Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κάθε μπλοκάκι και 300άρι, κάθε πολίτης και πόθεν έσχες

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΝΕΙ ΤΑ ΑΝΕΝΕΡΓΑ * ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΠΙΝΑΚΕΣ
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν άλλαξε εν τέλει τη διάταξη για εργαζομένους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κατ' ουσίαν μισθωτοί, εκτός της επιβάρυνσης φόρου εισοδήματος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ και της εισοδηματικής εισφοράς, θα πληρώσουν και το...
«χαράτσι» των 300 ευρώ τέλος επιτηδεύματος.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή ότι από το τέλος εξαιρούνται «νέοι, που τελούν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και εικονικά εμφανίζονται τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες». Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Ε», αν η εξαίρεση αφορά μόνο όσους εργάζονται κατά την πρώτη πενταετία (έναρξη από 1.1.2007 και μετά), η απάντηση ήταν καταφατική.

Ως εκ τούτου, μετά την πενταετία, το τέλος θα πληρώσουν ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι, και συγκεκριμένα οι εξής 4 ομάδες:

1. Συμβασιούχοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και υποχρεώθηκαν να εισπράττουν το μισθό τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

2. Μισθωτοί, που μπορεί να απασχολούνται και σε μια δεύτερη δουλειά με το μπλοκάκι.

3. Συνταξιούχοι, που επίσης συμπληρώνουν τις συντάξεις τους απασχολούμενοι σε κάποια δουλειά και πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

4. Ανεργοι, που μπορεί να είχαν ανοίξει δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή εμφανίζονται «ενεργοί» στην εφορία και συνεπώς θεωρούνται ότι δραστηριοποιούνται ακόμη και αν δεν κόψουν ούτε ένα δελτίο, δηλαδή χωρίς να εισπράττουν έστω και ένα ευρώ, παρά μόνο το επίδομα ανεργίας (αν δεν είναι μακροχρόνια άνεργοι, οπότε θα τους έχει κοπεί και αυτό).

Το μέτρο είναι άδικο, αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μεριμνήσει και να εξαιρέσει κάποιες ειδικές ομάδες του πληθυσμού, αλλάζοντας τη σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Το τέλος επιτηδεύματος έρχεται προσθετικά στις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και της επιβολής του κεφαλικού φόρου.

Οι επιβαρύνσεις από φόρους και τέλος φθάνουν συνολικά από 300 έως και 1.540 ευρώ για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όταν την ίδια στιγμή για τα πολύ υψηλά εισοδήματα 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ φθάνουν (αναλογικά) μόνο στα 3.700 και 6.700 ευρώ. Η δυσαναλογία φόρων και εισοδημάτων είναι η δεύτερη προφανής αδικία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του Εφαρμοστικού νόμου, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε και το έτερο σημαντικό ζήτημα: του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με τα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, θα έρθει το «πόθεν έσχες» το οποίο θα υποβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι και στο οποίο θα αναγράφουν το σύνολο της περιουσίας τους.

Εκτός από τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα οχήματα, θα καταγράφουν τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε μετοχές ή άλλα προϊόντα, αλλά ακόμα και κινητές αξίες, όπως τα έργα τέχνης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό χθες ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι: «Αν η φορολογική δήλωση δεν είναι ηλεκτρονικό καθολικό "πόθεν έσχες", με αναστολή εκεί που θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, όπως είναι η αγορά της οικοδομής, αν δεν καθιερωθεί το ηλεκτρονικό χρήμα, ώστε να μην κυκλοφορεί ανεξέλεγκτο ρευστό σε πληρωμές, οι οποίες είναι και φορολογικά διαφεύγουσες, αν δεν εφαρμοστούν νέοι μηχανισμοί δίπλα στον παραδοσιακό μηχανισμό της φορολογικής διοίκησης, δεν θα πετύχουμε να εφαρμόσουμε έναν φιλόδοξο νόμο, έναν νέο κώδικα για το εθνικό φορολογικό σύστημα».

Εξαίρεση για υγροτόπους

Την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την ψήφιση του νόμου, έγιναν και ορισμένες διορθώσεις, έπειτα από εισηγήσεις βουλευτών. Σε οικοτόπους και περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης (βάσει ν. 1650/1986) και πυρήνες εθνικών δρυμών και διατηρητέα μνημεία προστίθενται και «εθνικά πάρκα και υγρότοποι διεθνούς σημασίας», στα οποία δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων.

* Εξαιρούνται της εισοδηματικής εισφοράς και οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, με παιδιά με ειδικές ανάγκες, από την παρακράτηση της σύνταξης άνω των 1.700 ευρώ εξαιρούνται και τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές τους οικογένειες.

Διατηρούν την περιουσία τους, καθώς δεν εντάσσεται σε αυτή της γενικής κυβέρνησης, καθώς και από τη νομοθεσία δημοσίων προμηθειών, τα νομικά πρόσωπα με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωφελή σκοπό.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet