Μιλάνε για τον μονόδρομο της φυγής προς τα εμπρός και επικρίνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει αποφάσεις
ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ακόμη και της συμπολίτευσης προς την κυβέρνηση να εντείνονται, εν όψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και των μέτρων για το κλείσιμο της τρύπας του 2011, στο Υπουργικό Συμβούλιο διαμορφώνεται μια ιδιότυπη συμμαχία. Αποτελείται από έναν πυρήνα πέντε υπουργών,ο καθένας από τους οποίους επιχειρεί με τον δικό του τρόπο να πείσει ότι η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι η φυγή προς τα εμπρός. Η άτυπη αυτή ομάδα περιγράφεται σε βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως η συμμαχία των «αγανακτισμένων προθύμων».
Η... αγανάκτηση των υπουργών οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει εγκαίρως δράση και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των αποφάσεων. Η προθυμία τους έγκειται ...
στην εκπεφρασμένη τους διάθεση να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του εγχειρήματος, εν όψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και των ολοένα και εντονότερα φημολογούμενων αλλαγών στη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησης στο διάστημα των προσεχών εβδομάδων.
Με σαφή πυξίδα
Ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης προ μερικών εβδομάδων ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη σαφούς προσανατολισμού, εγκατάλειψης των νεφελωδών λύσεων και προώθησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και πρόκειται να συμφωνηθούν με την τρόικα. Εκτοτε ο κ. Λοβέρδος κινείται σε αυτή τη γραμμή και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά άνευ όρων παράδοση στους ξένους δανειστές, αλλά μοναδική ευκαιρία αναστροφής του κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην κοινωνία.
Από την προηγούμενη εβδομάδα και αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πλέον τη μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς. Βλέπει ότι ο ανασχηματισμός είναι αναπόδραστη λύση, εκτιμά ότι υπάρχουν επαρκή και ικανά πρόσωπα στην κυβέρνηση για να αναλάβουν το βάρος του εγχειρήματος.
Από την προηγούμενη εβδομάδα και αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πλέον τη μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς. Βλέπει ότι ο ανασχηματισμός είναι αναπόδραστη λύση, εκτιμά ότι υπάρχουν επαρκή και ικανά πρόσωπα στην κυβέρνηση για να αναλάβουν το βάρος του εγχειρήματος.
Ανοιχτή αυτοκριτική
Μονόδρομο προς τα εμπρός θεωρεί την τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, κρίσιμο σημείο για τις δυνατότητες ελιγμού της κυβέρνησης θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις ώστε να μην τίθενται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας που θα δημιουργήσουν πολιτικά αδιέξοδα. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο και εκτιμά ότι ακόμη και μετά την επιστολή των «16», υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης και εκτόνωσης της έντασης από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Στις βαλβίδες εκτόνωσης συγκαταλέγει η κυρία Διαμαντοπούλου και την ανοιχτή αυτοκριτική για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων, κάτι που επισήμανε και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Στις βαλβίδες εκτόνωσης συγκαταλέγει η κυρία Διαμαντοπούλου και την ανοιχτή αυτοκριτική για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων, κάτι που επισήμανε και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
«Τελευταία ευκαιρία»
Τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα αλλά και περιθώρια ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης του μνημονίου βλέπει από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ.Χρυσοχοΐδης. Οπως μεταφέρουν συνομιλητές του, βλέπει την τρέχουσα περίοδο ως την τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση και τη χώρα. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη από το οικονομικό επιτελείο. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί καταστροφική τη συζήτηση, πολλώ δε μάλλον την επιλογή των εκλογών και σημειώνει ότι ένα από τα βασικά θέματα της περιόδου είναι να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των μηνυμάτων της κυβέρνησης και των τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης.
«Οχι» σε εκλογές
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης υπήρξε εξ αρχής θιασώτης της λογικής «κοιτάμε μόνο μπροστά». Στο διάστημα των τελευταίων μηνών με δική του πρωτοβουλία άνοιξε το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, το οποίο προκάλεσε διάφορες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και συζητήσεις. Εν όψει των αποφάσεων και ανακοινώσεων των επόμενων ημερών, ο κ. Ραγκούσης έχει ταχθεί επίσης υπέρ της φυγής προς τα εμπρός, ενώ έχει ταχθεί δημοσίως κατά της διεξαγωγής εκλογών. Ο ρόλος του κ. Ραγκούση στο προσεχές διάστημα προσδιορίζεται από δύο βασικά νομοσχέδια: από τη μία πλευρά το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και από την άλλη ο εκλογικός νόμος, ο οποίος - όταν κατατεθεί- αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.
Κριτική και αλλαγές
Πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των σφαλμάτων που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και των μηχανισμών του υπουργείου του σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην παρούσα συγκυρία ο κ. Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της απαρέγκλιτης τήρησης του μνημονίου, είναι διατεθειμένος να συμβάλει από τη θέση του υπουργού Αμυνας στην περιστολή δαπανών και στον εξορθολογισμό εν γένει, δείχνει όμως ότι έχει συγκεκριμένη άποψη και για την πολιτική διαχείριση της περιόδου, την οποία άλλωστε έχει εκθέσει και στον κ. Παπανδρέου.
Στην εφεδρεία οι τεχνοκράτες
O ρόλος των μη πολιτικών προσώπων και τεχνοκρατών την περίοδο που ξεκινά μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του «νέου μνημονίου» μελετάται και συζητείται ήδη στα κυβερνητικά γραφεία. οι επαφές του κ. Παπανδρέου με πρόσωπα υψηλής εξειδίκευσης πυκνώνουν, ενώ πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη σε συνεχείς επαφές με τις ξένες πρωτεύουσες και με παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Λ. Παπαδήμος
Κίνηση με απήχηση
Πρώτος στον κατάλογο των έμπειρων τεχνοκρατών είναι ο κ. Λ. Παπαδήμος . Πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σήμερα, θεωρείται ο πιθανότερος για να αναλάβει κάποιο νευραλγικό πόστο εντός των προσεχών εβδομάδων. Οπως επισημαίνει ένα από τα στελέχη του ΠαΣοΚ, «στον κ. Παπαδήμο αρχίζει και τελειώνει το θέμα της “επιστράτευσης” των τεχνοκρατών. Εχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, είναι αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη και πέραν αυτής, και πάντως η ενεργοποίησή του θα ήταν ικανή συνθήκη για την εμπέδωση της αντίληψης ότι στην Αθήνα υπάρχει επιτέλους η αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των συμφωνημένων».
Απ. Ταμβακάκης
Με ρόλο-κλειδί
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη της ΝΔ, καθώς και μακρά πείρα και επαφές στο εξωτερικό. Λέγεται ότι από τη θέση του θα κληθεί να διαχειριστεί το τεράστιο εγχείρημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην περίπτωση που τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν την Εθνική Τράπεζα επικεφαλής ενός fund με αυτόν τον σκοπό.
Ι. Στουρνάρας
Πιστεύει στην επιτυχία
Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σήμερα, διετέλεσε επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων την περίοδο πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ. Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αποκατασταθεί η επικοι νωνία του με τον Πρωθυπουργό (κυρίως), ενώ διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με το εξωτερικό και με αξιωματούχους της τρόικας. Αρνείται ότι έχει συζητηθεί η ενεργός εμπλοκή του σε κάποιο από τα επικείμενα σχήματα, ωστόσο είναι γνωστό ότι έχει συγκεκριμένη άποψη και προτάσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το τραπεζικό σύστημα.
Γ. Προβόπουλος
Πιθανή αναβάθμιση της ΤτΕ
Το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ακούγεται σε κάποιους κύκλους ως πιθανού να «επιστρατευθεί» εν όψει της ενεργοποίησης τεχνοκρατών. Κάτι τέτοιο πάντως θεωρείται τουλάχιστον δύσκολο, καθώς προϋποθέτει παραίτησή του από τη θέση του διοικητή, η θητεία του οποίου λήγει σε τέσσερα χρόνια. Πιθανότερο εκτιμάται ότι είναι να ανατεθεί κάποια εποπτική αρμοδιότητα στην ΤτΕ εν όψει της φημολογούμενης κινητικότητας στον τραπεζικό τομέα Είναι πάντως από τα πρόσωπα στα οποία ενσαρκώνεται η συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος με τη ΝΔ, αφού ο κ. Προβόπουλος έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από το ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου