Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διλήμματα τρόμου βάζουν οι Βρυξέλλες

'Η ΨΗΦΙΖΕΤΕ 'Η ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Τον κίνδυνο άμεσης δημοσιονομικής χρεοκοπίας επισείει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Θέτει διλήμματα τρόμου εν όψει των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, σήμερα για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και αύριο για τον Εφαρμοστικό Νόμο

Υστατη προειδοποίηση στην Αθήνα απηύθυναν χθες οι κ. Ρομπέι, Μπαρόζο και Ρεν, θέτοντας, σε δραματικούς τόνους, το δίλημμα "'Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή άμεση χρεοκοπία".

Επισείοντας για πρώτη φορά τον κίνδυνο "άμεσης χρεοκοπίας", εντός των επόμενων εβδομάδων, ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο επίτροπος οικονομίας υπογράμμισαν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια παρόμοια εξέλιξη, αλλά και για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων, είναι να...
εγκρίνει η ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο Ζ. Μπαρόζο εξαπέλυσε μάλιστα δριμύ "κατηγορώ" ενάντια σε αυτούς "που παριστάνουν τους φίλους της Ελλάδας, και οι οποίοι με ψεύδη διακινούν σενάρια για εναλλακτικές λύσεις και σχέδιο Β, ώστε ν' αποφευχθεί η χρεοκοπία". "Δεν υπάρχει σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και επομένως η κοινοβουλευτική υποστήριξη του προγράμματος είναι κρίσιμη και απαραίτητη για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία", τόνισε χαρακτηριστικά και ο Ο. Ρεν σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Οσοι σπεκουλάρουν θα έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της Ελλάδας, διεμήνυσε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι μονόδρομος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε πως πρόκειται για μια επίπονη προσπάθεια και ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και θαυματοποιοί.
«Οσοι σπεκουλάρουν θα έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της Ελλάδας», διεμήνυσε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο

Ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε με έμφαση ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς αυτή, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται και από τις μαζικές μεταφορές κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες του εξωτερικού.

Σημείωσε πως η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και ότι σήμερα η ΕΕ είναι πρόθυμη να τη βοηθήσει και να διορθώσει τις ανισορροπίες, εφόσον βεβαίως και η ίδια η Ελλάδα το επιθυμεί.

Κάλεσμα
Ο Χ. Β. Ρομπάι κάλεσε όλους τους Ελληνες πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι κάλεσε όλους τους Ελληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Σημείωσε ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εξυγιάνει την οικονομία της. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην ανάγκη πάταξης της "μαζικής φοροδιαφυγής". "Αν δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους τους δεν πρόκειται να κυριαρχήσει η αίσθηση Δικαίου στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ. Αναγνώρισε τέλος ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι σκληρό και αντιλαϊκό και τόνισε ότι τα προβλήματα δεν είναι σημερινά.

Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Στην ανάγκη ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο για εμπροσθοβαρή χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ανταποκρίνεται σε αυτόν τον στόχο.

ΟΛΙ ΡΕΝ
"Παράθυρο" για αλλαγές στο φορολογικό υπό όρους

Στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι καθοριστική πρόκληση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενθάρρυνση της πραγματικής επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσει την "ειλικρινή εργασία".

Ο κοινοτικός επίτροπος υποστήριξε τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση και απλούστευση του φορολογικού συστήματος από το προσεχές φθινόπωρο.

Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι "η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να απλουστεύσει τον φορολογικό κώδικα, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με ουδέτερο τρόπο". Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, εάν εκπληρωθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τη συγκράτηση των δαπανών, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Οι δηλώσεις Ρεν συνιστούν έμπρακτη απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν με τον στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για αλλαγή του άδικου διαχρονικά φορολογικού συστήματος της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να ανακτηθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στα επώδυνα μέτρα που προωθούνται.

Βαγγέλης Δεμίρης από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.