Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Οι «αγανακτισμένοι» θέλουν το wi-fi τους

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Μια παρέα ερασιτεχνών σηκώνει το βάρος της διαδικτυακής προβολής των κινητοποιήσεων της Θεσσαλονίκης. Τους λείπει μόνο μια καλή γραμμή Ιντερνετ

Συντονίζονται μέσω τουίτς. Κουβαλάνε από το σπίτι τους καλώδια και λάπτοπ και κάνουν βάρδιες κάτω από μια τέντα. Μοιράζονται ένα κοινό username και password και ελέγχουν διαρκώς μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, μέσω ενός google group.

Η ομάδα Διαδικτύου των «αγανακτισμένων» της Θεσσαλονίκης μετράει τουλάχιστον τρία ενεργά μέλη και είναι ανοιχτή σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται. Εχοντας μόλις τελειώσει με τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο @apas, δηλαδή ο Απόστολος, είναι αυτός που τρέχει περισσότερο το λογαριασμό στο Twitter. Ο @trelord είχε στήσει νωρίτερα μόνος του ...
το μπλογκ όπου αναρτώνται ανακοινώσεις, πρακτικά συνελεύσεων και φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις. Ο @allher ήταν από τους εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν μετά το σχετικό ανοιχτό κάλεσμα της συνέλευσης και ανέλαβε κυρίως την αναζήτηση ελεύθερου Ιντερνετ. Ο καταμερισμός εργασιών, πάντως, αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις ανάγκες.

Από την προπερασμένη Παρασκευή που άρχισαν να δουλεύουν ως ομάδα και μέχρι την Κυριακή έστησαν κανάλι ζωντανής μετάδοσης των εκδηλώσεων και της ανοιχτής συνέλευσης. Την πρώτη εβδομάδα το είχαν επισκεφθεί πάνω από 10.000 χρήστες. Την Κυριακή πάνω από 600 παρακολουθούσαν ταυτοχρόνως. Προκειμένου να σηκώνει τόσους επισκέπτες το δίκτυο έχει θυσιαστεί η ποιότητα της εικόνας, η οποία βγαίνει από μια απλή webcam.

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας γραμμών Ιντερνετ που αντιμετώπισαν όλες οι πλατείες των «αγανακτισμένων», και κυρίως το Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο το έλυσαν με μια μικρή πατέντα: Επέκτειναν τη δωρεάν γραμμή ασύρματου Ιντερνετ από το γειτονικό Βασιλικό Θέατρο μέσω ενός ρούτερ. Βέβαια, επειδή οι ανάγκες καλύπτονται οριακά, η ομάδα αναζητά χορηγίες από τοπικές εταιρείες παροχής wi-fi.

www.δικαιοσύνη
Προς την υιοθέτηση κωδίκων ηθικής συμπεριφοράς στα κοινωνικά δίκτυα πιέζουν όλο και περισσότερες δικαστικές αποφάσεις. Την περασμένη εβδομάδα ισπανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 12.400 ευρώ σε δυο έφηβες που το 2008 είχαν ανοίξει ψευδώνυμο λογαριασμό στο δημοφιλές Tuenti, χρησιμοποιώντας στοιχεία συμμαθήτριάς τους, μέσω του οποίου τη γελοιοποιούσαν. Ο λογαριασμός έκλεισε τότε με δικαστική εντολή, αλλά στο μεταξύ το κορίτσι είχε υποστεί πλήρη κοινωνική απομόνωση και χρειάστηκε μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. 

www.ιδιωτικότητα
Την ίδια ώρα το Twitter γίνεται πεδίο δικαστικών μαχών. Αφ' ενός η υπόθεση του παίκτη της Μάντσεστερ Ράιαν Γκιγκς κατέδειξε το θεσμικό κενό στην αντιμετώπιση των νέων μέσων σε σχέση με τα παραδοσιακά. Και τώρα προστέθηκε η υπόθεση του δημοτικού συμβούλου Αχμέντ Καν (@Ahmed Khan01) του Τίσαϊντ, εναντίον του οποίου προσέφυγε το δημοτικό συμβούλιο σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Το Twitter αναμένεται να δημοσιοποιήσει δεδομένα τόσο του ιδίου του Καν όσο και των χρηστών που είχαν επικοινωνήσει μαζί του μέσω του δικτύου για να του καταγγείλουν ατασθαλίες.

www.αλληλεγγύη
Το NOESI.gr δεν γνωρίζει τη δόξα των γκρουπ των «αγανακτισμένων» στο Facebook. Μόλις που υπερβαίνει τα 3.000 «likes». Αποτυπώνει, όμως, το αδιέξοδο και πιθανόν την αγανάκτηση χιλιάδων οικογενειών που φροντίζουν κάποιο μέλος με αναπηρία. Θύματα της οικονομικής κρίσης αποτελούν και τα κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, που οι δικοί τους φοβούνται ότι θα καταλήξουν κλεισμένοι στα σπίτια. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συνυπογράψουν το αίτημα στήριξής τους. Υπογραφές θα συλλέγονται ως τις 16 Ιουνίου και θα κατατεθούν στη Βουλή.

Νέοι όροι
lifecasting
Απευθείας μετάδοση γεγονότων από την προσωπική ζωή κάποιου, με τη χρήση ψηφιακών μέσων, συνήθως μέσω Ιντερνετ.

Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ από enet