεί στην πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα βοηθήσουν στο στενό...
μαρκάρισμα 10.000 μεγαλοοφειλετών με ληξιπρόθεσμα άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.
Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα από την τεράστια... δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων, που πλέον φθάνουν τα 41,1 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο μιλούν για μια ευνοϊκή ρύθμιση που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους 716.000 οφειλέτες (από ένα σύνολο 900.000), οι οποίοι χρωστούν ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ ο καθένας.
Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής των χρεών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν τις 45 και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης που επιλέγεται από τον οφειλέτη.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη συστηματική ηλεκτρονική παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, των καταναλωτικών δαπανών και των οφειλών των φορολογουμένων έναντι του Δημοσίου με την απευθείας σύνδεση με το σύστημα Elenxis.
Παράλληλα εξετάζεται να μπει χαμηλά ο "πήχης" για το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές, οι οποίοι μαζί με τους εφοριακούς και την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσουν τους μεγαλοοφειλέτες και θα προωθήσουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα ο καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους. Οι δικηγόροι, ελεγκτές και φοροτεχνικοί θα λειτουργούν ως εξωτερικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως αναμένεται να αναλάβουν:
Τρεις κινήσεις
Πρώτον, τον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.
Θα αναλάβουν δηλαδή να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά "αγνώστου διαμονής". Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Δεύτερον, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών. Θα αναλάβουν δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει κάθε μεγαλοοφειλέτης ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει.
Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες.
Τρίτον διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου οι εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Eίχαν εξαιρεθεί
"Περαίωση" για ακίνητη περιουσία άνω των 400 χιλ. και μεγάλες εταιρείες
Νέου τύπου "περαίωση" έρχεται για αυτοαπασχολούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και για εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ που είχαν εξαιρεθεί από τη γενική ρύθμιση του 2010 για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.
Θα ακολουθηθεί μία αυτοματοποιημένη διαδικασία συνοπτικού φορολογικού ελέγχου, η οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει σε χρόνο "εξπρές".
Η... βρώμικη δουλειά θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία μετά τις αναγκαίες διασταυρώσεις (εισόδημα, δαπάνες κ.ά.) θα προσδιορίσει τα οφειλόμενα ποσά φόρου για κάθε ανέλεγκτη χρήση.
Τα εκκαθαριστικά θα αποστέλλονται στους υπόχρεους και η εξόφληση θα γίνεται σε δόσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με την περαίωση από την οποία εξαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Επίσης, για όσους είχαν τη δυνατότητα να μπουν στην περαίωση και δεν το έκαναν εξετάζονται δύο πιθανές λύσεις.
Η πρώτη έχει να κάνει με την επιτάχυνση των δειγματοληπτικών ελέγχων.
Η δεύτερη με την επανενεργοποίηση της ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 για όσους δεν εξαιρούνταν από αυτήν, αλλά δεν εντάχθηκαν αρνούμενοι να πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα που τους απεστάλησαν.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου και πόσα χρωστούν
- Σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών: 41,1 δισ. ευρώ.
- Ξεπερνούν τους 900.000 οι οφειλέτες.
- 892.000 οφειλέτες χρωστούν έως 150.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 4,1 δισ. ευρώ.
- 14.700 έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.
- Από τους 14.700 μεγαλοοφειλέτες 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.
- 100 ιδιώτες (δικηγόροι, ελεγκτές, φοροτεχνικοί) θα βοηθήσουν στο στενό "μαρκάρισμα" 10.000 μεγαλοοφειλετών.
Μόλις το 19,23% των εκκαθαριστικών είνα χρεωστικά
Οι επιστροφές φόρου 1,1 δισ. ευρώ βάζουν φρένο στα έσοδα
Οι επιστροφές φόρου 1,1 δισ. ευρώ βάζουν φρένο στα έσοδα
Το 1,1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο μέτρο των αποδείξεων.
Το 1,1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο μέτρο των αποδείξεων.
Μέχρι στιγμής το... κοντέρ των επιστροφών έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο ποσό, με την εκκαθάριση να έχει φθάσει στο 56% περίπου των δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.
Ετσι υπολογίζεται πως το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρου εισοδήματος θα υπερβεί το 1,7 δισ. ευρώ ελέω αποδείξεων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου από την εκκαθάριση όλων των δηλώσεων να είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 800 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση 3.185.625 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους δείχνει τα εξής:
1.238.159 εκκαθαριστικά σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 38,87% του συνόλου, είναι πιστωτικά. Δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους έχουν επιστροφή φόρου. Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να επιστραφεί στους φορολογούμενους που λαμβάνουν πιστωτικά σημειώματα ανέρχεται σε 1,076 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου 870 ευρώ κατά μέσον όρο.
1.334.925 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 41,9% του συνόλου, είναι μηδενικά.
Μόλις 612.541 σημειώματα, που αντιστοιχούν στο 19,23% του συνόλου, είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι παραλήπτες αυτών των σημειωμάτων φθάνει το 1,615 δισ. ευρώ ή 2.638 ευρώ κατά μέσον όρο.
Το καθαρό ποσό του φόρου που εισπράττει μέχρι στιγμής το Δημόσιο (χρεωστικό μείον πιστωτικό) περιορίζεται σε μόλις 538,89 εκατ. ευρώ.
Ζητεί ριζικές τομές
Δωδεκάλογος από την Τράπεζα της Ελλάδος για πάταξη της φοροδιαφυγής
Δωδεκάλογος από την Τράπεζα της Ελλάδος για πάταξη της φοροδιαφυγής
Δώδεκα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται ότι φθάνει ετησίως στο 4% του ΑΕΠ ή περίπου 9 δισ. ευρώ, προτείνει μελέτη που περιλαμβάνεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την επισήμανση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί ριζικές τομές σε πολλαπλά επίπεδα, η ΤτΕ προτείνει:
- Εισαγωγή και ευρεία χρήση ενός "Μοναδικού Προσωπικού Αριθμού Ταυτοποίησης" κάθε πολίτη κατά τα πρότυπα του "αριθμού κοινωνικής ασφάλισης".
- Συστηματική ηλεκτρονική παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, των καταναλωτικών δαπανών και των οφειλών των φορολογουμένων έναντι του Δημοσίου με την απευθείας σύνδεση με το σύστημα Elenxis.
- Απόλυση των φορο-ελεγκτών, οι οποίοι εμπλέκονται σε χρηματισμό.
- Πλήρης διαχωρισμός των φοροελεγκτικών αρχών από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες.
- Περιορισμός του μεγάλου αριθμού των τοπικών εφοριών.
- Πλήρης αυτοματοποίηση βασικών φορολογικών λειτουργιών, όπως η εγγραφή των φορολογουμένων και η παρακολούθηση της υποβολής δηλώσεων.
- Αυτοματοποίηση της απόδοσης του ΦΠΑ κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
- Πληρωμή των ελεύθερων επαγγελματιών (όπως ιατρών, δικηγόρων, ηλεκτρολόγων κ.λπ.) με διαμεσολάβηση ιδιωτικής λογιστικής εταιρείας για την έκδοση του λογαριασμού και με αποκλειστική χρήση τραπεζικού λογαριασμού για την εξόφληση.
- Επανεξέταση των φόρων που συνεπάγονται υψηλό κόστος βεβαίωσης και είσπραξης αλλά αποφέρουν χαμηλά έσοδα.
- Επανεξέταση των 980 φοροαπαλλαγών.
- Επίσπευση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις.
- Αλλαγή του συστήματος κινήτρων για φορολογική συνέπεια και συμμόρφωση.
Στοιχεία
Στη μελέτη αναλύονται τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2010 (εισοδήματα 2009) και εντοπίζονται τα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, όπως: Το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών ανήλθε σε 14.913 ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου εισοδήματος που δηλώθηκε από τους μη μισθωτούς/μη συνταξιούχους (6.354 ευρώ). Το 53% των μισθωτών/συνταξιούχων δήλωσε εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ. Το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών εισοδηματιών δήλωσε ατομικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου