Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΓΑΠ: “Kυβέρνηση εθνικής σωτηρίας κι ας μην είμαι εγώ πρωθυπουργός!” - Κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα εκλογών προτείνει ο κ. Σαμαράς

Δραματική πρόταση ή ελιγμός του Γιώργου Παπανδρέου;
Με τη διαβεβαίωση ότι είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού εάν καταστεί δυνατή μια συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για να πάει η χώρα μπροστά, απάντησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στον όρο που του έθεσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς να βρεθεί άλλο πρόσωπο, κοινής αποδοχής, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, δεν συμφωνεί με την πρόταση του κ. Σαμαρά η κυβέρνηση αυτή να έχει ως κύριο ή και αποκλειστικό αντικείμενο την...
επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά επιθυμεί να έχει μια συνολικότερη ατζέντα για την πορεία της χώρας. Στη βάση αυτή γίνεται και η δραματική παρασκηνιακή διαπραγμάτευση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού.

Ο πρωθυπουργός, έτσι κι αλλιώς, είχε στο μυαλό του να προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με υπουργούς που θα προέκυπταν από τις συνεννοήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η αντιπρόταση του κ. Σαμαρά να μην είναι ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής τα κυβέρνησης συνεργασίας αρχικά αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο αντιπρότεινε μία συνολικότερη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από συνεργάτες και υπουργούς να μην αποδεχθεί την απαίτηση του κ. Σαμαρά, ενώ αντιδρούν και βουλευτές που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα οδηγήσει κατ’ ανάγκη σε διέξοδο και επιπλέον ότι «τελειώνει» οριστικά τον κ. Παπανδρέου ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή, αφού σημαίνει άτακτη υποχώρηση και αποχώρηση.
Του Γιάννη Μακρυγιάννη από Πρώτο Θέμα

Απαράβατος όρος, η μη συμμετοχή Παπανδρέου
Κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα εκλογών προτείνει ο κ. Σαμαράς
Κυβέρνηση συνεργασίας για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ορίζοντα εκλογών ως διέξοδο από την πολιτική κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαρά στην συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε σαν όρο να αποχωρήσει ο κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό και όχι πέραν του εξαμήνου. Κομματικά στελέχη έλεγαν ότι δεν περίμεναν ότι ο κ. Παπανδρέου θα δεχόταν την πρόταση του κ. Σαμαρά και ότι η συζήτηση στην οποία έχει μπει δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Το κρίσιμο βέβαια είναι ποιος θα κάνει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Από τη ΝΔ λένε ότι δεν μπορεί να μην είναι ο κ. Σαμαράς ο οποίος έβαλε στην ατζέντα την επαναδιαπραγμάτευση.
Το μεσημέρι το επιτελείο της ΝΔ έλεγε ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου και ότι δεν ήταν καν βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα δεχόταν συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Η στάση τους άλλαξε μετά το τηλεφώνημα και ενώ ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τους όρους που έθεσε ο κ. Σαμαράς. Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού λέει ότι «εμείς δεν γινόμαστε συνένοχοι αλλά δεν μπορούμε να μην συμβάλλουμε στην αναζήτηση διεξόδου όταν είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση καταρρέει. Αν ο κ. Παπανδρέου δεχθεί την λύση που πρότεινε ο κ. Σαμαράς η κυβέρνηση θα έχει στόχο να επαναδιαπραγματευθεί στην βάση της πρότασης της ΝΔ». Η ΝΔ θα προτιμούσε ο κ. Παπανδρέου να αναλάβει το κόστος της αποτυχίας του και να προκηρύξει εκλογές. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη στον κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει στο έργο της, τις θεσμικές αλλαγές και το μεταναστευτικό. Φυσικά θα απαρτίζεται από πρόσωπα κοινής αποδοχής. Αναμένεται και επόμενη συζήτηση των δύο αρχηγών μέσα στην ημέρα καθώς και το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο τους ο κ. Παπανδρέου είπε «δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δέχομαι πιέσεις ενός και εκτός της χώρας, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και εγώ την αναλαμβάνω και με συγκυβέρνηση και με οικουμενική». Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «έχεις χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, δεν μπορεί αυτό να γίνει με εσένα πρωθυπουργό». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «είμαι διατεθειμένος να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός». Οι δύο συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν σύντομα οι θεσμικές αλλαγές και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Του Σπύρου Γκουτζάνη από Πρώτο Θέμα